• Πολιτική

    Τσίπρας για εκλογές: Με ΣΥΡΙΖΑ πρώτο κόμμα ανοίγει ο δρόμος για σχηματισμό κυβέρνησης

    • NewsRoom
    Τσίπρας: Το 2022 μπορεί και πρέπει να γίνει η χρονιά της μεγάλης αλλαγής

    Aλέξης Τσίπρας


    Την εκτίμηση ότι ο πρωθυπουργός έχει τις πρόωρες εκλογές στο μυαλό του διατυπώνει ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος ανοικτά απευθύνει πρόσκληση σε άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης -και ειδικά στο ΚΙΝΑΛ– να ξεκινήσει προγραμματικός διάλογος.

    Μιλώντας στο ieidiseis.gr, λέει ότι ο ίδιος δεν ζητά εκλογές, επειδή «μένει στην ίδια στάση αρχής», ωστόσο έθεσε το κόμμα σε κατάσταση εκλογικής ετοιμότητας για να ακυρώσει το ενδεχόμενο αιφνιδιασμού.

    Στόχος, όπως λέει, είναι να πραγματοποιηθεί το συνέδριο του κόμματος μέσα στο 2021, εφόσον το επιτρέψει η εξέλιξη της πανδημίας.

    Για την πρόσκληση προοδευτικής συνεργασίας με τα άλλα κόμματα ανέφερε: «Εγώ δεν είμαι της άποψης ‘ΣΥΡΙΖΑ και λοιπές δημοκρατικές δυνάμεις’.

    Σέβομαι την αυτονομία του κάθε πολιτικού κόμματος, το ρόλο του και θεωρώ ότι οι όποιες συγκλίσεις ή όποιες διαφωνίες, πρέπει να γίνονται ανοιχτά, δημόσια στη βάση του προγράμματος. Να είναι προγραμματικές οι συγκλίσεις και προγραμματικές οι διαφωνίες. Όχι αν μας αρέσει ή δε μας αρέσει ο ΣΥΡΙΖΑ, αλλά εάν οι προτάσεις που καταθέτει στο δημόσιο διάλογο ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, είναι προτάσεις που πάνε τη χώρα πιο μπροστά ή είναι προτάσεις με τις οποίες διαφωνούν».

    Σημειώνει ότι από την πλευρά του είναι έτοιμος να συζητήσει τις δικές τους προτάσεις.

    Νίκη και κυβέρνηση με 151 ψήφους

    Ο κ. Τσίπρας επιμένει στην αριστερή στροφή για να κερδίσει τους ψηφοφόρους του κέντρου, ενώ για τον δικό του εκλογικό στόχο αναφέρει: «Ο στόχος μας είναι ούτως ή άλλως να κερδίσουμε τις εκλογές… Διότι, είπα πάρα πολύ χαρακτηριστικά ότι θέλουμε οι εκλογές, με απλή αναλογική, να οδηγήσουν σε αποτέλεσμα, να μην είναι άγονες, να έχουμε κυβέρνηση την επόμενη μέρα, να μην οδηγηθεί ο τόπος σε μια παρατεταμένη αβεβαιότητα διπλών εκλογών, αλλά ξέρουμε επίσης, πάρα πολύ καλά γιατί είμαστε ρεαλιστές, ότι για να συμβεί αυτό, πρέπει ο ΣΥΡΙΖΑ να είναι πρώτος, έστω και με μία ψήφο, το βράδυ της πρώτης εκλογικής αναμέτρησης.

    Διότι αυτός ο συσχετισμός είναι που θα ανοίξει το δρόμο για το σχηματισμό κυβέρνησης».

    Για το ενδεχόμενο κυβέρνησης μειοψηφίας απαντά: «Όχι, είπα να είναι πρώτος έστω και με μία ψήφο. Η κυβέρνηση θα είναι πλειοψηφική, δε μπορεί να είναι μειοψηφική, πρέπει να πάρει ψήφο εμπιστοσύνης από το Κοινοβούλιο, να πάρει τις 151».

    Για το ποιος θα είναι πρωθυπουργός ξεκαθαρίζει: «Συνήθως τον πρωθυπουργό τον εκλέγει ο λαός. Ο λαός είναι αυτός που με την ετυμηγορία του υποδεικνύει στις πολιτικές δυνάμεις, ποιος πρέπει να ηγηθεί του κυβερνητικού σχήματος.

    Διαβάστε ακόμη:

    Έπειτα από 12 χρόνια ο Νετανιάχου εγκατέλειψε την πρωθυπουργική κατοικία



    ΣΧΟΛΙΑ