• Πολιτισμός

    Άγρια βατόμουρα, γουρουνόπουλα και ομελέτες αλά Άντι Γουόρχολ – Μια παρωδία της υψηλής μαγειρικής σε δημοπρασία

    WarningExclamation mark in a circleΑπαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη

    Άντι Γουόρχολ


    Ένα βιβλίο μαγειρικής για όσους… δεν μαγειρεύουν.

    Συνταγές, όπως μια «Ομελέτα Γκρέτα Γκάρμπο» που πρέπει απαραιτήτως να τρώγεται κατά μόνας σε δωμάτιο με κεριά! Και πολλά, μικρά «λαθάκια», μαγειρικά αλλά και ορθογραφικά! Μια παρωδία των βιβλίων μαγειρικής εν τέλει, με την υπογραφή και το παιγνιώδες -ανέκαθεν- πνεύμα του Άντι Γουόρχολ.

    Τα «Άγρια βατόμουρα», αυτό το εξαιρετικά σπάνιο βιβλίο, που δημιουργήθηκε στη δεκαετία του ΄50 από τον νεαρό Γουόρχολ για να σατιρίσει την υψηλή μαγειρική βγαίνουν τώρα σε δημοπρασία από τον Bonhams, διαδικτυακά βέβαια, στη Νέα Υόρκη, στις 22 – 30 Μαρτίου.

    Με τις σουρεαλιστικές και πνευματώδεις συνταγές της φίλης του Σούζι Φράνκφουρτ και με τις αστείες εικόνες του ίδιου, αυτά τα «Άγρια βατόμουρα», που ως φόρο τιμής πήραν το όνομά τους από τη διάσημη ταινία του Μπέργκμαν «Άγριες φράουλες», είναι ένα από τα πιο ασυνήθιστα βιβλία μαγειρικής, που έχουν γίνει ποτέ. Συμπληρώνεται μάλιστα από τα καλλιγραφικά γράμματα της μητέρας του, που επίτηδες ή όχι έχει κάνει πολλές ανορθογραφίες.

    Μπορεί λοιπόν από τη δεκαετία του 1960 ως τον θάνατό του, το 1987, ο Άντι Γουόρχολ να ήταν ο ηγέτης της διεθνούς Pop Art υπάρχει όμως και μια άλλη δημιουργική πλευρά του, άγνωστη στο ευρύ κοινό: Τα μικρά χειροποίητα βιβλία που ο καλλιτέχνης έφτιαχνε και δώριζε σε φίλους και συνεργάτες του.

    Μια δραστηριότητα, που είχε σχεδόν σε όλη τη δεκαετία του ΄50, όταν σε ηλικία 21 είχε φθάσει στην Νέα Υόρκη από την γενέτειρά του το Πίτσμπουργκ, έχοντας ως εφόδιο το πτυχίο του στο σχέδιο.

    Το βιβλίο μαγειρικής του Άντι Γουόρχολ

    Η πρώτη του δουλειά ως εικονογράφου ήταν στο χώρο της διαφήμισης και της μόδας ενώ παράλληλα ο σχεδιασμός μικρών βιβλίων ήταν ένα πολύτιμο καταφύγιο στη δημιουργικότητά του. Το συγκεκριμένο μάλιστα ήταν το τελευταίο της σειράς από αυτά, πριν η φήμη του εκτιναχθεί το 1962 με συνθέσεις Pop art, με τη σούπα Campbell και την Coca-Cola.

    Ζωγραφική, καλλιγραφία και μαγειρική

    Το ευφάνταστο βιβλίο μαγειρικής λοιπόν, μια συνεργασία με την διακοσμήτρια εσωτερικών χώρων Σούζι Φράνκφουρτ και την μητέρα του Τζούλια που έκανε την καλλιγραφία, γεμάτη με γοητευτικά ορθογραφικά λάθη δημιουργήθηκε σε μόνο 34 αντίγραφα. Καθένα από αυτά περιέχει 18 λιθογραφίες όφσετ, τυπωμένες από τον Σέιμουρ Μπέρλιν και ζωγραφισμένες στο χέρι από τέσσερις μαθητές, που ζούσαν στον επάνω όροφο από το σπίτι του Γουόρχολ.

