Πολιτισμός

Ο καθηγητής Νίκος Σταμπολίδης πρώτος διευθυντής του Μουσείου Ακρόπολης

Ο καθηγητής Νίκος Σταμπολίδης γενικός διευθυντής του Μουσείου Ακροπόλεως


Ο καθηγητής κ. Νίκος Σταμπολίδης αναλαμβάνει τη θέση  του πρώτου Γενικού Διευθυντή στο Μουσείο Ακροπόλεως, έχοντας εκλεγεί παμψηφεί από τον Διεθνή Διαγωνισμό που είχε προκηρυχθεί από το 2020. Την ανακοίνωση έκανε η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη αναφέροντας ότι «Ο Νίκος Σταμπολίδης, αρχαιολόγος με βραβευμένο έργο, πέρα από επιστήμονας με εξαιρετική κατάρτιση, είναι ένας άνθρωπος με σύγχρονη αντίληψη τόσο για την αρχαιολογία, όσο και για τη σύνδεση του πολιτισμού με την κοινωνία.

Διαθέτει τις γνώσεις, τη διάθεση και το όραμα, ώστε το Μουσείο Ακροπόλεως να συνεχίσει δυναμικά το ιδιαίτερα επιτυχημένο έργο του, να επεκτείνει και να πολλαπλασιάσει τις δραστηριότητές του».

Διευθυντής του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης ως σήμερα, ανασκαφέας της Ελεύθερνας στην Κρήτη και δημιουργός του εντυπωσιακού Αρχαιολογικού Μουσείου Ελεύθερνας με σπουδαίο συγγραφικό έργο και οργάνωση εμβληματικών εκθέσεων, οι οποίες έχουν αφήσει  εποχή, ο καθηγητής Κλασικής Αρχαιολογίας κ. Νίκος Σταμπολίδης  είναι το ιδανικό πρόσωπο για την θέση αυτή στο πλέον προβεβλημένο μουσείο της χώρας. Και είναι προφανές, ότι το πλούσιο σε επιστημονικό έργο βιογραφικό του και η τεράστια εμπειρία του στην διοίκηση μουσείων ήταν τα στοιχεία που βάρυναν υπέρ του κατά τον διεθνή διαγωνισμό.

Γιατί η διεθνής επταμελής επιτροπή,  με πρόεδρο τον καθηγητή κ. Δημ. Παντερμαλή, πρόεδρο του Διοικητικού Συμβουλίου του Μουσείου Ακροπόλεως,  και μέλη τον ακαδημαϊκό και καθηγητή κ. Μανόλη Κορρέ, τον ακαδημαϊκό και τ. Διευθυντή του Μουσείου του Λούβρου  κ. Αλαίν Πασκέ, τους  καθηγητές Αρχαιολογίας κ. Πέτρο Θέμελη και κ. Βασίλη Λαμπρινουδάκη,  τον Γενικό Διευθυντή των Μουσείων του Βερολίνου δρ Αντρέας Σόλ και τον Γενικό Διευθυντή των Μουσείων της Ιταλίας δρ Μάσιμο Οσάνα,  αξιολόγησε με άριστα το έργο, την εμπειρία  και την προσωπικότητα του Νίκου Σταμπολίδη.  Υπενθυμίζεται ότι η Επιτροπή είχε συγκροτηθεί με απόφαση της Υπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνας Μενδώνη, προκειμένου να αξιολογήσει τις υποψηφιότητες που υποβλήθηκαν για την πλήρωση της θέσης του Γενικού Διευθυντή στο Μουσείο Ακροπόλεως.

Να σημειωθεί ότι είναι η πρώτη φορά που πληρούται με διεθνή διαγωνισμό η θέση Γενικού Διευθυντή σε Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου, εποπτευόμενο από το υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού, όπως επισήμανε η κυρία Μενδώνη. Κι αυτό  από μόνο του έχει ιδιαίτερη βαρύτητα και σημασία, καθώς ακολουθεί τα διεθνή πρότυπα. Το Μουσείο Ακροπόλεως συμπεριλαμβάνεται στα καλλίτερα μουσεία του κόσμου, ενώ κατά την δωδεκαετή λειτουργία του δημιούργησε νέα δεδομένα στο μουσειακό τοπίο της χώρας.

Η κυρία Μενδώνη, αφού ευχαρίστησε εξάλλου τον κ. Παντερμαλή για την άψογη διαδικασία της εκλογής, παρά τις δυσκολίες που δημιούργησε η πανδημία.

Τις επόμενες ημέρες η σχετική με την αποδοχή της εκλογής του κ. Σταμπολίδη απόφαση της Υπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού θα δημοσιευθεί στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, όπως ο νόμος  ορίζει. Ο Γενικός Διευθυντής θα αναλάβει τα καθήκοντά του εντός τριών μηνών από την δημοσίευση της πράξης στο ΦΕΚ.

Συγχαρητήρια από το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης

Θερμά συγχαρητήρια  στον καθηγητή Νίκο Σταμπολίδη για την παμψηφεί εκλογή του στη θέση του Γενικού Διευθυντή του Μουσείου της Ακροπόλεως εκφράζει η ο πρόεδρος του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης Σάντρα Μαρινοπούλου.

Στη ανακοίνωσή της  αναφέρει τα εξής:

«Θέλουμε να εκφράσουμε τα θερμά μας συγχαρητήρια στον Καθηγητή Ν. Σταμπολίδη, Γενικό Διευθυντή του Μουσείου μας επί 24 χρόνια,  για τη νέα του θέση. Είναι χαρά και τιμή για εμάς που αναλαμβάνει καθήκοντα Γενικού Διευθυντή στο Μουσείο της Ακροπόλεως, ένα από τα καλύτερα Μουσεία του κόσμου. Είμαστε σίγουροι πως θα διαπρέψει. Τον ευχαριστούμε για όλα όσα πρόσφερε στο Μουσείο μας και του ευχόμαστε κάθε επιτυχία».

Όπως προσθέτει εξάλλου για τα επόμενα βήματα του Μουσείου θα υπάρξουν ανακοινώσεις.

Διαβάστε ακόμα:

Πρόσβαση για όλους στην Ακρόπολη – Νέες, σημαντικές επεμβάσεις

Δείπνο Δένδια – Τσαβούσογλου με θέα την Ακρόπολη

Μητσοτάκης για Γλέζο και Σάντα – Πριν 80 χρόνια κατέβασαν τη σβάστικα από την Ακρόπολη

 

Ακολουθήστε το mononews.gr στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση

 


ΣΧΟΛΙΑ