• Πολιτική

    Ανοίγει το θέμα του εκλογικού νόμου: Ζυμώσεις και παρασκήνιο για λύση-πακέτο

    • NewsRoom

    Κυριάκος Μητσοτάκης και Φώφη Γεννηματά


    Ανοίγει η συζήτηση για τον νέο εκλογικό νόμο, τον οποίο η κυβέρνηση αναμένεται να φέρει προς ψήφιση στην Βουλή στα τέλη Νοεμβρίου, με στόχο να μην ισχύσει στις επόμενες εκλογές η απλή αναλογική που ψηφίστηκε επί ΣΥΡΙΖΑ.

    Η συζήτηση έχει φουντώσει και παρασκηνιακά εν όψει των συναντήσεων που θα έχει μέσα στις επόμενες ημέρες ο πρωθυπουργός με τους πολιτικούς αρχηγούς για το θέμα του εκλογικού νόμου, αν και από την συζήτηση θα κριθούν συνολικά κι άλλα θέματα, όπως την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας και η ψήφος των απόδημων Ελλήνων.

    Πάντως, κυριακάτικα δημοσιεύματα (Πρώτο Θέμα) ήθελαν την κυβέρνηση να τοποθετεί το μπόνους για το πρώτο κόμμα στις 45 έδρες, με την προϋπόθεση να εξασφαλίζει ποσοστό από 25% και πάνω. Επίσης, οι βουλευτές Επικρατείας αυξάνονται σε 15, από 12 που είναι σήμερα.

    Αυτό ήταν κάτι που είχε προαναγγείλει και ο ίδιος ο υπουργός Εσωτερικών, Τάκης Θεοδωρικάκος, κατά την τελετή παράδοσης παραλαβής του χαρτοφυλακίου του, αμέσως μετά τις εκλογές του περασμένου Ιουλίου, κάνοντας λόγο για «έναν νέο εκλογικό νόμο με κατάργηση της απλή αναλογικής, δυνατότητα συμμετοχής στις βουλευτικές εκλογές των Ελλήνων του εξωτερικού και νομοθετικές παρεμβάσεις ώστε να διασφαλιστεί η κυβερνησιμότητα των δήμων».

    Κρίσιμη για τις εξελίξεις είναι η στάση που θα τηρήσει το ΚΙΝΑΛ απέναντι στην κυβερνητική πρόταση. Όπως επανειλημμένα έχει διαμηνύσει η Χαριλάου Τρικούπη, δεν μπαίνει σε συζήτηση για τον εκλογικό νόμο, παρά εμμένει στην πρόταση που έχει διατυπώσει, απορρίπτοντας το μπόνους των 50 εδρών.

    Η πρόταση του Κινήματος Αλλαγής δίνει αναλογικό μπόνους και αύξηση αυτού, ανάλογα με το ποσοστό το οποίο θα συγκεντρώνει κάθε πολιτικό κόμμα, το οποίο θα είναι στην πρώτη θέση.

    Πάντως, στο θέμα της ψήφου των Ελλήνων του εξωτερικού η θέση της Χαριλάου Τρικούπη έχει αλλάξει, με αποτέλεσμα να έρθει περισσότερο κοντά με αυτήν της κυβέρνησης.



    ΣΧΟΛΙΑ