• Πολιτισμός

    Αναζητούνται χορηγοί για Rolls-Royce

    Αυτοκίνητο στο Τατόι σε απόλυτη εγκατάλειψη.


    Είναι τέσσερις Rolls-Royce, δύο MG, δύο Fiat και δύο ακόμη ηλεκτρικά οχήματα. Σύνολο δέκα αυτοκίνητα, που βρίσκονταν εγκαταλελειμμένα στο πρώην βασιλικό κτήμα Τατοΐου και τώρα το υπουργείο Πολιτισμού αναζητεί χορηγούς ανάμεσα στις προαναφερόμενες αυτοκινητοβιομηχανίες, προκειμένου να αναλάβουν την αποκατάστασή τους.

    Τα αυτοκίνητα βρίσκονται στο κτήριο του βουστασίου αλλά η κατάστασή τους είναι τραγική με μεγάλες φθορές και από το χρόνο αλλά ακόμη και από τρωκτικά. Παρ΄ότι όμως είχαν κηρυχθεί διατηρητέα από το Κεντρικό Συμβούλιο Νεωτέρων Μνημείων από το 2015 ουδεμία προσπάθεια προστασίας τους έγινε ως τώρα.

    Έτσι σήμερα με εντολή της υπουργού Πολιτισμού οι αρμόδιες υπηρεσίες συντήρησης του ΥΠΠΟ θα επικοινωνήσουν με τις εταιρείες παραγωγής τους, μήπως ενδιαφέρονται για την επαναφορά τους, στην προτέρα κατάσταση.

    Από αυτά τα αυτοκίνητα, όλα μοντέλα κατασκευασμένα σε μικρό αριθμό παραγωγής η τέως βασιλική οικογένεια χρησιμοποιούσε συνήθως τις Rolls Royce για τις μετακινήσεις της σε επίσημες εκδηλώσεις και επετείους. Το εσωτερικό τους είναι χειροποίητο, με ξύλινες επενδύσεις και δερμάτινα καθίσματα, μια προφανή πολυτέλεια δηλαδή, η οποία τώρα έχει υποστεί μεγάλες αλλοιώσεις.

    Γι΄αυτούς τους λόγους το Κεντρικό Συμβούλιο Νεωτέρων Μνημείων είχε γνωμοδοτήσει -κατά πλειοψηφία- υπέρ του χαρακτηρισμού τους ως μνημείων, καθώς πρόκειται «για αντικείμενα συνδεδεμένα με σημαντικά γεγονότα της σύγχρονης ελληνικής ιστορίας, ιδιαίτερης τεχνολογικής και αισθητικής αξίας και τα οποία εντάσσονται στο ίδιο χρονικό πλαίσιο με τα υπόλοιπα κηρυγμένα νεώτερα μνημεία του Τατοΐου».

    Αυτοκίνητο στο Τατόι σε απόλυτη εγκατάλειψη.

    Συγκεκριμένα τα δέκα αυτοκίνητα είναι:

    -Μαύρη Rolls-Royce Phantom 3, κατασκευής 1939, όχημα που είχε εισαχθεί από τη Μεγάλη Βρετανία και είναι δεξιοτίμονο.

    -Rolls-Royce Silver Wraith σε χρώμα μπλε σκούρο, κατασκευής 1959 με ανοιγόμενη οροφή. Είχε τροποποιηθεί με την προσθήκη προστατευτικών από πλεξιγκλάς και χρησιμοποιούνταν τόσο από τον Παύλο όσο και το ζεύγος Κωνσταντίνος-Αννα Μαρία.

    – Rolls-Royce Silver Cloud 3, κατασκευής 1964 σε χρώμα ασημί με μπλε οροφή. Χρησιμοποιούνταν από τον τέως βασιλιά Κωνσταντίνο σε δημόσιες εμφανίσεις.

    – Rolls-Royce Silver Cloud 3, κατασκευής 1965, λιμουζίνα κάμπριο με χρώμα σκούρο μπλε με άσπρη οροφή.

    -Δύο MG, μοντέλο TD του 1952, διθέσια σπορ οχήματα, το ένα πράσινο και το άλλο κόκκινο, που είχαν κυκλοφορήσει σε περιορισμένο αριθμό (30.000 παγκοσμίως).

    -Δύο Fiat 500 του 1959 και τα δύο σε άσπρο – μπλε, με ψάθινα καθίσματα, μια ειδική κατασκευή, επίσης περιορισμένου αριθμού, που προορίζονταν για γήπεδα γκολφ.

    -Δύο τρίκυκλα ηλεκτρικά οχήματα Victor Electric-Car, σε γαλάζιο χρώμα, που χρησιμοποιούνταν για τις μικρές μετακινήσεις εντός του κτήματος.

    Άλλα τρία τουλάχιστον αυτοκίνητα πάντως, που δεν έχουν κηρυχθεί διατηρητέα είναι ένα φορτηγό μάρκας Μercedes, δύο οχήματα προσωπικού ενώ υπάρχει και ένα τρακτέρ.

    Αυτοκίνητο στο Τατόι σε απόλυτη εγκατάλειψη.

    Όσον αφορά για λοιπά κινητά αντικείμενα _είναι χιλιάδες _που βρίσκονται στα κτίρια του Τατοΐου το επόμενο δίμηνο προγραμματίζεται η εγκατάσταση εντός του κτήματος υποδομών αποθήκευσης (tolls), περίπου 11.000 τ.μ., ώστε η Διεύθυνση Συντήρησης Αρχαίων και Νεώτερων Μνημείων να προχωρήσει αμέσως στην εκκένωση των κτηρίων του Στάβλου, των Μαγειρείων και του Ιπποστασίου, εντός των οποίων έχει αποθηκευτεί άγνωστος αριθμός κινητών αντικειμένων.

    Με τον τρόπο αυτό ελευθερώνονται τα κτήρια, οπότε μπορούν να δρομολογηθούν οι μελέτες αποκατάστασής τους και τα αντίστοιχα έργα. Παράλληλα, τα αντικείμενα προστατεύονται σε κατάλληλες υποδομές και περιβαλλοντικές συνθήκες και ξεκινά αμέσως η καταγραφή, η αξιολόγηση και η προστασία τους σε συνεργασία της Διεύθυνσης Συντήρησης με την Διεύθυνση Προστασίας Νεώτερης Κληρονομιάς.

    Το κόστος της αγοράς, της εγκατάστασης, του εξοπλισμού και της διαμόρφωσης των αναγκαίων περιβαλλοντικών συνθηκών των υποδομών αποθήκευσης θα καλυφθεί από ιδιώτη χορηγό.

    Rolls-Royce
    Αυτοκίνητο στο Τατόι σε απόλυτη εγκατάλειψη.

    Επίσης, με χορηγία του Ιδρύματος Αθανασίου Κ. Λασκαρίδη έχει ήδη ανατεθεί η εκπόνηση μελέτης σκοπιμότητας και βιωσιμότητας συνολικά του προγράμματος ανάδειξης και αξιοποίησης του μνημειακού χαρακτήρα, του ιδιαίτερου οικοσυστήματος και της αναβίωσης των παραδοσιακών γεωργικών δραστηριοτήτων του κτήματος Τατοΐου.

     

     



    ΣΧΟΛΙΑ