• Πολιτική

    Βαρβιτσιώτης: Έτσι θα προσελκύσουμε ψηφιακούς νομάδες στην Ελλάδα


    Στο σχέδιο της κυβέρνησης για την προσέλκυση ψηφιακών νομάδων, αναφέρεται ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης σε συνέντευξή του στο Business Daily.

    Μιλώντας για τα οφέλη της χώρας από την προσέλκυση ψηφιακών νομάδων, ο κ. Βαρβιτσιώτης αναφέρει πως δεν εξαντλούνται στο βραχυπρόθεσμο συνάλλαγμα από την καθημερινή κατανάλωση, που θα «αφήνουν» στην αγορά οι ψηφιακοί νομάδες, αλλά στόχος είναι η διάχυση της καινοτομίας στους τομείς της τεχνολογικής αιχμής, η ανάδειξη της Ελλάδας σε «τεχνολογικό σταυροδρόμι», με μια ισχυρή, υβριδική, κοινότητα επαγγελματιών, Ελλήνων και αλλοδαπών, που θα αναζωογονείται με φρέσκες ιδέες και βέλτιστες πρακτικές. Προσελκύοντας τους καλύτερους, γινόμαστε καλύτεροι, υπογράμμισε.

    Ειδικότερα, εστιάζει στην Blue Carpet Policy και τον νέο τύπο θεωρήσεων εισόδου (βίζα) που θα εκδίδεται για τους ψηφιακούς νομάδες. «Με την Blue Carpet Policy, στρώνουμε… επενδυτικό χαλί για την Ελλάδα» αναφέρει χαρακτηριστικά και σημειώνει πως κύριος άξονας είναι ο εκσυγχρονισμός του πλαισίου θεωρήσεων εισόδου και η ψηφιοποίηση των διαδικασιών ελέγχου και απόδοσης.

    Όσον αφορά στις νέες θεωρήσεις εισόδου, επισημαίνει πως σήμερα βρισκόμαστε λίγο πριν από τη θεσμοθέτηση της digital nomad visa, που αφορά στην προσέλκυση των «ψηφιακών νομάδων» και προσθέτει πως στο σχεδιασμό περιλαμβάνονται ακόμα δύο: μία για ιατρικούς λόγους, αλλά και μία εθνική άδεια διαμονής σημαντικών επενδυτών.

    Σε ποιους θα μπορεί να δοθεί η «ψηφιακή βίζα»; Η ψηφιακή βίζα αφορά σε απασχολούμενους ή αυτοαπασχολούμενους που τηλεργάζονται στο εξωτερικό, απαντάει ο αναπληρωτής υπουργός, συμπληρώνοντας πως σε καμία περίπτωση δεν πρόκειται για άτομα που θα διεκδικήσουν ελληνικές θέσεις εργασίας και θα υπάρχουν σαφείς ρήτρες αποφυγής τέτοιων περιπτώσεων. Πιο συγκεκριμένα, ενημερώνει πως όσοι κάνουν αίτηση για την digital nomad visa θα πρέπει να αποδεικνύουν ότι διαθέτουν τουλάχιστον ένα μηνιαίο εισόδημα 3.500 ευρώ και τα ανάλογα εργασιακά εχέγγυα, ώστε να διασφαλίζεται ότι πράγματι έρχονται στην Ελλάδα για να προσφέρουν υπηρεσίες σε εργοδότη στο εξωτερικό.

    Τέλος, ο Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης αναφέρεται στο ευρωπαϊκό πιστοποιητικό εμβολιασμού. «Η πρόταση του Έλληνα πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, για ένα κοινό πιστοποιητικό εμβολιασμού έχει βρει μεγάλη ανταπόκριση! Όπως προανήγγειλε η Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν, στις 17 Μαρτίου προγραμματίζεται η ΕΕ να υιοθετήσει το “Πράσινο Ψηφιακό Πιστοποιητικό” με το οποίο θα διευκολυνθούν οι μετακινήσεις εντός των συνόρων της ΕΕ». Παράλληλα, τονίζει πως η Ελλάδα προσβλέπει σε τουριστική κίνηση και εκτός ΕΕ και γι’ αυτόν τον λόγο θέλει να διασφαλίσει πως θα αποδέχεται ψηφιακά πιστοποιητικά εμβολιασμού και από τρίτες χώρες, με το Ισραήλ να αναμένεται να είναι η πρώτη χώρα που θα μπορεί να προσφέρει τέτοια βεβαίωση για ταξίδια προς την Ελλάδα.

    Διαβάστε επίσης:

    Endeavor Greece: Νέα πρωτοβουλία για την προσέλκυση ταλέντων για ελληνικές νεοφυείς επιχειρήσεις

    Υπουργείο Τουρισμού: Πρωτοβουλίες για την προσέλκυση «ψηφιακών νομάδων» στην Ελλάδα

    Κορονοϊός: Οι εξαγωγές εμβολίων της ΕΕ από τον Φεβρουάριο «άγγιξαν» τις 34 εκατ. δόσεις

    Ακολουθήστε το mononews.gr στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση



    ΣΧΟΛΙΑ