• Πολιτισμός

    Μέγκαν και Χάρι: Έζησαν κόλαση (;), δίχασαν τον κόσμο


    Στην πολυδιαφημισμένη τηλεοπτική συνέντευξή τους με την Όπρα Γουίνφρεϊ, η Μέγκαν Μαρκλ και ο Πρίγκιπας Χάρι έπλασαν ένα αφήγημα κόλασης για τη ζωή τους στο Παλάτι. Η Βασίλισσα απάντησε με ανωτερότητα, θα έλεγε κανείς, συγκατάβαση στις εξωφρενικές κατηγορίες. Ο αγγλοσαξονικός κόσμος διχάστηκε με την πλάστιγγα να γέρνει υπέρ της Ελισάβετ:

    «Ολόκληρη η οικογένεια εκφράζει τη λύπη της για το μέγεθος των προκλήσεων που αντιμετώπισαν τα τελευταία χρόνια ο Χάρι και η Μέγκαν. Τα θέματα που έθεσαν, ιδιαίτερα σχετικά με τον ρατσισμό, προκαλούν ανησυχία. Παρότι οι αναμνήσεις μάλλον ποικίλλουν, το παλάτι τις λαμβάνει σοβαρά υπόψιν του και θα τις διαχειριστεί ιδιωτικά».

    Φημίζεται εξάλλου για τη διαχρονική τακτική κατευνασμού (το κλασικό βρετανικό φλέγμα) απέναντι στα σκάνδαλα: Να διατηρεί την ψυχραιμία της και να τα προσπερνάει. Αλλά αυτή τη φορά δοκιμάστηκε σε ακραίο βαθμό. Το πρώτο σημείωμα που ετοιμαζόταν να δημοσιεύσει μετά τη συνέντευξη, απορρίφθηκε. Χρειάστηκε χρόνο για να συνέλθει απο το ισχυρό σοκ και να υπογράψει την τελική δήλωση.

    Στο πλαίσιο της συνέντευξης στο αμερικανικό κανάλι CBS: Η δούκισσα εκμυστηρεύτηκε μποστά σε εκατομμύρια τηλεθεατές ότι πολλές φορές κατά τη διάρκεια της ζωής της στο Μπάκγινγχαμ ένιωσε ότι «δεν ήθελε πια να ζει». Έβρισκε ιδιαίτερα απαιτητικά τα βασιλικά καθήκοντα (νόμιζε άραγε όπως τα μικρά κορίτσια πως απλώς θα αλλάζε ροζ γοβάκια;).

    Ότι οι αυτοκτονικές της τάσεις υπήρξαν πολύ ξεκάθαρες και φοβιστικές. «Δεν ήξερα σε ποιον να στραφώ». Ισχυρίστηκε επίσης ότι είχε ζητήσει ψυχολογική στήριξη από το Παλάτι αλλά εκείνο φάνηκε απρόθυμο να την προσφέρει.

    Το πιο φοβερό σημείο αφορούσε τον ρατσισμό ενάντια στο γιο τους: Σύμφωνα με τη μαρτυρία της, ο Χάρι της είχε εκμυστηρευτεί πως κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης της με τον γιο τους Άρτσι είχε ακούσει να εκφράζονται ερωτήματα γύρω από το «πόσο σκούρο θα βγει το δέρμα του». Μετά τη συνέντευξη η Όπρα αποσαφήνισε ότι ο Χάρι είχε διευκρινήσει στην ίδια ότι ούτε η γιαγιά του ούτε ο παππούς του ο Δούκας του Εδιμβούργου βρίσκονταν μπροστά όταν εκφράστηκαν αυτά τα σχόλια.

    Πολύς κόσμος μηδίασε απαξιωτικά ακούγοντάς την να λέει πως ξαφνιαζόταν που ο Χάρι υποκλινόταν στη γιαγιά του για να τη χαιρετίσει.

    Σχετικά με τον εθελούσιο εξωστρακισμό τους, ο Χάρι ομολόγησε ότι ο πατέρας του πρίγκιπας Κάρολος είχε θυμώσει τόσο πολύ που για πολύ καιρό δεν απαντούσε στις κλίσεις του.

