array(0) {
}
        
    
Menu
0.15%
Τζίρος: 156.00 εκατ.

O «γκουρού» Γκρίνμπεργκ στην Αθήνα, πότε θα γίνει ανασχηματισμός, τι θα κάνει ο Γεραπετρίτης στη Λιβύη και τι έρχεται για ΟΠΕΚΕΠΕ

            
Defence

Στρατηγική σύμπραξη ΕΑΣ–CSG: Δίνοντας στην ελληνική αμυντική βιομηχανία βήμα προς διεκδίκηση ενός αναβαθμισμένου ρόλου στην ευρωπαϊκή άμυνα

Οι πρόσφατες αυξανόμενης έντασης συγκρούσεις στο διεθνές γεωπολιτικό περιβάλλον καθιστούν επιτακτική την ανάγκη για διαμόρφωση ενιαίας ευρωπαϊκής στρατηγικής στον κλάδο της άμυνας και επαναπροσδιορισμό του τρόπου με τον οποίο έχει οικοδομηθεί η ευρωπαϊκή αρχιτεκτονική ασφάλειας.

Υπό αυτό το πρίσμα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, μέσω της πρωτοβουλίας ReArm, στοχεύει να κατευθύνει επενδυτικά κεφάλαια 800 δισ. ευρώ σε αμυντικά προϊόντα με απώτερο στόχο την «στρατηγική αυτονομία» της Ένωσης στον τομέα της άμυνας και κατ’ επέκταση της ασφάλειας, ενώ την ίδια στιγμή το ΝΑΤΟ καλεί τα μέλη του να αυξήσουν τις ετήσιες αμυντικές δαπάνες σε 5% του ΑΕΠ. Παράλληλα, η Ελλάδα η οποία ήδη δαπανά μεγαλύτερο ποσοστό του ΑΕΠ της από άλλες χώρες για την άμυνα, επιχειρεί μέσω του 12-ετούς εξοπλιστικού προγράμματος να επαναπροσδιορίσει τον ρόλο της στο νέο ευρωπαϊκό αμυντικό δόγμα, ισχυροποιώντας και τη θέση της στην ευρωατλαντική συμμαχία.

Σε αυτό το πλαίσιο, η κοινοπραξία μεταξύ της κρατικής εταιρείας – Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα (ΕΑΣ) και του διεθνούς Ομίλου CSG Group η οποία βρίσκεται σε εξέλιξη, αποτελεί ένα σημαντικό βήμα προς την ανασύσταση της ελληνικής αμυντικής βιομηχανίας, που αποτελεί και το προαπαιτούμενο για την εδραίωση της θέσης της στο ευρωπαϊκό οικοδόμημα ασφαλείας. 

Με διαχρονική παρουσία στην παραγωγή πυρομαχικών μεγάλου διαμετρήματος στην Ελλάδα, ο όμιλος CSG, έρχεται  να  «βάλει μπρος» τις μηχανές του εργοστασίου των ΕΑΣ στο Λαύριο, καθιστώντας την εταιρεία έναν σύγχρονο και ανταγωνιστικό κατασκευαστή πυρομαχικών στα πρότυπα διεθνών εταιρειών και έναν στρατηγικό εταίρο ειδικού βάρους για τον αμυντικό κλάδο στην Ευρώπη

Πιο συγκεκριμένα, μέσω της πρώτης κοινοπραξίας δημόσιου-ιδιωτικού τομέα στον αμυντικό τομέα στην Ευρώπη, η CSG φιλοδοξεί να ενισχύσει το παραγωγικό αποτύπωμα της Ελληνικής Αμυντικής Βιομηχανίας στην ευρωπαϊκή ήπειρο, καθιστώντας την νευραλγικό παράγοντα για την επίτευξη της ευρωπαϊκής επάρκειας σε κρίσιμο αμυντικό υλικό. 

Αντικείμενο της νέας εταιρείας με το όνομα “Hellenic Ammunition S.A.” θα είναι η παραγωγή πυρομαχικών μεγάλου διαμετρήματος 155mm στο εργοστάσιο των ΕΑΣ στο Λαύριο. Για την υλοποίηση αυτής της επένδυσης, ο πολυεθνικός κολοσσός θα επενδύσει 50 εκατομμύρια ευρώ, αξιοποιώντας ταυτόχρονα και 30 εκατομμύρια ευρώ από το ευρωπαϊκό πρόγραμμα ASAP.

Ως αποτέλεσμα αυτής της επένδυσης, η Ελλάδα πρόκειται να καταστεί μόλις η δεύτερη ευρωπαϊκή χώρα με δυνατότητα παραγωγής TNT, της εκρηκτικής ύλης που χρησιμοποιείται για τη γόμωση των βλημάτων των 155mm, ενώ σε επόμενη φάση, η κοινοπραξία προσανατολίζεται στην επέκταση της παραγωγής και σε άλλα αμυντικά υλικά υψηλής ζήτησης στην ευρωπαϊκή αγορά, αναδεικνύοντας, έτσι, την Ελληνική Αμυντική Βιομηχανία σε κορωνίδα της πανευρωπαϊκής παραγωγής πυρομαχικών μεγάλου διαμετρήματος. 

