• Πολιτισμός

    1ο BlackBox Jazz Music Festival στις 10-18 Φεβρουαρίου 2024

    • NewsRoom


    Το BlackBox Jazz Music Festival, μία μουσική γιορτή αφιερωμένη στην jazz, θα διεξαχθεί στην αίθουσα του Φιλολογικού Συλλόγου «Παρνασσός», στην πλατεία Καρύτση, από τις 10 έως και τις 18 Φεβρουαρίου 2024, φιλοξενώντας μερικούς από τους πιο καταξιωμένους καλλιτέχνες της jazz σε 11 μοναδικές συναυλίες.

    Μέγας Χορηγός της εκδήλωσης είναι η ΑΥΤΟΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ / AUTODIA. Χορηγοί Επικοινωνίας είναι η ΕΡΤ και ο Kosmos 93,6 με Υποστηρικτές το Jazz Solidarity Network και το περιοδικό Yellowbox.

    Στις 10 Φεβρουαρίου θα εμφανιστούν δύο από τα πιο γνωστά και αναγνωρισμένα jazz συγκροτήματα της χώρας. Την αυλαία του Φεστιβάλ ανοίγει ο Γιώργος Κοντραφούρης με το τρίο του, ενώ ο Δημήτρης Καλαντζής με το κουαρτέτο του θα μας παρουσιάσει το καινούριο του project “United States of mind” με πρωτότυπες και πρωτοεμφανιζόμενες original συνθέσεις και διασκευές. Μαζί του θα παίξουν οι Αλέξης Δελής (μπάσο), Σωτήρης Ντούβας (ντραμς) και Δημήτρης Τσάκας (σαξόφωνο).

    Στις 11 Φεβρουαρίου, έχουμε την πρώτη jazz marathon day! Οι Human Touch – Σταύρος Λάντσιας, David Lynch & Γιώτης Κιουρτζόγλου – μαζί με δύο πολυδιάστατους μουσικούς, τη Μελίνα Παξινού και τον Στάθη Άννινο, θα μας χαρίσουν τρεις ώρες μουσικής! Οι Human Touch, με 27 χρόνια μουσικής πορείας, αποτελούν ένα από τα κορυφαία jazz σχήματα της ελληνικής σκηνής με πολλές εμφανίσεις τόσο στο εσωτερικό, όσο και στο εξωτερικό. Tο σχήμα της Μελίνας Παξινού – Melina Paxinos Quartet – θα δώσει έμφαση στην πλούσια δισκογραφική της δουλειά και μαζί της επί σκηνής θα βρίσκονται ο Γιάννης Παπαδόπουλος στο πιάνο, ο Γρηγόρης Θεοδωρίδης στο κοντραμπάσο και ο Δημήτρης Κλωνής στα ντράμς. Τέλος, ο Στάθης Άννινος θα μας παρουσιάσει το νέο του project, “Un-Silent place”, ένα crossover έργο για Τζαζ Πιάνο Τρίο και Κουαρτέτο Εγχόρδων το οποίο διασχίζει τα όρια των μουσικών ειδών, από την κλασική μουσική έως την jazz με έντονα στοιχεία αυτοσχεδιασμού. Μαζί του επί σκηνής  οι Κώστας Πατσιώτης (ακουστικό μπάσο), Γιώργος Κωστελέτος (τύμπανα) και το Κουαρτέτο Εγχόρδων Αθηνών: Απόλλων Γραμματικόπουλος (βιολί), Παναγιώτης Τζιώτης (βιολί), Αγγελική Γιαννάκη (βιόλα), Ισίδωρος Σιδέρης (βιολοντσέλο).

    Tην Παρασκευή στις 16 Φεβρουαρίου, ο Στάθης Άννινος συνοδεύει ζωντανά το αριστουργηματικό “The Lodger: A Story of the London Fog” του Άλφρεντ Χίτσκοκ. Το σκοτεινό και ομιχλώδες Λονδίνο του 19ου αιώνα αναβιώνει μέσα από ατμοσφαιρικά ηχοτοπία, ενδιαφέρουσες μουσικές προσμίξεις και τους ήχους πιάνου και synthesizers. Η ταινία, παραγωγής 1927, αποτελεί μία από τις κορυφαίες δημιουργίες του διαχρονικού «μετρ του σασπένς» και, αναμφισβήτητα, την καλύτερη βωβή ταινία του.

