• Πολιτική

    Βερύκιος: «Ο Νίκος Παππάς τιμωρήθηκε από την ελληνική τηλεόραση» – «Είδα τον Παππά στα γραφεία της Τοξότης», κατέθεσε ο Γιώργος Μπασιάς

    βερυκιος

    Δήμος Βερύκιος


    Για την προσέγγιση του Χρήστου Καλογρίτσα στον τότε ιδιοκτήτη του Alpha Δημήτρη Κοντομηνά, προς αναζήτηση χρημάτων για την τηλεοπτική άδεια που είχε κερδίσει στο διαγωνισμό του 2016, κατέθεσε σήμερα στο Ειδικό Δικαστήριο ο δημοσιογράφος Δήμος Βερύκιος.

    Όσο για τον κατηγορούμενο τότε υπουργό Νίκο Παππά που δικάζεται για τη “στημένη συμφωνία με τον εργολάβο προκειμένου να βρεθούν χρήματα ώστε ο ΣΥΡΙΖΑ να αποκτήσει το δικό του κανάλι”, ο μάρτυρας κατέθεσε:

    «Ο Νίκος Παππάς τιμωρήθηκε. Από τότε τελείωσε για την ελληνική τηλεόραση. Δεν πρόκειται να τον ξαναδείτε πουθενά».

    Ο κ.Βερύκιος, στενός συνεργάτης του αειμνήστου επιχειρηματία, είπε στους δικαστές ότι «ο Δημήτρης Κοντομηνάς μιλούσε με όλους τους υπουργούς του ΣΥΡΙΖΑ αλλά όχι με τον Παππά διότι τον περιφρονούσε» ενώ χαρακτήρισε τον Καλογρίτσα «εθνικό παίκτη παντός καιρού γιατί, με όλες τις κυβερνήσεις, όποια πέτρα και να σηκώσεις, τον βρίσκεις από κάτω».

    Ο μάρτυρας δέχθηκε πολλές ερωτήσεις για τη συνάντηση Καλογρίτσα-Κοντομηνά.

    Πρόεδρος: Ποια ήταν η ανταλλαγή που λέτε;

    Μάρτυρας: Ο Καλογρίτσας είχε την τηλεοπτική άδεια. Κανένας δεν ήθελε να κλείσει ο Alpha. Η τότε κυβέρνηση διαισθανόταν το πολιτικό κόστος και ο κ. Καλογρίτσας θα έπαιρνε ένα έτοιμο κανάλι. Πίστευαν ότι ήταν “ψόφιος” επιχειρηματίας λόγω οικονομικών προβλημάτων και θα μπορούσαν να του πάρουν το κανάλι.

    Πρόεδρος: Με δεδομένο ότι ο Δημήτρης Κοντομηνάς ήταν εκτός διαγωνισμού, υπάρχει περίπτωση να ζήτησε από τον Νίκο Παππά να βρουν λύση;

    Μάρτυρας: Μπροστά μου δεν είχε μιλήσει ο Κοντομηνάς με τον Παππά. Με τον Τσίπρα είχε μιλήσει, με άλλους υπουργούς είχε μιλήσει με τον Παππά μπροστά μου δεν είχε μιλήσει ποτέ. Και δεν του χρωστάω. Ξέρω ότι ο Παππάς είχε ζητήσει την απόλυσή μου. Αλλά δεν χρειάζεται να τον τιμωρήσω εγώ τον Παππά, τον τιμώρησαν οι ίδιοι. Πέντε χρόνια δεν τον έχουν αφήσει να βγει στην τηλεόραση. Τον έχουν καταδικάσει μόνοι τους.

    Νωρίτερα είχε αρχίσει την κατάθεση του στο Ειδικό Δικαστήριο ο Γιώργος Μπασιάς, στέλεχος της κατασκευαστικής εταιρείας «Τοξότης» του ομίλου Καλογρίτσα. Μια κατάθεση που δεν ολοκληρώθηκε σήμερα λόγω ξαφνικής αδιαθεσίας του μάρτυρα, για την οποία κρίθηκε αναγκαία η μεταφορά του σε νοσοκομείο. Ωστόσο, μισή ώρα μετά την κλήση στο ΕΚΑΒ κι ενώ ο Αρειος Πάγος βρίσκεται στο κέντρο της Αθήνας, διπλά σε 2 νοσοκομεία και αρκετά άλλα στη γύρω περιοχή, ασθενοφόρο δεν εμφανίστηκε και ο μάρτυρας πήγε με ιδιωτικό αυτοκίνητο σε νοσοκομείο.

