• Πολιτισμός

    Ανοίγει ανανεωμένο το Μουσείο του Ιδρύματος Βασίλη & Ελίζας Γουλανδρή

    Οι νέες εκθεσιακές ενότητες στο Μουσείο του Ιδρύματος  Βασίλη & Ελίζας Γουλανδρή


    Με ανανεωμένες τις εκθεσιακές συλλογές του ανοίγει και πάλι το Ίδρυμα Βασίλη & Ελίζας Γουλανδρή από αυτήν την Παρασκευή 14 Μαΐου. Νέα εκθέματα από τον πλούτο της μεγάλης συλλογής του ζεύγους, που  έζησε μέσα στην τέχνη,συλλέγοντας μοναδικά έργα, χάρις στην αγάπη του γι΄αυτήν  εκτίθενται τώρα στις αίθουσές του.

    Πρόκειται για 58 νέα έργα, που παρουσιάζονται για πρώτη φορά στην Αθήνα αναδεικνύοντας τον  εκλεκτισμό και την ποιότητα της συλλογής που δημιούργησαν ο Βασίλης και η Ελίζα Γουλανδρή. Οι αλλαγές πάντως γίνονται στις εκθεσιακές ενότητες του δεύτερου, τρίτου και τέταρτου ορόφου, καθώς στον πρώτο όροφο με τους «Κλασικούς  της μοντέρνας τέχνης» αποτελεί, χωρίς άλλο, τον πυρήνα της συλλογής.

    Οι «Ματιές στον 19ο και 20ό αιώνα», μαζί και τα έργα σε χαρτί, που παρουσιάζονται στον δεύτερο όροφο ανανεώνεται έτσι, κατά 30%. Ο Jackson Pollock, ο Francis Bacon, ο Alberto Giacometti, ο Max Ernst και ο Roy Lichtenstein θα γειτνιάζουν πλέον με μια ανανεωμένη επιλογή έργων των Picasso, Braque, Miró, Hélion, αλλά και των Marc Chagall, Jean Fautrier, César, Germaine Richier, Robert Rauschenberg, Barbara Hepworth, Ben Nicholson, Henri Michaux, Claude Lalanne, Christo και Jeanne-Claude, Fernando Botero, Nicholas Krushenick και Igor Mitoraj.

    Στόχος της καινούριας σκηνογραφίας είναι να αναδειχθεί η ιδιαίτερη σχέση, που το ζεύγος Γουλανδρή διατηρούσε με μερικούς από αυτούς τους καλλιτέχνες και συγκεκριμένα με τον Picasso, τoν Chagall, τoν César, τους François-Xavier και Claude Lalanne, τους Christo και Jeanne-Claude, τον Fernando Botero και τη Σοφία Βάρη. Επιδίωξή άλλωστε των επιμελητών  είναι να τονιστεί η ποικιλία υλικών και τεχνικών που περιλαμβάνει η συλλογή του Ιδρύματος, αλλά και η σημαντική συνεισφορά των γυναικών στην καλλιτεχνική εξέλιξη του προηγούμενου αιώνα.

    Ο τρίτος και ο τέταρτος όροφος, όπου παρουσιάζεται η νεότερη και σύγχρονη ελληνική τέχνη, έχουν ανανεωθεί κατά 80%. Ο τρίτος όροφος προβάλλει πλέον τη διερεύνηση της παραστατικότητας και της ανθρώπινης μορφής μέσα από το ιδιαίτερο βλέμμα ορισμένων εκ των σημαντικότερων Ελλήνων ζωγράφων. Γνωστά ήδη έργα του Κωνσταντίνου Παρθένη, του Γιάννη Τσαρούχη, του Σπύρου Βασιλείου και του Γιάννη Παππά επανεκτίθενται σε διάλογο με έργα της νέας ανάρτησης των Γιώργου Μπουζιάνη, Μιχάλη Τόμπρου, Αγήνωρα Αστεριάδη, Χρόνη Μπότσογλου, Γιώργου Ρόρρη, Ανδρέα Κοντέλλη, Μιχάλη Μαδένη, Γιάννη Παρμακέλη. Ενώ ιδιαίτερη τιμή αποδίδεται στον Παναγιώτη Τέτση, με την παρουσίαση ενός μεγάλου τμήματος της εμβληματικής «Λαϊκής αγοράς».

    Οι νέες εκθεσιακές ενότητες στο Μουσείο του Ιδρύματος  Βασίλη & Ελίζας Γουλανδρή

    Ο τέταρτος όροφος προβάλλει τους πρωτοπόρους ερευνητές και ποιητές της αφαίρεσης, που σε πολλές περιπτώσεις υπερέβησαν τα ελληνικά σύνορα. Τα ήδη δημοφιλή έργα των Γιάννη Μόραλη, Νίκου Χατζηκυριάκου-Γκίκα και Γιάννη Κουνέλλη παρουσιάζονται πλάι στους Takis, Chryssa, Θάνο Τσίγκο, Θεόδωρο Στάμο, Γιώργο Ζογγολόπουλο, Pavlos, Άρη Κουτρουλή, Νάσο Δάφνη, Αλέξη Ακριθάκη και Νάκη Παναγιωτίδη.

    Οι νέες εκθεσιακές ενότητες στο Μουσείο του Ιδρύματος  Βασίλη & Ελίζας Γουλανδρή

    Θυμίζουμε ότι στον πρώτο όροφο, στο πλαίσιο της ενότητας  «Κλασικοί της μοντέρνας τέχνης» το κοινό θα μπορέσει έτσι να περιφερθεί και πάλι ανάμεσα στα αγαπημένα έργα των El Greco, Paul Cézanne, Auguste Rodin, Camille Claudel, Claude Monet, Edgar Degas, Vincent van Gogh, Paul Gauguin, Henri de Toulouse-Lautrec, Pablo Picasso, Georges Braque, Joan Miró, Pierre Bonnard, Fernand Léger, Wassily Kandinsky, Paul Klee και Jean Hélion. Στον ίδιο όροφο παρουσιάζεται και μία επιλογή γαλλικών επίπλων του 18ου αιώνα και διακοσμητικών αντικειμένων προερχόμενων από τη Γαλλία και την Κίνα.

    Οι νέες εκθεσιακές ενότητες στο Μουσείο του Ιδρύματος  Βασίλη & Ελίζας Γουλανδρή



    ΣΧΟΛΙΑ