    Αναπόφευκτα οδηγήθηκε σε συνειρμούς με την Νταϊάνα και το δικό της θρυλικό ίντερβιου στο BBC. Ο Χάρι δήλωσε πως «η ιστορία επαναλήφθηκε» αλλά με πολύ πιο «επικίνδυνο» τρόπο σε σχέση με την δική του γυναίκα εξαιτίας του ρατσιστικού παράγοντα.

    Ο υπέρμαχος των ευάλωτων ομάδων πρόεδρος των ΗΠΑ Τζόζεφ Μπάιντεν εξέφρασε την συμπαράστασή του στην πρώην ηθοποιό. Ο αμερικανικός λαός παρά το αυξημένο δημοκρατικό του αίσθημα είχε επιτελούς ρίξει ευνοϊκή ματιά στη βασιλική οικογένεια της Μεγάλης Βρετανίας. Και δεν την πήρε πίσω εξολοκλήρου. Φανέρωσε δυσπιστία ως προς τη «λυπημένη» δούκισσα. Υπερευαίσθητος μπροστά σε ρατσιστικές αναφορές, φάνηκε αυτή τη φορά επιφυλακτικός απέναντι στην μοναξιά που η ηθοποιός διατυμπάνισε μπροστά στο κοινό της.

    Εντυπωσιακή εξαίρεση οι New York Times, που εμφανώς τείνουν να την υποστηρίζουν. Σύμφωνα με δημοσίευμά τους, οι έγχρωμοι βρετανοί «αναρωτιούνται γιατί ο Χάρι και η Μέγκαν καθυστέρησαν τόσο πολύ να μιλήσουν». Ωστόσο, φάνηκαν αδέκαστοι απέναντι στην αμερικανίδα όσον αφορά τους παραλληλισμούς της με την Νταϊάνα:

    «Ήταν είκοσι όταν παντρεύτηκε τον Κάρολο, λίγο αφελής και από προστατευμένο περιβάλλον. Ενώ η Μέγκαν ήταν μια γυναίκα ‘του κόσμου’, 36 ετών και ένα παρελθόν με εμπειρίες. Είχε ήδη έναν γάμο και μια επιτυχημένη καριέρα ως ηθοποιός. Η Νταϊάνα προέρχεται από μια κουλτούρα δισταγμού και εσωτερικότητας όπου η παράδοση εκθειάζεται. Η Μέγκαν από μια χώρα όπου θεωρείται φυσικό να μιλάει κανείς ανοιχτά για τα προσωπικά του και να ζητάει βοήθεια. Επίσης, ο γάμος της Νταϊάνας κατέρρεε ενώ της Μέγκαν παρέμενε δυνατός».

    Σε δεύτερο χρόνο, εκπομπή στο NBC φιλοξένησε την Μέγκιν Κέλι (Meghyn Kelly), το πρόσωπο που κάλυπτε του Δούκα και της Δούκισσας για την πρωινή ζώνη του καναλιού.

    «Ήμουν από τους πρώτους που δήλωσαν ενθουσιασμένοι με τον γάμο τους… Η Μέγκαν συμβόλιζε τον εκσυγχρονισμό της μοναρχίας. Ο βρετανικός λαός τη λάτρευε, τούς είδα, τούς μίλησα. Αλλά αυτό που είδα χθες ήταν ένας άνθρωπος εντελώς ασυνείδητος, του πόσο ακούστηκαν όσα είπε. “Δεν είχα ιδέα τί έγραφε ο τύπος για το Χάρι”, κανείς δεν το πιστεύει αυτό. Νόμιζα ότι το η συνάντηση με τη βασίλισσα θα ήταν σαν τη γνωριμία με διασημότητα στο Λος Άντζελες. Σαν την Κρις Τζένερ! Πάλι κανείς δεν το πιστεύει. Το New York Post στηλίτευσε το σχόλιό της ότι δεν την ενδιαφέρει η χλιδή παρατηρώντας: “Μιλάει αυτό το άτομο που κάλεσε τον Τζορτζ Κλούνι και την Όπρα στον γάμο της παρότι δεν τους γνώριζε;”. Και ενώ λέει το παραμύθι για το πόσο δύσκολα ήταν στο παλάτι, πόσο μόνη αισθανόταν στο παλάτι, από την άλλη χρησιμοποιεί αυτοθαυμαστικά σχόλια για το πόσο “γενναία ήμουν που τα έβγαλα όλα στη φόρα”. Και άλλα πιπεράτα σχόλια για τον εαυτό της με τα οποία το 99% του παγκόσμιου πληθυσμού δεν μπορεί καθόλου να ταυτιστεί».

