• Πολιτική

    WSJ: Οι ΗΠΑ είπαν «όχι» στα παζάρια της Τουρκίας για τον πάστορα Μπράνσον

    • NewsRoom

    Άντριου Μπράνσον


    Ανταλλάγματα για την απελευθέρωση του πάστορα Μπράνσον φέρεται να πρότεινε η Τουρκία στις Ηνωμένες Πολιτείες, με την Ουάσινγκτον να απορρίπτει την πρόταση, όπως αποκαλύπτει η αμερικανική εφημερίδα Wall Street Journal.

    Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της WSJ, η Τουρκία πρότεινε την απελευθέρωση του Άντριου Μπράνσον με αντάλλαγμα τη διακοπή των δικαστικών διαδικασιών εναντίον τουρκικής τράπεζας, στην οποία ενδέχεται να επιβληθούν τεράστια πρόστιμα στις ΗΠΑ.

    Το ζήτημα της κράτησης του πάστορα Μπράνσον και η σύγκρουση μεταξύ Ουάσινγκτον και Άγκυρας για το θέμα, οδήγησαν τις ΗΠΑ στην επιβολή κυρώσεων κατά της Τουρκίας, οι οποίες οδήγησαν σε αναθέρμανση της οικονομικής κρίσης και της πτώσης της τουρκικής λίρας. Οι ΗΠΑ αξιώνουν την απελευθέρωση του Αμερικανού πάστορα, ο οποίος κατηγορείται για τρομοκρατία από την Άγκυρα, καθώς και άλλων Αμερικανών και Δυτικών κρατουμένων (μάλιστα, μεταξύ αυτών φέρεται πως ήταν και οι δύο Έλληνες αξιωματικοί).

    Η Άγκυρα, από την πλευρά της, ζητά από την Ουάσινγκτον να εγκαταλείψει την έρευνά της για την τράπεζα Halkbank. Στην κρατική αυτή τουρκική τράπεζα μπορεί να επιβληθεί τεράστιο πρόστιμο καθώς οι ΗΠΑ τη θεωρούν ότι βοήθησε το Ιράν να παρακάμψει τις αμερικανικές κυρώσεις.

    Εξάλλου ο πρώην αναπληρωτής γενικός διευθυντής της τράπεζας αυτής Μεχμέτ Χακάν Ατίλα έχει ήδη καταδικαστεί από αμερικανικό δικαστήριο σε φυλάκιση 32 μηνών για τραπεζική απάτη και συνωμοσία σε μια υπόθεση που αφορά δισεκατομμύρια δολάρια.

    Ωστόσο οι ΗΠΑ απέρριψαν την προσφορά της Τουρκίας, σημειώνοντας ότι ένα πιθανό πρόστιμο κατά της Halkbank και άλλες ένδικες διαφορές δεν θα συζητηθούν έως ότου αφεθεί ελεύθερος ο πάστορας Μπράνσον, διευκρίνισε στην εφημερίδα υψηλόβαθμος αξιωματούχος του Λευκού Οίκου.

    “Ένας πραγματικός σύμμαχος στους κόλπους του ΝΑΤΟ δεν θα είχε, εξ αρχής, ποτέ συλλάβει τον πάστορα Μπράνσον”, πρόσθεσε αυτή η πηγή, η οποία ζήτησε να μην κατονομαστεί.

    Τουρκικό δικαστήριο απέρριψε την Παρασκευή νέο αίτημα για άρση του κατ’ οίκον περιορισμού του Αμερικανού πάστορα, στον οποίο μπορεί να επιβληθεί ποινή κάθειρξης έως και 35 ετών για κατασκοπεία και “τρομοκρατικές” δραστηριότητες, κατηγορίες τις οποίες ο ίδιος αρνείται.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Η Τουρκία απέρριψε την έφεση για την απελευθέρωση του πάστορα Μπράνσον – Νέες αναταράξεις για τη λίρα

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: ΗΠΑ: Σε 32 μήνες φυλάκιση καταδικάστηκε ο Τούρκος τραπεζίτης Μεχμέτ Χακάν Ατίλα



    ΣΧΟΛΙΑ