• Πολιτική

    Η Τουρκία απέρριψε την έφεση για την απελευθέρωση του πάστορα Μπράνσον – Νέες αναταράξεις για τη λίρα

    • NewsRoom


    Συνεχίζει τη σκληρή στάση της η Τουρκία στην κόντρα της με τις ΗΠΑ καθώς, όπως μετέδωσε το κανάλι Haberturk, τουρκικό δικαστήριο απέρριψε την έφεση για απελευθέρωση του Αμερικανού κληρικού, Άντριου Μπράνσον. Ο συνήγορος του, Τζεμ Χαλαβούρτ, δήλωσε πως θα καταθέσει και πάλι προσφυγή σε δύο εβδομάδες.

    Η είδηση έρχεται σε μια στιγμή που οι ΗΠΑ εντείνουν τις πιέσεις, έχοντας προειδοποιήσει πως αν δεν απελευθερωθεί άμεσα ο Αμερικανός πάστορας τότε θα επιβάλει νέες κυρώσεις στην χώρα του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

    Το βράδυ της Πέμπτης ο Ντόναλντ Τραμπ έγραψε πως «η Τουρκία εκμεταλλεύονταν για πολλά χρόνια τις ΗΠΑ και τώρα κρατούν τον θαυμάσιο Χριστιανό Πάστορά μας, από τον οποίο πρέπει τώρα να ζητήσω να εκπροσωπήσει τη χώρα μας ως ένας μεγάλος πατριώτης όμηρος». Η ανάρτησή του έγινε λίγη ώρα αφότου ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ. Στ. Μνούτσιν δήλωσε πως οι ΗΠΑ έχουν «επιπλέον μέτρα, τα οποία σχεδιάζουμε να λάβουμε, εάν δεν τον αφήσουν σύντομα ελεύθερο».

    Μετά την είδηση της απόφασης η λίρα διευρύνει τις απώλειες έναντι του δολαρίου, υποχωρώντας πάνω από 7% πάνω από το επίπεδο του 6,24 λίρες ανά δολάριο, για να επιστρέψει λίγο αργότερα στις 6,15 λίρες ανά δολάριο.



    ΣΧΟΛΙΑ