• Πολιτική

    Βούλτεψη: Να δοθεί ακόμη μεγαλύτερη έμφαση στη σύνδεση διακίνησης μεταναστών και trafficking

    • NewsRoom

    Η υφυπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Σοφία Βούλτεψη


    Την ανάγκη να δοθεί ακόμη μεγαλύτερη έμφαση από την Ευρωπαϊκή Ένωση στο θέμα της σύνδεσης διακίνησης μεταναστών με το trafficking, ανέδειξε η υφυπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Σοφία Βούλτεψη κατά την ενημέρωση της αρμόδιας Υποεπιτροπής της Βουλής από την κυρία Diane Schmitt, Συντονίστρια Δράσης σε επίπεδο ΕΕ κατά της Εμπορίας Ανθρώπων (ΕU Anti-trafficking Coordinator).

    Η κυρία Βούλτεψη ζήτησε τη συνδρομή της Συντονίστριας σε αυτό το πεδίο, επισημαίνοντας χαρακτηριστικά “επειδή τώρα η ΕΕ έχει ολοκληρώσει το στάδιο μιας νέας νομοθεσίας ίσως χρειάζεται μια αλληλεπίδραση, γιατί εμείς, έχουμε εδώ πολύ έντονο το θέμα των διακινητών.

    Η Σύμβαση του Παλέρμο συνδέει τη διακίνηση μεταναστών με το trafficking, στην πράξη ουσιαστικά όμως στο πεδίο βλέπουμε ότι χρειάζεται ακόμη μεγαλύτερη έμφαση σε αυτό τον τομέα”.

    Βούλτεψη: Να δημιουργηθούν τμήματα antitrafficking στις μεγαλουπόλεις

    Η κυρία Βούλτεψη υπογράμμισε επίσης την ανάγκη να υπάρξει συνέργεια με την αρμόδια κοινοβουλευτική Επιτροπή και με το αρμόδιο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, αλλά και με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ώστε να δημιουργηθούν Τμήματα antitrafficking σε όλες τις μεγάλες πόλεις, καθώς αυτά τα προβλήματα υπάρχουν σε όλες τις μεγάλες πόλεις, όχι μόνον στην Αθήνα και την Θεσσαλονίκη.

    Ακόμη η υφυπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου είπε ότι αφού πλέον μετά από μεγάλη προσπάθεια αυτό το «αόρατο ζήτημα” της εμπορίας ανθρώπων καταφέραμε να το «βγάλουμε στην κοινωνία», τώρα ήρθε η ώρα, η Επιτροπή να λαμβάνει ενεργά μέρος και στα θέματα της νομοθέτησης, με πρωτοβουλίες, με προτάσεις, με επισκέψεις, διότι στην ουσία πρόκειται για ένα έγκλημα που τα περιλαμβάνει όλα και έχει να κάνει και με την ασφάλεια και με την κοινωνική συνοχή και βέβαια, με τα ανθρώπινα δικαιώματα.

    Από την πλευρά της η κυρία Schmitt, ενημέρωσε ότι το 85% των θυμάτων, σύμφωνα με τα δεδομένα του 2021, είναι μετανάστες και όχι Ευρωπαίοι πολίτες και οι πιο πολλοί έρχονται από το Καμερούν, από τη Γκάνα, από το Πακιστάν, τη Νιγηρία, την Αλβανία και πρόσθεσε πως οι άνθρωποι αυτοί προσπαθούν να περάσουν μέσω της Ελλάδας στους μεταναστευτικούς δρόμους γι αυτό πέφτουν θύματα εκμετάλλευσης στη χώρα μας.

    Για περισσότερα από 10 χρόνια, τα περισσότερα θύματα ήταν από την Νιγηρία, Κίνα, Κολομβία, Ουκρανία, ενώ τώρα έχουμε αύξηση των αριθμών από τη Λατινική Αμερική θυμάτων και εμπόρων.

    Επίσης, τα περισσότερα θύματα είναι γυναίκες και νεαρά κορίτσια. Το 64% σε ευρωπαϊκό επίπεδο, το 75% στην Ελλάδα. Αλλά τα τελευταία χρόνια υπάρχουν επίσης νέοι άνδρες αγόρια και παιδιά, που πέφτουν θύματα της εμπορίας.

    Εξάλλου, ενημέρωσε ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρότεινε 6 τροπολογίες μεταξύ των οποίων να προστεθούν οι αναγκαστικοί γάμοι, παράνομες υιοθεσίες, η εκμετάλλευση των φερουσών μητέρων κι επίσης κυρώσεις κατά των νομικών προσώπων, διότι υπάρχουν επιχειρήσεις, οι οποίες μπορεί να είναι υπόλογες για παράνομες δράσεις παράνομες.

    “Επίσης θέλουμε να έχουμε έναν μηχανισμό σε όλα τα κράτη, να υπάρχει εστιακό σημείο, να υπάρχει σύνδεσμος – υπάρχει στην Ελλάδα – και όλα αυτά τα κράτη μέλη να έχουν τέτοιους συνδέσμους οι οποίοι να συνεργάζονται μεταξύ τους.

    Η συλλογή δεδομένων λειτουργεί και υπάρχει ακόμα ένα θέμα, που είναι πολιτικό θέμα, είναι η ποινικοποίηση των χρηστών υπηρεσιών θυμάτων εμπορίας και εκμετάλλευσης.

    Δηλαδή αν κάποιος είναι αντικείμενο εκμετάλλευσης, θα μπορούσε να ανήκει εκεί η εργασία, αν λοιπόν τα θύματα, η εργασία ή οι υπηρεσίες των θυμάτων εμπορίας όταν συλλαμβάνονται να ποινικοποιούνται, να ποινικοποιείται η χρήση των υπηρεσιών και αυτό θα συμπεριληφθεί και στην νομοθεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

    Διαβάστε επίσης:

    Βερβεσός: Αντισυνταγματικό το φορολογικό νομοσχέδιο, προσφεύγουμε στο ΣτΕ

    Ουκρανία: Αλλάζει τις τακτικές πολέμου, επιλέγοντας την άμυνα σε μερικές περιοχές

    Βορίδης για ελληνοτουρκικά: Καλώς προχωράμε στην κατεύθυνση που προχωράμε



    ΣΧΟΛΙΑ