• Πολιτισμός

    Αναζητώντας το μουσείο του μέλλοντος — Διεθνές συνέδριο στην Αθήνα

    Αναζητώντας το μουσείο του μέλλοντος — Διεθνές συνέδριο στην Αθήνα

    Μουσείο Μπενάκη


    Πώς θα είναι τα μουσεία του μέλλοντος; Το ερώτημα ανοιχτό και οι προκλήσεις πολλές.

    Σε κάθε περίπτωση όμως, είναι σαφές πλέον, ότι απαιτούνται νέες στρατηγικές οργάνωσης και λειτουργίας, ώστε να συνεχίσουν να εκπληρώνουν το ρόλο τους. Πόσο μάλλον, που οι παγκόσμιες κοινωνικές — και όχι μόνον — συνθήκες αλλάζουν ταχύτατα και απαιτούν επαναπροσδιορισμό των πάντων.

    Η διαρκής παρακολούθηση των εξελίξεων, η ευελιξία, το ανοιχτό πνεύμα, η τόλμη και η αποφασιστικότητα και φυσικά το όραμα είναι βασικά στοιχεία που απαιτούνται στην νέα εποχή των μουσείων, όπως επισήμανε και η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη στην έναρξη του 11ου Διεθνούς Συνεδρίου CoMuseum, που με τίτλο «(Επανα)Προσδιορίζοντας το μουσείο του αύριο» διοργανώθηκε διαδικτυακά στην Ελλάδα.

    «Απαιτείται όχι μόνο ένας νέος τρόπος λειτουργίας των μουσείων, αλλά συνολικά μια νέα στρατηγική, προσαρμοσμένη στα ειδικά ποιοτικά χαρακτηριστικά του πολιτιστικού υλικού, που θα συνδιαμορφώνεται, από κοινού με τις μουσειολογικές αρχές και επιδιώξεις», όπως είπε η κυρία Μενδώνη.

    Επισημαίνοντας ότι αυτή η στρατηγική θα πρέπει να διατηρεί τον ανθρωποκεντρικό άξονα, να υπηρετεί τον πολυδιάστατο κοινωνικό ρόλο των μουσείων και να εξασφαλίζει την προσαρμοστικότητα και την ανθεκτικότητά τους σε κάθε πρόκληση. Είτε αυτή είναι οικονομική και υγειονομική, όπως αυτές που βιώσαμε και βιώνουμε, είτε ενεργειακή, κλιματική, πληθυσμιακή ή ό,τι άλλο.

    Η επιτυχία κάθε στρατηγικής όμως, για την μεσοπρόθεσμη και μακροπρόθεσμη αυτοτέλεια και αειφορία των μουσείων βρίσκεται σε συνάρτηση με την ταχύτητα, με την οποία η ηγεσία τους θα υιοθετεί τα νέα δεδομένα, όπως πρόσθεσε. Και γεγονός είναι, ότι η πανδημία δημιούργησε πράγματι νέα δεδομένα αφού διέκοψε ή περιόρισε την πρόσβαση του κοινού σε αυτά, διαταράσσοντας το ζητούμενο που είναι η βιωματική εμπειρία.

    Ως εκ τούτου, όπως επισήμανε η υπουργός απαιτείται επιτάχυνση της διαδικασίας του ψηφιακού μετασχηματισμού των μουσείων, ψηφιοποίηση διαδικασιών και ψηφιακή διαχείριση και επιμέλεια των συλλογών και των εκθεμάτων τους.

    Το συνέδριο, που ολοκληρώνεται την Παρασκευή 3 Δεκεμβρίου, διοργανώνεται από το Μουσείο Μπενάκη, την Πρεσβεία των Η.Π.Α. στην Ελλάδα και το British Council, σε συνεργασία με τη Βρετανική Πρεσβεία και το Polyeco Contemporary Art Initiative, υπό την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, του Δήμου Αθηναίων και του ICOM Ελλάδος.

    Διαβάστε επίσης:

    Λίνα Μενδώνη: Πρόσβαση για όλους σε αρχαιολογικούς χώρους και μνημεία

    Ο Πικάσο στη νέα Εθνική Πινακοθήκη – Το κλεμμένο έργο εκτίθεται και πάλι



    ΣΧΟΛΙΑ