    Στις 17 Φεβρουαρίου θα εμφανιστούν δύο πολύ δυναμικά jazz σχήματα, οι Spiral Trio και ο Γιώργος Τσώλης με τους εκλεκτούς φίλους του. Το Spiral Trio και συγκεκριμένα οι βιρτουόζοι Σπύρος Μάνεσης (πιάνο), Αρίωνας Γυφτάκης (κοντραμπάσο) και Αναστάσης Γούλιαρης (τύμπανα) ετοιμάζουν για όλους εμάς μια δυναμική jazz βραδιά με αναφορές στην πλούσια δισκογραφία του. Από την άλλη, ο πιανίστας και συνθέτης Γιώργος Τσώλης (πιάνο), μαζί με τον superstar κουβανό τρομπετίστα Jorge Vistel και τους Γιώργο Μανιάτη (τύμπανα) και Κίμων Καρούτζο (κοντραμπάσο) θα μας παρουσιάσουν τόσο κομμάτια από την νέα δισκογραφική του δουλειά, όσο και προηγούμενες, αγαπημένες συνθέσεις.

    Στις 18 Φεβρουαρίου, στη 2η jazz marathon day, τρία σχήματα με διαφορετικό ηχόχρωμα και επιρροές θα μας χαρίσουν μοναδικές στιγμές και ένα ιδανικό κλείσιμο του 1ου BlackBox Jazz Music Festival. Ο Κώστας Πατσιώτης μαζί τους εκλεκτούς μουσικούς του: Γιάννης Παπαδόπουλος (πιάνο), Μιχάλης Τσιφτσής (κιθάρα), Δημήτρης Κλωνής (ντραμς) θα μας παρουσιάσουν πρωτότυπες συνθέσεις του νέου δίσκου “October” καθώς επίσης και συνθέσεις από το μοντέρνο ρεπερτόριο της jazz. Ο Πέτρος Κλαμπάνης, μαζί με τους Ραφαήλ Μελετέα (πιάνο) και Θωμά Μελετέα (ούτι) θα μας παρουσιάσουν πρωτότυπες συνθέσεις από τον δίσκο TORA COLLECTIVE, ενώ ο Δημήτρης Τσάκας (σαξόφωνο) παρουσιάζει το νέο του σχήμα με τους σπουδαίους Κίμωνα Καρούτζο στο κοντραμπάσο και Αλέξανδρο Δράκο Κτιστάκη στα ντραμς. Το τρίο του Δημήτρη Τσάκα διακρίνεται για τη μοναδική του ηχητική προσέγγιση, αναδεικνύοντας τον προσωπικό χαρακτήρα των καλλιτεχνών μέσα από τις μουσικές συνθέσεις του ιδίου, καθώς και μέσα από την ανατρεπτική ερμηνεία γνωστών τζαζ στάνταρντς που προσαρμόζονται με έναν μοναδικό τρόπο στον ήχο του γκρουπ.

    Μέγας Χορηγός: AUTODIA / ΑΥΤΟΔΙΑΧΕΙΡΗΣΗ

    Χορηγοί Επικοινωνίας: ΕΡΤ, Kosmos 93.6

    Υποστηρικτές: Jazz Solidarity Network, YELLOWBOX magazine

    ΑΝΑΛΥΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

    Σάββατο, 10.02.2024

    20.30 Γιώργος Κοντραφούρης Trio

    21.45 Δημήτρης Καλαντζής Quartet

     

    Κυριακή, 11.02.2024

    19.30 Melina Paxinos Quartet

    20.40 Σταύρος Λάντσιας & Human Touch

    22.00 Στάθης Άννινος Septet

     

    Παρασκευή, 16.02.2024

    21.00 Στάθης Άννινος: Silent Movie Jazz Project – Hitchcock: The Lodger (98’)

     

    Σάββατο, 17.02.2024

    20.30 Spiral Trio

    21.45 Γιώργος Τσώλης & Friends (Quartet)

     

    Κυριακή, 18.02.2024

    19.30 Κώστας Πατσιώτης Quartet

    20.40 Δημήτρης Τσάκας Trio

    21.50 Πέτρος Κλαμπάνης Trio

     

    Διαβάστε επίσης:

    Ο «θησαυρός» του Έλτον Τζον σε δημοπρασία. Εντυπωσιακός και εκρηκτικός σαν τον ίδιο
    Γρηγοριάδης, Διβάνη, Φάις: Τι θα διαβάσουμε το 2024;
    Ρεβέκκα Καμχή: Ένα ασυνήθιστο ντουέτο γύρω από τον Γεωργίου



    ΣΧΟΛΙΑ