• Πολιτισμός

    Μπερνάρ Αρνό: Δωρεά 43 εκατ. ευρώ για πίνακα του Καγιεμπότ

    Το έργο του Γκουστάβ Καγιεμπότ «Πάρτι με βαρκάδα» (περίπου 1877-78)


    Το ποσόν των 43 εκατομμυρίων ευρώ πρόσφερε ο πλουσιότερος αυτή τη στιγμή άνθρωπος στον κόσμο, Μπερνάρ Αρνό για την αγορά ενός πίνακα, προκειμένου να τον δωρίσει στο γαλλικό κράτος. Ο λόγος για το αριστούργημα του Γκουστάβ Καγιεμπότ «Πάρτι με βαρκάδα» (περίπου 1877-78), που βρίσκεται εκτεθειμένο από χθες στο Musée d’Orsay του Παρισιού, με την γαλλίδα υπουργό Πολιτισμού Ρίμα Αμπντούλ Μάλακ να χαρακτηρίζει την κίνηση του Αρνό ως μεγάλη «νίκη». Εξέχων συλλέκτης ο ίδιος, ιδιοκτήτης ως γνωστόν LVMH Moët Hennessy Louis Vuitton ο δισεκατομμυριούχος Μπερνάρ Αρνό αγόρασε, σύμφωνα με την Washington Post τον πίνακα από τους απογόνους του Καγιεμπότ. Πρόκειται μάλιστα για ένα από τα τελευταία αριστουργήματα των ιμπρεσιονιστών, που ανήκε ακόμη σε ιδιώτες.

    Μπερνάρ Αρνό

    Όπως αναφέρεται από το Musée d’Orsay το έργο απεικονίζει έναν άγνωστο άνδρα να κάνει βαρκάδα στον ποταμό Γιερ, που ρέει κοντά σε μια εξοχική ιδιοκτησία,  η οποία ανήκει στην οικογένεια Καγιεμπότ στο νοτιοανατολικό Παρίσι. «Ο ζωγράφος παρουσιάζει ένα «εμβυθιστικό» καδράρισμα (μια τεχνική),  που τοποθετεί τον θεατή στη βάρκα, επιδιώκοντας να καταργήσει την απόσταση ανάμεσα στον πίνακα και τον θεατή», όπως αναφέρεται επίσης.

    Η επέτειος

    Σύμφωνα με δήλωση του γαλλικού υπουργείου Πολιτισμού, το έργο θα παρουσιαστεί σε πολλές πόλεις σε όλη τη Γαλλία τον επόμενο χρόνο για να σηματοδοτήσει την 150η επέτειο από τη γέννηση του ιμπρεσιονισμού. Κι αυτό, γιατί η πρώτη ιμπρεσιονιστική έκθεση άνοιξε το 1874 στη λεωφόρο 35 Boulevard des Capucines στο Παρίσι. Ιμπρεσιονιστικά αριστουργήματα από τη συλλογή Musée d’Orsay θα παρουσιαστούν επίσης σε περίπου είκοσι μουσεία σε ολόκληρη τη γαλλική επικράτεια αλλά και μια μεγάλη έκθεση Καγιεμπότ έχει προγραμματιστεί για το φθινόπωρο του 2024 στο Musée d’Orsay. Το έργο άλλωστε έχει χαρακτηριστεί ως «εθνικός θησαυρός» από το 2020.

    Η LVMH έχει υποστηρίξει παλαιότερες εκθέσεις του Musée d’Orsay, συμπεριλαμβανομένης μιας το 2012 για τον ιμπρεσιονισμό και τη μόδα. Ο ετήσιος προϋπολογισμός εξαγορών του μουσείου πάντως ανέρχεται σε περίπου 3 εκατομμύρια ευρώ.

    «Χάρη στην δωρεά της LVMH, χαίρομαι που αυτό το αριστούργημα εμπλουτίζει την κληρονομιά μας και θα παρουσιαστεί σε πολλές πόλεις σε όλη τη Γαλλία. Είναι η πρώτη φορά, που διοργανώνεται μια τέτοια πρωτοβουλία για έναν εθνικό θησαυρό», όπως δήλωσε εξάλλου η γαλλίδα υπουργός

     Αυτός είναι ο δεύτερος σημαντικός πίνακας του Καγιεμπότ,  που πηγαίνει σε μουσείο τα τελευταία δύο χρόνια. Τον Νοέμβριο του 2021 το Μουσείο Getty στο Λος Άντζελες απέκτησε το «Νέος άνδρας μπροστά σε παράθυρο» του 1876 για 53 εκατομμύρια δολάρια, όταν πωλήθηκε από έναν μεγιστάνα πετρελαίου του Τέξας κατά τη διάρκεια δημοπρασίας ιμπρεσιονιστικής τέχνης στον οίκο Christie’s. Η πώληση είχε σημειώσει νέο ρεκόρ για τον μεγάλο ζωγράφο.

    Διαβάστε επίσης

    Πριγκίπισσα Νταϊάνα: 600.000 δολάρια για μία τουαλέτα της



    ΣΧΟΛΙΑ