• Πολιτισμός

    Αναβιώνουν τα ιστορικά ανθοπωλεία του Συντάγματος – Και χώροι πολιτισμού

    Η νέα όψη που θα αποκτήσουν τα ανθοπωλεία


    Ζωντανεύουν και πάλι τα ιστορικά ανθοπωλεία του Συντάγματος για να χρησιμοποιηθούν τόσο ως καταστήματα, όσο όμως και ως χώροι πολιτισμού.

    Η πρωτοβουλία είναι κοινή, ανάμεσα στη Βουλή των Ελλήνων, το υπουργείο Πολιτισμού και την Εταιρεία Ακινήτων Δημοσίου (ΕΤΑΔ) ενώ το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο ενέκρινε ήδη την πρόταση για την αναβάθμισή τους. Αναβιώνει έτσι, μία μακρά, αθηναϊκή παράδοση και αναδεικνύεται ένας ιστορικός χώρος για την πρωτεύουσα, που ξαναβρίσκει την παλιά του αίγλη. Γιατί, όπως είναι γνωστό αυτή η σειρά μικρών καταστημάτων στις «υπώρειες» της Βουλής βρισκόταν εδώ και χρόνια σε μαρασμό, δίνοντας και μία δυσάρεστη εικόνα εγκατάλειψης δυο κέντρο της Αθήνας.

    Εκτός, όμως, από τη λειτουργία κάποιων από αυτά ως ανθοπωλείων, προβλέπεται επίσης, όπως λέει ο Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων, κ. Κώστας Τασούλας και η στέγαση χώρων πολιτισμού, όπου η Βουλή θα εκθέτει και θα διαθέτει στο κοινό τις εκδόσεις του Ιδρύματος της Βουλής που ιδιαίτερα τελευταία περιλαμβάνουν άκρως ενδιαφέροντα βιβλία γύρω από την Επανάσταση του 1821. «Η ύπαρξη και χρήσεων πολιτισμού θα λειτουργήσει ευνοϊκά για την επισκεψιμότητα του ιδιαίτερου αυτού χώρου, ώστε και νέα ανθοπωλεία να επανέλθουν στο ανακαινισμένο πλέον περιβάλλον που αποκτά έτσι ζωή και ομορφιά εκεί που εδώ και πολλά χρόνια υπάρχει εγκατάλειψη και απουσία», λέει ο κ. Τασούλας.

    Τα ανθοπωλεία την εποχή της ακμής τους

    Τα ιστορικά ανθοπωλεία του Συντάγματος αποτελούνται από έντεκα καταστήματα, τα οποία είναι σχεδόν ισομεγέθη, υπόσκαφα διαμερίσματα κάτω από τον περίβολο του κτηρίου της Βουλής, που εκτείνονται γραμμικά στην κάθοδο της Λεωφόρο Βασιλίσσης Σοφίας με πρόσβαση απευθείας σε αυτή. Κάποια από αυτά έχουν ενωθεί μεταξύ τους, ενώ άλλα είναι αυτόνομα με είσοδο από το δρόμο, όπως ήταν σχεδιασμένα αρχικά. Σήμερα βρίσκονται σε λειτουργία δύο μόνον ανθοπωλεία, τα οποία και καταλαμβάνουν τέσσερα διαμερίσματα.

    «Τα ανθοπωλεία της Βουλής, τα “λουλουδάδικα”, όπως τα γνωρίζουμε όλοι, αποτελούν ένα ξεχωριστό τοπόσημο της Αθήνας, ένα εμβληματικό σημείο του κέντρου της πρωτεύουσας. Πολλοί τα θυμόμαστε σε πλήρη άνθηση και λειτουργία. Ωστόσο, όλοι μας τα βλέπαμε τα τελευταία, αρκετά, χρόνια να έχουν παρακμάσει», λέει η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη. Προσθέτοντας, ότι τώρα, χάρις στη μελέτη «Αναδιαρρύθμισης καταστημάτων Ανθοπωλείων Βουλής», αποτέλεσμα της συνεργασία του υπουργείου ,ε την Βουλή και τον Οργανισμό Διαχείρισης και Ανάπτυξης Πολιτιστικών Πόρων αποκαθίσταται αισθητικά αυτό το προβεβλημένο σημείο της Αθήνας, προσθέτοντας μια, υψηλής αισθητικής, πινελιά στο στιβαρό κτηριακό συγκρότημα της Βουλής των Ελλήνων. Ο ΟΔΑΠ επομένως αποκτά ένα ακόμη κατάστημα πώλησης των πολιτιστικών προϊόντων του ενώ, όπως γίνεται γνωστό, προετοιμάζεται και κατάστημα στο Αεροδρόμιο Ελ. Βενιζέλος.

    Εικόνα εγκατάλειψης

    Στην νέα σελίδα αξιοποίησης και αναβάθμισης των χώρων των ιστορικών ανθοπωλείων του Συντάγματος, που επιτεύχθηκε χάρις «στην άριστη και εποικοδομητική μας συνεργασία μας με το Γραφείο της Βουλής και την Υπουργό Πολιτισμού» αναφέρει εξάλλου ο διευθύνων σύμβουλος της ΕΤΑΔ, Στέφανος Δ. Βλαστός.