    Εκεί όμως που η διάσημη ουδετερότητα των New York Times φάνηκε να λυγίζει, ο κορυφαίος Economist παρέμεινε όπως πάντα δωρικά σκωπτικός και αμερόληπτος. Η ιστορία του παλατιού σε σχέση με την υποδοχή των ξένων στους κόλπους του έχει αποδειχθεί ανισοβαρής…

    Ο υπόλοιπος βρετανικός λαός και τύπος έδειξε λιγότερη ψυχραιμία απέναντι στις κατηγορίες του Δούκα και της Δούκισσα του Σάσεξ.

    Δεν χαρίζεται εύκολα όσον αφορά τη Βασίλισσά του. Εδώ και εβδομήντα χρόνια εγγυάται σταθερότητα και ευημερία. Αποδεικνύεται απαρεγκλίτως ικανή θεματοφύλακας της μακραίωνης παράδοσής τους. Υψιπετείς αξίες, που ο Χάρι πέταξε στα σκουπίδια σε μια συνέντευξη. Ειδικά τη στιγμή που γνώριζε ότι συμπαραστεκόταν στον παππού του. Ο 99χρονος δούκας αντιμετώπισε επιτυχώς σοβαρά προβλήματα υγείας.

    Η περιουσία του Χάρι από την πλευρά της Νταϊάνας ακουμπάει τις 60 εκατομμύρια στερλίνες. Η αντίδραση του τύπου: «Οπότε λέτε στον βρετανικό και αμερικανικό λαό ότι πρέπει να σας λυπάται επειδή η βασίλισσα δεν παρείχε στον γιο σας φύλαξη και τίτλους όταν τόσα χρόνια δεν έχετε αναγκαστεί να πληρώσετε τίποτα ενώ ο βρετανικός λαός πληρώνει για τη ζωή σας με τους φόρους του;».

    Η πιο ακραία αντίδραση σημειώθηκε από τον παρουσιαστή της πρωινής εκπομπής του ITV από το 2014 και υπέρμαχο της μοναρχίας, Πιρς Μόργκαν. Λογομάχησε με τον συμπαρουσιαστή του Άλεξ Μπέρεσφορντ (μεικτής εθνικότητας) γύρω από τις καταγγελίες της Μέγκαν χαρακτηρίζοντας τη συνέντευξη «σκουπίδι» στο πρόσωπο της Βασίλισσας και στο έργο της.

    Ο Μπέρεσφορντ κατηγόρησε ανοιχτά τον Μόργκαν ότι είχε ερωτικά απωθυμένα με την Μερκλ. Διατηρούσε επαφή διαδικτυακά με την ηθοποιό ώσπου τελικά συναντήθηκαν σε ένα παμπ στο Λονδίνο. Αλλά εκείνη γνώρισε τον Χάρι το ίδιο βράδυ και έκτοτε δεν ξαναμίλησε στον διάσημο δημοσιογράφο και συγγραφέα. «Καταλαβαίνω ότι είχατε μια σχέση και αυτή σε έκοψε. Έχει πει τίποτα για σένα από τότε; Δεν νομίζω», ρώτησε ο Μπέρεσφορντ. Ο συμπαρουσιαστής απάντησε «δεν μπορώ να ασχοληθώ άλλο με αυτά» και σηκώθηκε και έφυγε την ώρα της ζωντανής μετάδοσης.