    Μέχρι τη διακοπή, ο κ.Μπασιάς κατέθεσε «για επισκέψεις του τότε υπουργού στα γραφεία του Καλογρίτσα και συναντήσεις μαζί του» για τις οποίες «δεν νομίζω ότι ερχόταν για να πιει καφέ».

    Εισαγγελεας: Γνωρίζετε εάν ο Νίκος Παππάς είχε κάποιο ρόλο στο διαγωνισμό των τηλεοπτικών αδειών;

    Μάρτυρας: Τον Νίκο Παππά τον είχα δει αρκετές φορές στα γραφεία μας.Δεν ξέρω για ποιο λόγο ερχόταν . Ξέρω ότι συνεργαζόταν με τον κ.Καλογρίτσα για να πάρει μέρος στο διαγωνισμό.

    Εισαγγελέας: Τι εννοείτε “συνεργασία”;

    Μάρτυρας: Δεν ήμουν ποτέ παρών σε συναντήσεις τους. Ξέρω μόνο ότι ήταν πολλές και στα γραφεία μας και εκτός. Δεν νομίζω ότι ερχόταν να πιει καφέ στο γραφείο του κ. Καλογρίτσα.

    Εισαγγελέας: Πώς συμπεραίνετε ότι συνεργάζονταν;

    Μάρτυρας: Είναι δική μου αντίληψη, δεν μπορώ να σας απαντήσω. Αυτό είναι το συμπέρασμά μου και από τα γεγονότα που διαδραματίζονταν εκείνη την περίοδο του διαγωνισμού.

    Εισαγγελέας: Θέλουμε να μας πείτε πραγματικά γεγονότα.

    Μάρτυρας: Το μόνο πραγματικό γεγονός είναι ότι είχαν πολλές συνεργασίες στα γραφεία μας την περίοδο που διαδραματίζονταν τα συγκεκριμένα γεγονότα με τις τηλεοπτικές άδειες.

    Ο μάρτυρας κατέθεσε ότι δεν γνώριζε λεπτομέρειες  για την εικονική -κατά το κατηγορητήριο- συμφωνία της εταιρείας Τοξότης με το λιβανέζικο Ομιλο CCC, παραμονές του διαγωνισμού.

    «Ωστόσο -υποστήριξε- στις 30 Αυγούστου 2016 ο Χρήστος Καλογρίτσας μου έδωσε εντολή να επικοινωνήσω με την CCC να τους δώσω ό,τι παραστατικά χρειάζονται για το λογιστήριό τους και την επομένη μου ζήτησαν μια προσφορά για τα ηλεκτρομηχανολογικά. Για ένα έργο 500 εκατομμυρίων μου έδωσαν ένα μονοσέλιδο. Τους είπα “μόνο μια σελίδα;”. Μου είπαν ότι είναι μια εικονική προσφορά. Μου έκαναν παράκληση να το υποβάλω άμεσα και στις 20 Σεπτεμβρίου τους έστειλα μισή σελίδα προσφορά 262 εκατομμυρίων ευρώ. Δεν είχε δοθεί κανένα άλλο χαρτί πλην αυτού του μονοσέλιδου να αφορά το έργο. Κανονικά σε ένα τέτοιο έργο η προσφορά είναι πολυσέλιδη, δεν κουβαλιέται και σε σχεδόν μισό μήνα είναι αδύνατον να συνταχθεί. Συνήθως τέσσερις μήνες χρειάζονται για τέτοιες προσφορές Ότι υπήρχε κάποια προγενέστερη προσφορά με προκαταβολή το έμαθα εκ των υστέρων από τις εφημερίδες. Με την CCC είχα ασχοληθεί ξανά τον Αύγουστο για μια προσφορά για ένα υπόστεγο του αεροδρομίου Ελευθέριος Βενιζέλος και είχαμε δώσει προσφορά στις 3 Σεπτεμβρίου. Ήταν η μόνη πραγματική προσφορά που είχα κάνει εγώ με την CCC».

    Η δίκη θα συνεχιστεί την ερχόμενη Τετάρτη.



    ΣΧΟΛΙΑ