    Σύμφωνα με τη μελέτη αναδιαρρύθμισης των καταστημάτων ανθοπωλείων της Βουλής που υλοποίησε η ΕΤΑΔ προτείνεται η λειτουργική αναβάθμιση των υφιστάμενων χρήσεων των καταστημάτων, διατηρώντας τη χρήση των ανθοπωλείων, διατηρούνται δηλαδή δύο ανθοπωλεία, στα δύο άκρα των καταστημάτων και προσθέτοντας νέα χρήση εκθετηρίων – καταστήματος της Βουλής των Ελλήνων και του ΟΔΑΠ, καθώς και βοηθητικών λειτουργιών εξυπηρέτησης στους υπόλοιπους χώρους. Τα εκθετήρια ενοποιούνται με εσωτερικές διανοίξεις των εσωτερικών τοιχίων και διαδρόμων, ενώ η δημιουργία δύο ημιυπαίθριων τμημάτων θα επιτρέπουν την είσοδο – μετάβαση από τον δημόσιο χώρο στα εκθετήρια και στο κατάστημα.

    Η νέα όψη που θα αποκτήσουν τα ανθοπωλεία

    Όπως προβλέπει όμως η αρχιτεκτονική μελέτη, αφαιρούνται οι πρόσθετες εξωτερικές κατασκευές, οι οποίες αλλοιώνουν τον χαρακτήρα του μνημείου και εκσυγχρονίζεται η κύρια όψη επί της λεωφόρου Βασιλίσσης Σοφίας, κατά μήκος των καταστημάτων. Διατηρούνται δύο ανθοπωλεία, στα δύο άκρα των καταστημάτων και προστίθενται εκθετήρια της Βουλής και του ΟΔΑΠ και βοηθητικοί χώροι εξυπηρέτησης.

    Η ιστορία των ανθοπωλείων

    Με την ολοκλήρωση, το 1932, του μνημείου του Αγνώστου Στρατιώτη στην πρόσοψη του κτηρίου της Βουλής προς την πλατεία Συντάγματος, δημιουργήθηκαν πάγκοι με λουλούδια στο σημερινό κτήριο του Υπουργείου Εξωτερικών, που βρίσκεται ακριβώς απέναντι, στη Βασιλίσσης Σοφίας.

    Στη συνέχεια, αποφασίστηκε το άνοιγμα μικρών ανθοπωλείων στο πλάι της Βουλής. Σχεδιάστηκαν τα έντεκα ανθοπωλεία, «ανθοπρατήρια» -όπως αναφέρονταν επισήμως- τα οποία δημιουργήθηκαν κάτω από τον περίβολο της Βουλής και με πρόσωπο στη λεωφόρο Βασιλίσσης Σοφίας. Για να επιτευχθεί η λειτουργία τους, εκδόθηκε ο νόμος 5300/1932, «Περί εγκαταστάσεως των εκ του έμπροσθεν του τάφου του Αγνώστου Στρατιώτου πεζοδρομίου απομακρυνθέντων ανθοπωλών».

    Η νέα όψη που θα αποκτήσουν τα ανθοπωλεία

    Από την πρώτη στιγμή ο κόσμος αγκάλιασε τα ανθοπωλεία, καθώς πλέον μπορούσε να αγοράσει λουλούδια και να τα καταθέσει στο μνημείο, προς τιμήν της νεολαίας που θυσιάστηκε στους απελευθερωτικούς πολέμους της Ελλάδας. Τα ανθοπωλεία σύντομα έγιναν θεσμός στην αθηναϊκή κοινωνία, σημείο ραντεβού, τοπωνύμιο, ζωντανό μνημείο της Αθήνας. Το κομβικό σημείο των ανθοπωλείων βοήθησε να αντέξουν στο χρόνο. Η κατάσταση άρχισε να μεταβάλλεται την δεκαετία του`80 με το άνοιγμα νέων ανθοπωλείων να κατακλύζουν τις περιοχές του κέντρου. Τα τελευταία χρόνια μετά την κρίση και τα επεισόδια που κάθε τόσο συμβαίνουν στην περιοχή, σταδιακά οδήγησε τα ανθοπωλεία σε μαρασμό, με αποτέλεσμα, τα περισσότερα να σταματήσουν τη λειτουργία τους.

    Ο Στέφανος Βλαστός δήλωσε: «Χάρη στην άριστη και εποικοδομητική μας συνεργασία μας με το Γραφείο της Βουλής και την Υπουργό Πολιτισμού καταφέραμε μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα να επιλύσουμε σειρά προβλημάτων, προκειμένου να ανοίξουμε μια νέα σελίδα αξιοποίησης και αναβάθμισης των χώρων των ιστορικών ανθοπωλείων του Συντάγματος, τα οποία σύμφωνα με την μελέτη που εκπονήσαμε θα αποδοθούν και πάλι σύντομα στους πολίτες και στους επισκέπτες της Αθήνας.

    Διαβάστε ακόμη:

    Ο καθηγητής Νίκος Σταμπολίδης πρώτος διευθυντής του Μουσείου Ακρόπολης

    Κλιματική αλλαγή: Μια «πανδημία» σε αργή κίνηση. Μέτρα προστασίας μνημείων και αρχαιολογικών χώρων

    Μαζί ή Μόνοι; Το Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας προτρέπει σε συνύπαρξη

    Ακολουθήστε το mononews.gr στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση



    ΣΧΟΛΙΑ