Πολιτική

Τουρκική πρόκληση στο ελικόπτερο που μετέφερε τον Νίκο Χαρδαλιά

  • NewsRoom
Νίκος Χαρδαλιάς

Νίκος Χαρδαλιάς


Την προκλητικότητά της κλιμακώνει η Τουρκία, καθώς σήμερα, Σάββατο παρενόχλησαν το ελικόπτερο στο οποίο επέβαινε ο Νίκος Χαρδαλιάς, ο οποίος βρέθηκε σήμερα σε ακριτικά νησιά και μικρονησίδες στις Περιφέρειες Βορείου και Νοτίου Αιγαίου

Τούρκοι, μέσω του ασυρμάτου, παρενόχλησαν το ελικόπτερο NH90 της Αεροπορίας Στρατού που μετέφερε τον Νίκο Χαρδαλιά.

Συγκεκριμένα, το ΝΗ-90 της Αεροπορίας Στρατού που μεταφέρει τον κ. Χαρδαλιά σε ακριτικές μονάδες, την ώρα που πετούσε πάνω από τρία διαφορετικά νησιά, δέχτηκε κλήσεις δια ασυρμάτου, με τους Τούρκους να υποστηρίζουν ότι το στρατιωτικό πτητικό μέσο πετά πάνω από αποστρατιωτικοποιημένο έδαφος και πρέπει να απομακρυνθεί.

Ωστόσο οι τουρκικοί ισχυρισμοί αγνοήθηκαν από το ελληνικό ελικόπτερο το οποίο συνέχισε κανονικά την πορεία του.

Αμέσως μετά, ο σταθμός της Σάμου απάντησε στις τουρκικές αρχές ότι η εκπομπή τους είναι παράνομη, δεν ισχύει και ότι το ελικόπτερο της αεροπορίας στρατού πετούσε σε περιοχή ευθύνης του ελληνικού FIR.

«Η εθνική μας κυριαρχία είναι αδιαπραγμάτευτη»

«Η εθνική μας κυριαρχία είναι αδιαπραγμάτευτη. Και αυτό είναι το μήνυμα προς όλους», κατέστησε σαφές ο υφυπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Χαρδαλιάς από την Κάλυμνο, όπου βρέθηκε σήμερα συνεχίζοντας για τρίτη ημέρα την περιοδεία του σε μονάδες και επιτηρητικά φυλάκια σε ακριτικά νησιά του Αιγαίου, κατά την οποία ενημερώνεται για την αποστολή, το κύριο έργο και τις τρέχουσες δραστηριότητες τους.

Είχε προηγηθεί τελετή στο Μνημείο των τριών Πεσόντων εν ώρα καθήκοντος Αξιωματικών του Πολεμικού Ναυτικού στα Ίμια, όπου κατέθεσε στεφάνι σε ένδειξη μνήμης και τιμής στους Ήρωες.

«Η δική τους θυσία, το δικό μας στοίχημα ευθύνης, αφοσίωσης, καθήκοντος, ο δικός μας φάρος εθνικής υπερηφάνειας. Αθάνατοι», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Στην τελετή παρέστησαν ο μητροπολίτης Λέρου, Καλύμνου & Αστυπαλαίας κ.κ. Παΐσιος, ο αντιπεριφερειάρχης Δωδεκανήσου Χρήστος Ευστρατίου, ο δήμαρχος Καλύμνου Δημήτριος Διακομιχάλης, ο έπαρχος περιφερειακής ενότητας Καλύμνου Εμμανουήλ Μουσελλής, ο διοικητής της 80 Ανώτερης Διοίκησης Ταγμάτων Εθνοφυλακής Ταξίαρχος Τριαντάφυλλος Θεοδόσιος, καθώς και οι διοικητές υπηρεσιών των Σωμάτων Ασφαλείας της Καλύμνου, με τους οποίους είχε νωρίτερα συνάντηση. Κατά την άφιξή του στο νησί, ο κ.Χαρδαλιάς επισκέφθηκε την έδρα του ιστορικού 5/42 Συντάγματος Ευζώνων.

Επίσης, σήμερα ο υφυπουργός Εθνικής Άμυνας επισκέφθηκε :

  • Το Στρατηγείο της 79 Ανώτερης Διοίκησης Ταγμάτων Εθνοφυλακής (79 ΑΔΤΕ) και το επιτηρητικό φυλάκιο «ΨΙΛΗΣ ΑΜΜΟΥ» στη Σάμο και συναντήθηκε με τον αντιπεριφερειάρχη Σάμου Βασίλειο Πανουράκη, τον δήμαρχο δυτικής Σάμου Αλέξανδρο Λυμπέρη και τον αντιδήμαρχο ανατολικής Σάμου Βασίλειο Βαλκαμλή.
  • Τους Αρκιούς όπου συναντήθηκε με τον στρατεύσιμο οπλίτη ιατρό, ο οποίος έχει τοποθετηθεί για την κάλυψη των αναγκών στο περιφερειακό ιατρείο του ακριτικού νησιού, με τον αντιδήμαρχο Πάτμου Ελευθέριο Κοκκώνη, τον μικρό Μιχαήλ – ‘Αγγελο τον ένα εκ των δύο μαθητών του δημοτικού σχολείου, καθώς και με κατοίκους.
  • Τα επιτηρητικά φυλάκια στο Αγαθονήσι, το Φαρμακονήσι και «ΑΓΙΟΥ ΝΙΚΟΛΑΟΥ» στην Καλόλιμνο, όπου συνομίλησε με το προσωπικό.

Τελευταίος σταθμός των σημερινών επισκέψεων ήταν η Ψέριμος, όπου συναντήθηκε με τους στρατεύσιμους οπλίτες ιατρούς, οι οποίοι έχουν τοποθετηθεί για την κάλυψη των αναγκών στο τοπικό περιφερειακό ιατρείο και επισκέφθηκε το επιτηρητικό φυλάκιο του νησιού.

Τον υφυπουργό Εθνικής Άμυνας συνόδευε ο διοικητής της Ανώτατης Στρατιωτικής Διοίκησης Εσωτερικού και Νήσων ( ΑΣΔΕΝ) αντιστράτηγος Νικόλαος Φλάρης.

Διαβάστε επίσης:

Μητσοτάκης: Είμαστε μπροστά σε έναν αναπτυξιακό κύκλο με οδηγό τον τουρισμό και την εστίαση

Υπουργείο Εξωτερικών: Οι Έλληνες στην Ουκρανία να είναι σε επαφή με την πρεσβείαΣΧΟΛΙΑ