• Πολιτική

    Πότε θα γίνουν τα ραντεβού Μητσοτάκη με τους πολιτικούς αρχηγούς για την ψήφο των απόδημων

    • NewsRoom

    Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης


    Ξεκίνησαν τα τηλεφωνήματα του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, στους πολιτικούς αρχηγούς, στο πλαίσιο του γύρου επαφών που θα έχει μαζί τους για τον εκλογικό νόμο και την ψήφο των απόδημων Ελλήνων.

    Σύμφωνα με πηγές από το Μέγαρο Μαξίμου, ήδη έχουν κλείσει τα ραντεβού στο γραφείο του πρωθυπουργού στη Βουλή με τους Αλέξη Τσίπρα, Φώφη Γεννηματά και Δημήτρη Κουτσούμπα, ενώ συνεχίζονται οι επαφές με τους υπόλοιπους ηγέτες.

    Συγκεκριμένα, το ραντεβού με τον Αλέξη Τσίπρα θα γίνει την Παρασκευή στις 11 το πρωί και περίπου μια ώρα αργότερα, στις 12:15 το μεσημέρι, θα γίνει η συνάντηση με την Φώφη Γεννηματά.

    Το ραντεβού με τον Δημήτρη Κουτσούμπα θα γίνει στις 17:00, με τον Κυριάκο Βελόπουπουλο στις 18:00 και με τον Γιάνη Βαρουφάκη στις 19:00.

    Οι παρασκηνιακές συζητήσεις μεταξύ των κομμάτων έχουν ήδη ξεκινήσει, ενώ η κυβέρνηση σκοπεύει να φέρει τον νέο εκλογικό νόμο στην Βουλή στα τέλη Νοεμβρίου, με στόχο να μην ισχύσει στις επόμενες εκλογές η απλή αναλογική που ψηφίστηκε επί ΣΥΡΙΖΑ.

    Η συζήτηση έχει φουντώσει εν όψει των συναντήσεων που θα έχει τις επόμενες ημέρες ο πρωθυπουργός με τους πολιτικούς αρχηγούς για το θέμα του εκλογικού νόμου, αν και από την συζήτηση θα κριθούν συνολικά κι άλλα θέματα, όπως την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας και η ψήφος των απόδημων Ελλήνων.

    Πάντως, κυριακάτικα δημοσιεύματα (Πρώτο Θέμα) ήθελαν την κυβέρνηση να τοποθετεί το μπόνους για το πρώτο κόμμα στις 45 έδρες, με την προϋπόθεση να εξασφαλίζει ποσοστό από 25% και πάνω. Επίσης, οι βουλευτές Επικρατείας αυξάνονται σε 15, από 12 που είναι σήμερα.

    Αυτό ήταν κάτι που είχε προαναγγείλει και ο ίδιος ο υπουργός Εσωτερικών, Τάκης Θεοδωρικάκος, κατά την τελετή παράδοσης παραλαβής του χαρτοφυλακίου του, αμέσως μετά τις εκλογές του περασμένου Ιουλίου, κάνοντας λόγο για «έναν νέο εκλογικό νόμο με κατάργηση της απλή αναλογικής, δυνατότητα συμμετοχής στις βουλευτικές εκλογές των Ελλήνων του εξωτερικού και νομοθετικές παρεμβάσεις ώστε να διασφαλιστεί η κυβερνησιμότητα των δήμων».

    Κρίσιμη για τις εξελίξεις είναι η στάση που θα τηρήσει το ΚΙΝΑΛ απέναντι στην κυβερνητική πρόταση. Όπως επανειλημμένα έχει διαμηνύσει η Χαριλάου Τρικούπη, δεν μπαίνει σε συζήτηση για τον εκλογικό νόμο, παρά εμμένει στην πρόταση που έχει διατυπώσει, απορρίπτοντας το μπόνους των 50 εδρών.
    Η πρόταση του Κινήματος Αλλαγής δίνει αναλογικό μπόνους και αύξηση αυτού, ανάλογα με το ποσοστό το οποίο θα συγκεντρώνει κάθε πολιτικό κόμμα, το οποίο θα είναι στην πρώτη θέση.

    Πάντως, στο θέμα της ψήφου των Ελλήνων του εξωτερικού η θέση της Χαριλάου Τρικούπη έχει αλλάξει, με αποτέλεσμα να έρθει περισσότερο κοντά με αυτήν της κυβέρνησης.

    Θεοδωρικάκος: Ώρα ευθύνης για το πολιτικό σύστημα

    «Είναι μια ώρα ευθύνης για το πολιτικό σύστημα να δείξει ότι μπορεί να κάνει το αυτονόητο και το λογικό» τόνισε ο υπουργός Εσωτερικών, Τάκης Θεοδωρικάκος για το θέμα της διευκόλυνσης των Ελλήνων του εξωτερικού να ψηφίζουν από τον τόπο διαμονής τους.

    Ο υπουργός κάλεσε την αντιπολίτευση να ανταποκριθεί σε όσα προβλέπει το Σύνταγμα, χωρίς να παρασυρθεί από μικροκομματικές σκοπιμότητες και συμφέροντα.

    Όπως εξήγησε ο κ. Θεοδωρικάκος στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ, η κυβέρνηση θέλει η ψήφος των Ελλήνων του εξωτερικού να είναι ισοδύναμη με εκείνη των Ελλήνων που θα ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα στο εσωτερικό και σημείωσε ότι δεν μπορεί να υπάρχουν Έλληνες δύο κατηγοριών και εκείνοι που βρίσκονται στο εξωτερικό για να σπουδάσουν ή να εργαστούν να μη μπορούν να ψηφίσουν.

    Υπογράμμισε ότι όσοι αρνούνται να διευκολύνουν τους Έλληνες του εξωτερικού να ψηφίζουν στο τόπο κατοικίας τους ουσιαστικά δίνουν το δικαίωμα να ψηφίζουν μόνο σε εκείνους που έχουν την οικονομική δυνατότητα να ταξιδέψουν στην Ελλάδα.

    Ο κ. Θεοδωρικάκος είπε, επίσης, ότι θα ζητηθεί από το υπουργείο Εσωτερικών σε όσους επιθυμούν να ψηφίσουν να κάνουν αίτηση και τα στοιχεία τους θα διασταυρωθούν για να διαπιστωθεί αν είναι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους.

    Διευκρίνισε ότι οι Έλληνες που έχουν δηλώσει μόνιμη κατοικία το εξωτερικό και διατηρούν ΑΦΜ είναι περίπου 350.000, ενώ διαβεβαίωσε ότι η όλη διαδικασία θα γίνει με απόλυτη διαφάνεια και υπό τον έλεγχο όλων των κομμάτων.



    ΣΧΟΛΙΑ