    Το βιβλίο μαγειρικής του Άντι Γουόρχολ

    «Τα βιβλία αυτά αποτυπώνουν τη σκανδαλώδη φύση ενός μεγάλου έργου του Γουόρχολ», όπως δήλωσε ο Ντάρεν Σάδερλαντ των Bonhams. «Έγιναν με ένα ανέμελο πνεύμα διασκέδασης και συχνά προσφέρθηκαν ως χριστουγεννιάτικα δώρα σε φίλους. Μερικά πουλήθηκαν στο αγαπημένο του κατάστημα παγωτών «Serendipity», που ένα φεγγάρι λειτουργούσε και σαν γκαλερί. Είναι μια ωδή στο περιπαικτικό πνεύμα, που τον ακολούθησε σε όλη του τη ζωή».

    Το βιβλίο μαγειρικής του Άντι Γουόρχολ

    Το «Serendipity» ήταν ο τόπος, όπου πρωτοσυναντήθηκαν ο Γουόρχολ με την Φράνκφουρτ, η οποία και τον είχε εντοπίσει ενώ θαύμαζε έναν πίνακα που κρεμόταν στο κατάστημα. Περιγράφοντας η ίδια αργότερα τις συνθήκες δημιουργίας του βιβλίου, έλεγε σε μια συνέντευξή της: «Η μητέρα μου, η οποία ήταν σπουδαία οικοδέσποινα, πίστευε ότι το πιο σημαντικό πράγμα για μια νέα νύφη ήταν να είναι καλή μαγείρισσα. Ήθελα να την μιμηθώ φυσικά, και ήταν η χρονιά που κυκλοφόρησαν όλα αυτά τα γαλλικά βιβλία μαγειρικής. Προσπαθούσα να τα κατανοήσω αλλά αδύνατον. ‘Φτιάξτε μια σάλτσα μπεσαμέλ’, έλεγαν. Δεν ήξερα καν τι ήταν αυτό».

    Το βιβλίο μαγειρικής του Άντι Γουόρχολ

    Σε απάντηση έτσι έγραψε τις δικές της συνταγές: Υπάρχουν τα σουβλάκια «Άγρια βατόμουρα», επίσης η συνταγή για ένα ελάφι, με την οδηγία να έχει σκοτωθεί από πυροβολισμό σε ενέδρα (!) και όχι σε κυνήγι και ακόμη ένα γουρουνόπουλο, που… παραλαμβάνεται έτοιμο, μαγειρεμένο από ένα εστιατόριο της εποχής.

    Το βιβλίο μαγειρικής του Άντι Γουόρχολ

    Το προς πώληση βιβλίο ανήκε στην Ντ. Ντ. Ο΄Ράιαν, όπως αναφέρουν τα αρχικά στο εξώφυλλο, ένα fashion icon της εποχής, που κινούνταν στη Νέα Υόρκη στους κύκλους των Ρίτσαρντ Άβεντον, Χάλστον, Κόουλ Πόρτερ και Άντι Γουόρχολ.

    Το βιβλίο μαγειρικής με τα αρχικά της κατόχου

    Η ίδια ήταν υπεύθυνη φωτογράφος στο Harper’s Bazaar υπό την μυθική Νταϊάνα Βρήλαντ ενώ υπήρξε και η «νονά» της «Ελοΐζ», της ηρωίδας, που είχε εμπνευστεί η Κέι Τόμσον, αλλά χάρις στην ενθάρρυνση της Ο΄Ράιαν έγινε βιβλίο με τεράστια επιτυχία στις ΗΠΑ. Όσο για την τιμή του βιβλίου αναμένεται να φθάσει στα 30.000 ως 50.000 δολάρια.

    Διαβάστε επίσης:

    ΗΠΑ: Ένα ψηφιακό έργο του Beeple πουλήθηκε έναντι 69,3 εκ. δολαρίων σε δημοπρασία

    Μέγκαν και Χάρι: Έζησαν κόλαση (;), δίχασαν τον κόσμο

    Μέγαρο Τσίλλερ-Λοβέρδου: Ένα κόσμημα της Αθήνας αποδίδεται στο κοινό



    ΣΧΟΛΙΑ