Η υπογραφή αυτής της συμφωνίας έρχεται σε μια χρονική συγκυρία κατά την οποία εγείρονται σημαντικές ανησυχίες για τη βιομηχανική ετοιμότητα της ευρωατλαντικής συμμαχίας λόγω της αυξανόμενης αμυντικής δύναμής της Ρωσίας, ενώ παράλληλα καθίσταται βασική αναγκαιότητα η επάρκεια  των ευρωπαϊκών και ευρωατλαντικών εφοδιαστικών αλυσίδων.

Η χώρα έχει ανάγκη να παράγει το 25-30% των συνολικών πυρομαχικών που χρειάζεται κινητοποιώντας τις παραγωγικές δυνάμεις του τόπου, θέτοντας παράλληλα τις βάσεις για την υιοθέτηση ενός μόνιμου ρόλου ως παραγωγού αμυντικού εξοπλισμού σε πανευρωπαϊκό επίπεδο.

Στόχος της παραγωγής αυτών των πυρομαχικών εκ μέρους της κοινοπραξίας θα είναι η κατά προτεραιότητα κάλυψη των αναγκών των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων με στόχο την ενδυνάμωση της Ελλάδας ως πυλώνα διασφάλισης της περιφερειακής σταθερότητας της Μεσογείου, στοιχείο το οποίο αποκτά ολοένα και μεγαλύτερη σημασία εν μέσω των εξελίξεων στη Μέση Ανατολή. 

Επιπλέον, η ενίσχυση της παραγωγικής βάσης των ΕΑΣ θα συμβάλει στην ανασύσταση ενός σημαντικού κλάδου της βιομηχανίας που είχε πληγεί από την οικονομική κρίση, ενδυναμώνοντας τη βιομηχανική ισχύ της χώρας. Παράλληλα, η πρόσβαση στο διεθνές δίκτυο πελατών του ομίλου CSG θα αποτελέσει καταλύτη για την επέκταση των ΕΑΣ σε νέες αγορές, δημιουργώντας σημαντικές αναπτυξιακές προοπτικές και χτίζοντας την εξωστρέφεια της εταιρίας.

Φυσικά, η  σύμπραξη θα έχει και σημαντικό κοινωνικοοικονομικό αντίκτυπο, ιδιαίτερα για την τοπική οικονομία του Λαυρίου.  Να σημειωθεί ότι ήδη έχουν ξεκινήσει διαδικασίες για την πρόσληψη 50 νέων εργαζομένων στο εργοστάσιο των ΕΑΣ ενώ συνολικά ο αριθμός των εργαζομένων που θα προσληφθούν θα φτάσει τους 350.

Συνολικά, καθίσταται σαφές ότι η δημιουργία κοινοπραξίας μεταξύ των ΕΑΣ και του Ομίλου CSG αποτελεί όχι μόνο ένα αποφασιστικό βήμα για την αναγέννηση της ελληνικής αμυντικής βιομηχανίας, αλλά και μια στρατηγικής σημασίας επένδυση που εδραιώνει τη χώρα στον ευρωπαϊκό χάρτη της άμυνας.

Σε ένα περιβάλλον συνεχών γεωπολιτικών αλλαγών και αυξανόμενης αστάθειας, η Ελλάδα αποκτά τη δυνατότητα να συμβάλει ουσιαστικά στην αμυντική επάρκεια της Ευρώπης, ενισχύοντας στρατηγικά τον ρόλο της στο ευρωπαϊκό και διεθνές γεωπολιτικό στερέωμα.

Παράλληλα, η επένδυση υποστηρίζει ενεργά και τη συνολική προσπάθεια της ελληνικής κυβέρνησης για ενίσχυση της εθνικής της ασφάλειας, μια προσπάθεια που μέρα με τη μέρα αποκτά μεγαλύτερη σημασία καθώς η περιφερειακή ασφάλεια της Μεσογείου τίθεται εν αμφιβόλω.

Υπό αυτό το πρίσμα, η εν λόγω συμφωνία συνιστά επένδυση στο μέλλον της ευρωπαϊκής αρχιτεκτονικής άμυνας και ασφάλειας, όπου η Ελλάδα φιλοδοξεί να διαδραματίσει πρωταγωνιστικό ρόλο – ως παραγωγός αμυντικού εξοπλισμού, ως εταίρος και ως πυλώνας σταθερότητας.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Επτά χρόνια για την αγορά μίας καραμπίνας: Η Γερμανία παλεύει να νικήσει τη γραφειοκρατία
Η ευρωπαϊκή ασφάλεια και τα όρια της κολακείας προς τον Τραμπ
Γιατί ο πόλεμος έχει γίνει μεταδοτικός
Σωτήρης Σέρμπος: Η ΕΕ διψάει για έναν αναβαπτισμένο ευρωπαϊκό πατριωτισμό
ElvalHalcor: Σημαντικός κρίκος στην αλυσίδα αξίας της αμυντικής βιομηχανίας στην Ελλάδα και διεθνώς
Ευρωπαϊκή επένδυση στην Άμυνα: Ευκαιρίες για την Ελλάδα
Μελέτης Μελετόπουλος: Γιατί η Τουρκία επιδιώκει να εισέλθει στο ReArm Europe
Η Ευρώπη επανεξοπλίζεται: Ευκαιρίες για την Ελλάδα
Theon Group: Το success story της ελληνικής αμυντικής βιομηχανίας
Ευρώπη: Νέες (;) Απειλές – Συλλογική Άμυνα ή Ουτοπία;