    Έπειτα μπροστά στο σπίτι του στο Λονδίνο δήλωσε: «Δεν πιστεύω όλα όσα βγαίνουν από το στόμα της και νομίωζ ότι η ζημιά που κατάφερε στη μοναρχία και στη βασίλισσα όταν ο πρίγκιπας Φίλππος βρισκόταν στο νοσοκομείο για εγχείρηση καρδιάς, είναι τεράστια. Και ειλικρινά κατάπτυστη. Οπότε αν πρέπει να παραδόσω τα όπλα για την ειλικρινή έκφραση της γνώμης μου όσον αφορά τη Μέγκαν Μαρκλ και την ανόητη διατριβή της στη συνέντευξη, το αποδέχομαι».

    Υπάρχει καμπάνια που ζητάει την επιστροφή του στην πρωινή ζώνη: #BringBackPierce. Διατηρεί εβδομαδιαία εκπομπή στο ίδιο κανάλι ούτως ή άλλως.

    Η γενική γραμμή στη Μεγάλη Βρετανία υποστήριξε ότι η Μέγκαν έθιξε τα αναμενόμενα τρωτά σημεία της μοναρχίας, τον ρατσισμό, τη ψυχολογική ευαισθησία. Χωρίς να κατονομάζει κανέναν συγκεκριμένα, άφησε βαριά σκιά απέναντι σε όλα τα μέλη της βασιλικής οικογένειας. Υποδύθηκε τέλεια το ρόλο της στην πιο επιτυχημένη τηλεοπτική σαπουνόπερα της σύγχρονης εποχής.

    Η συνέντευξη διήρκησε σχεδόν δύο ώρες από τις τρεις αρχικά. Ενδέχεται το CBS να προβάλλει και κλιπάκια από το κομμένο μέρος. Τη συνέντευξη παρακολούθησαν 17.1 εκατομμύρια Αμερικάνοι. Την προβολή του στο ITV στη Μεγάλη Βρετανία στη μία το πρωί ώρα Αγγλίας παρακολούθησαν 11.3 εκατμμύρια άνθρωποι φτάνοντας και τα 12.4 ορισμένες στιγμές. Το βασιλικό προσωπικό παρακολούθησε ζωντανά ως τις τρεις το πρωί ενώ οι Δούκας και η Δούκισσα του Κέμπριτζ από τα λαπτοπ τους. Ως τώρα καταγράφονται 133 εκατομμύρια αναζητήσεις γύρω από το θέμα στο Google.

    Ο πόλεμος είχε ανοίξει μέρες πριν από τη συνέντευξη. Όταν μέλη του ανώτερου βασιλικού προσωπικού κατήγγειλαν τη Μέγκαν (στους Times) για μπούλινγκ και συστηματική υποτίμηση εναντίον τους. Αρκετοί βρετανοί βουλευτές δήλωσαν πως αν το παλάτι πρόκειται να διευρενήσει περαιτέρω τις καταγγελίες κατά της Μαρκλ για μπούλινγκ, οφείλει να ανιχνεύσει και αν υπάρχει υπόσταση στις κατηγορίες της για ρατσισμό.

    Όσον για την Όπρα Γουίνφρεϊ, έπαιξε και εκείνη το παιχνίδι της και βγήκε κερδισμένη. Το κανάλι της έδωσε περίπου 7 με 9 εκατομμύρια δολάρια για τα δικαιώματα της συνέντευξης (το CBS χρέωσε τους διαφημιστές 325 δολάρια τα 30 δευτερόλεπτα τηλεοπτικού χρόνου κατά τη διάρκειά της). Το κοριτσάκι που κυοφορεί η Μέγκαν (το φύλο ανακοινώθηκε στην τηλεόραση, από την τόσο «κλειστή» Δούκισσα), ίσως ονομαστεί Όπρα.

    Αλλά η κακοφωνία δεν υπήρξε μόνο στο λεκτικό αλλά και στο παρουσιαστικό τους. Ο Χάρι ειδικά με τις λάθος, κοντές κάλτσες που άφηναν να φανει η γύμνια της γάμπας του. Μεταξύ άλλων ενδυματολογικών παρατυπιών που ήδη σχολίασε ο αρθρογράφος, συγγραφέας και εκδότης Χρήστος Ζαμπούνης. Χάθηκαν φαίνεται οι παραδοσιακοί ράπτες του παλατιού στην νεόπλουτη και ρηχή Αμερική…



    ΣΧΟΛΙΑ