Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Δένδιας, εξακολουθεί να βρίσκεται στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος των τουρκικών γεωπολιτικών αναλύσεων, με τις παρεμβάσεις και τις επισκέψεις του να γίνονται τακτικά αντικείμενο σχολιασμού στα τηλεοπτικά μέσα της γειτονικής χώρας.

Ο Δένδιας έχει αποκτήσει ξεχωριστή θέση στη ρητορική της Τουρκίας ήδη από την εποχή που είχε μια έντονη δημόσια αντιπαράθεση με τον τότε Τούρκο υπουργό Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, κατά την κοινή τους συνέντευξη Τύπου στην Άγκυρα. Εκεί, είχε απαριθμήσει μία προς μία τις τουρκικές απειλές προς την Ελλάδα, με αποτέλεσμα να του αποδοθεί στη συνέχεια ο χαρακτηρισμός «ο άνθρωπος που υπονομεύει τις ελληνοτουρκικές σχέσεις».

1

Σήμερα, από τη θέση του υπουργού Άμυνας, οι κινήσεις και οι δηλώσεις του συχνά ερμηνεύονται από τα τουρκικά μέσα ως προκλήσεις, ιδιαίτερα όταν συνοδεύονται από επισκέψεις σε νησιά του ανατολικού Αιγαίου ή περιλαμβάνουν οποιαδήποτε αναφορά στην Τουρκία.

Σε πρόσφατο επεισόδιο γεωπολιτικής εκπομπής του Haber Global —ενός τουρκικού τηλεοπτικού σταθμού με έντονο ενδιαφέρον για θέματα άμυνας και διεθνών σχέσεων— ο Νίκος Δένδιας κατηγορήθηκε για προκλητικές ενέργειες. Σύμφωνα με την παρουσιάστρια Σαϊνούρ Τεζέλ, ο Έλληνας υπουργός επισκέφθηκε το Καστελόριζο μαζί με τον αρχηγό των Ενόπλων Δυνάμεων, ένα νησί που απέχει μόλις 2 χιλιόμετρα από τις τουρκικές ακτές, και το οποίο, όπως τονίζεται από την τουρκική πλευρά, θα έπρεπε να είναι αποστρατιωτικοποιημένο. Στη συνέχεια μετέβη στη Ρω, όπου εγκαινιάστηκε παρατηρητήριο επιτήρησης – κάτι που, σύμφωνα με την εκπομπή, συνιστά “παρακολούθηση της Τουρκίας”.

Ο ρεπόρτερ του Haber Global συνέχισε την παρουσίαση με έμφαση στα γεωγραφικά και νομικά επιχειρήματα της Άγκυρας. Περιέγραψε το Καστελόριζο ως ένα μικρό νησί μόλις 9 τετραγωνικών χιλιομέτρων, μακριά από τον ελληνικό ηπειρωτικό κορμό και πιο κοντά στις τουρκικές ακτές από οποιαδήποτε άλλη ελληνική επικράτεια. Υποστήριξε ότι η ελληνική απαίτηση για ΑΟΖ 40.000 τετραγωνικών χιλιομέτρων βασισμένη στο Καστελόριζο συνιστά “παγίδα” για να περιορίσει η Ελλάδα τη θαλάσσια πρόσβαση της Τουρκίας, ενώ επανέλαβε τη θέση της Άγκυρας ότι τα νησιά δεν δικαιούνται υφαλοκρηπίδα σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο.

Η συνεχιζόμενη προβολή τέτοιων θέσεων από τα τουρκικά μέσα υποδηλώνει την ευαισθησία της Άγκυρας σε κάθε ελληνική κίνηση στην περιοχή και τη συνεχιζόμενη ένταση στον δημόσιο διάλογο των δύο χωρών γύρω από το Δίκαιο της Θάλασσας και την κυριαρχία στο Αιγαίο.

 

Διαβάστε επίσης 

Στα «μανταλάκια» της Ευρώπης για ΟΠΕΚΕΠΕ: «Επιθέσεις» και «εκφοβισμό» καταγγέλει η Γενική Εισαγγελέας της ΕΕ

Συναγερμός στα Καλάβρυτα: Ένοπλοι «σήκωσαν» τις συντάξεις από τα ΕΛΤΑ

Σήμερα η συνάντηση Επίτροπου Χούκστρα με Μητσοτάκη για τις προκλήσεις της ενεργειακής μετάβασης