• Business

    Βαθαίνει το χάσμα ΔΝΤ-Βερολίνου για το ελληνικό χρέος


    Πιο γενναίες κινήσεις σε σχέση με αυτές του ESM ζητά η πρόταση του ΔΝΤ για την ελάφρυνση του χρέους. Την ίδια ώρα όμως, ο επικεφαλής της Bundesbank, Jens Weidmann χαρακτηρίζει το ζήτημα του ελληνικού χρέους δευτερεύουσας σημασίας. Όπως αποκαλύπτει σήμερα η Wall Street Journal η πρόταση του ΔΝΤ έχει τρεις άξονες:

    Πρώτον, ζητά η Ελλάδα να μην πληρώνει τόκους ή κεφάλαιο στην Ευρωζώνη μέχρι το 2040.

    Δεύτερον, οι λήξεις των ομολόγων της χρηματοδοτικής βοήθειας να επεκταθούν για την περίοδο 2040 – 2080.

    Τρίτον, το επιτόκιο των δανείων της Ελλάδας προς την Ευρωζώνη να τεθεί στο 1,5% για τα επόμενα 30 με 40 χρόνια.

    Τι έχει προτείνει ο ESM 

    Υπενθυμίζεται ότι ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας (ESM) έχει προτείνε και αποτελεί βάση συζήτησης μεταξύ των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης :

    -Την επέκταση, κατά πέντε έτη, της μέσης ωρίμανσης των δανείων που έλαβε η Ελλάδα από το EFSF, στα 37,5 έτη
    -Τη σταθεροποίηση της ετήσιας αποπληρωμής των δανείων του EFSF στο 1% του ΑΕΠ έως το 2050
    -Τη θέσπιση πλαφόν 2% στο επιτόκιο των δανείων της Ελλάδας από το EFSF έως το 2050
    -Την επιστροφή στην Ελλάδα των κερδών που αποκόμισαν οι Κεντρικές Τράπεζες της Ευρωζώνης από τα ελληνικά δάνεια, τα οποία θα ανέλθουν στα 8 δισ. ευρώ.

    O ESM θεωρεί επίσης ότι τυχόν εναπομείναν ποσό από το “πακέτο” διάσωσης των 86 δισ. ευρώ, θα πρέπει να χρησιμοποιηθεί για να αποπληρωθούν τα δάνεια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στο τέλος του προγράμματος.

     Jens Weidmann, the president of the German Central Bank
    Jens Weidmann, the president of the German Central Bank

    Weidmann: Δευτερεύουσας σημασίας οι συζητήσεις για το ελληνικό χρέος

    Την ίδια ώρα ο επικεφαλής της Bundesbank, Jens Weidmann χαρακτηρίζει το ζήτημα του ελληνικού χρέους δευτερεύουσας σημασίας και καλεί την Αθήνα να εφαρμόσει κατά γράμμα το πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων.

    «Οι συζητήσεις για την ελάφρυνση του χρέους είναι δευτερεύουσες, καθώς η εξυπηρέτηση του χρέους δεν αποτελεί το πιεστικότερο πρόβλημα της Ελλάδας» τόνισε ο Γερμανός τραπεζίτης, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Die Welt. Αυτό που προέχει για την Ελλάδα, πρόσθεσε είναι η τήρηση του προγράμματος και ο τρόπος να σταθεί ξανά στα πόδια της.

    Αναφερόμενος στις επιλογές του Μario Draghi σημειώσε ότι η πρόσφατη ισχυρή κριτική κατά της νομισματικής πολιτικής της ΕΚΤ ίσως είναι αποτέλεσμα του γεγονότος ότι ορισμένα μέτρα «θόλωσαν» τις γραμμές μεταξύ νομισματικής και δημοσιονομικής πολιτικής.

    Ωστόσο παραδέχτηκε, ότι η νομισματική πολιτική θα πρέπει να συνεχίσει να είναι επεκτατική, προσδίδοντας ιδιαίτερη σημασία στη σταθερότητα των τιμών.

    Σε ότι αφορά στις σχέσεις του με τον Draghi, ο κ. Weidmann είπε: «μπορεί κάποιες φορές να καταλήγουμε σε διαφορετικά συμπεράσματα για δύσκολα ζητήματα, όμως σε ότι αφορά τη σημασία της σταθερότητας των τιμών και των οικονομικών συνθηκών για τη σταθερότητα αυτή, συμφωνούμε».

    Ο κ. Weidmann σημείωσε πως το Συμβούλιο της ΕΚΤ θα πρέπει να είναι προσεκτικό να μην υπερβαίνει τα όρια της δημοσιονομικής πολιτικής, προσθέτοντας όμως πως θεωρεί ότι οι αγορές κρατικών ομολόγων στην ευρωζώνη «είναι προβληματικές διότι οι κεντρικές τράπεζες γίνονται οι μεγαλύτεροι πιστωτές των κρατών τους».

    Διαβάστε ακόμη:

    http://www.mononews.gr/mitsotakis-dievrini-tis-simmachies-tou-ke-etimazete/45841

    Διαβάστε επίσης:

    http://www.mononews.gr/stathakis-diasfalisame-oti-kanena-spiti-ellinikou-nikokiriou-den-tha-ekpiithi-mechri-to-2017/45807

     



    ΣΧΟΛΙΑ