• Πολιτική

    Τορπίλη στην ελπίδα διαλόγου βάζει ο Ερντογάν: Οι επόμενες κινήσεις της Αθήνας – Σε Αθήνα και Λευκωσία ο Γερμανός ΥΠΕΞ

    • NewsRoom

    Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης


    Παρά την δίμηνη προθεσμία που έδωσε το Έκτακτο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στην Τουρκία, η Ελλάδα αναγκάζεται να επαναφέρει το θέμα της τουρκικής προκλητικότητας στην επόμενη Σύνοδο Κορυφής μετά την νέα επικίνδυνη κλιμάκωση από την πλευρά της Άγκυρας και στα δύο σκέλη της απόφασης, για Κύπρο και Ελλάδα.

    Κατά παράβαση ψηφισμάτων του ΟΗΕ, η Τουρκία προχώρησε αρχικά στο άνοιγμα της παραλίας της Αμμοχώστου, ενώ χθες έβγαλε και πάλι το Oruc Reis στην ελληνική υφαλοκρηπίδα με την παράνομη NAVTEX να φτάνει 6,5 μόλις μίλια από τις ακτές του Καστελλόριζου.

    Με τον τρόπο αυτό ο Ερντογάν τορπιλίζει τις προσπάθειες επανέναρξης του διαλόγου με την Αθήνα και αψηφά το ευρωπαϊκό τελεσίγραφο. Αναλυτές εκτιμούν ότι η Άγκυρα αποφασίζει και πάλι να πάρει τον δρόμο της κλιμάκωσης καθώς δεν καταφέρνει να ανοίξει στον τραπέζι του διαλόγου με την Ελλάδα όλη την βεντάλια θεμάτων που επιθυμεί.

    Αυτό δεν θα μπορούσε να συμβεί, αφού οι διερευνητικές επαφές ξεκινούν από εκεί που είχαν σταματήσει το 2016 και για την μία και μόνη διαφορά μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, τον καθορισμό της ΑΟΖ.

    Οι νέες προκλητικές κινήσεις της Τουρκίας αντιμετωπίζονται με προσοχή και ψυχραιμία από την ελληνική πλευρά. Χθες ο Κυριάκος Μητσοτάκης συνομίλησε με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, τον οποίο ενημέρωσε ότι θα θέσει το θέμα στην επόμενη σύνοδο, στις 15 και 16 Οκτωβρίου.

    Χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, σημείωσε ότι «όσοι πίστεψαν ότι η Τουρκία εννοούσε όλα όσα έλεγε πριν από το ευρωπαϊκό συμβούλιο που πραγματοποιήθηκε 1 και 2 Οκτωβρίου διαψεύστηκαν. Είδαμε κινήσεις και στα δύο μέτωπα, τα οποία είχε ρητά αναφέρει το κείμενο των συμπερασμάτων του ευρωπαϊκού συμβουλίου. Μιλούσε για αποφυγή οποιασδήποτε ενέργειας που ερχόταν σε αντίθεση με τα ψηφίσματα και τις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας στο Κυπριακό και μιλούσε ρητά για την ανάγκη αποκλιμάκωσης στο ζήτημα με την οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών. Και στα δύο ζητήματα, και στην Αμμόχωστο και με την παράνομη Νavtex είδαμε την Τουρκία να κάνει το αντίθετο από αυτό που κάποιοι στην ευρωπαϊκή ένωση πίστευαν ότι θα έκανε» είπε.

    Για τις διερευνητικές επαφές ο κυβερνητικός εκπρόσωπος υπογράμμισε ότι είναι μέσα στη στρατηγική της κυβέρνησης και αναμένει πώς θα κινηθεί η Τουρκία σε αυτό το ζήτημα. «Εμείς έχουμε πει σε κάθε τόνο ότι είμαστε έτοιμοι να πιάσουμε το νήμα των διερευνητικών επαφών, όμως έχουμε δύο γεγονότα μέσα στα τελευταία 24ωρα, για τα οποία θα δείτε τις αντιδράσεις μας τις επόμενες ώρες. Οι διερευνητικές επαφές θα δούμε πώς θα εξελιχθούν μετά το ευρωπαϊκό συμβούλιο της 15ης και 16ης Οκτωβρίου» είπε.

    Επίσης, πρόσθεσε ότι στο προηγούμενο ευρωπαϊκό συμβούλιο δόθηκε ένας χρονικός ορίζοντας δύο μηνών μέχρι το ευρωπαϊκό συμβούλιο του Δεκεμβρίου, προκειμένου να φανεί η συνέπεια και η συνέχεια από πλευράς Τουρκίας στην αποκλιμάκωση.

    Στην Αθήνα ο Γερμανός ΥΠΕΞ

    Μεγάλη βαρύτητα αποκτά η σημερινή επίσκεψη σε Αθήνα και Λευκωσία του Γερμανού υπουργού Εξωτερικών Χάικο Μάας, ο οποίος ακύρωσε το ταξίδι του στην Άγκυρα μετά τον αιφνιδιασμό Ερντογάν και την έξοδο του Oruc Reis που προκάλεσε εκνευρισμό στο Βερολίνο. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα συναντηθεί μαζί του στις 7 το απόγευμα στο Μέγαρο Μαξίμου και στην συζήτηση θα κυριαρχήσει η εκ νέου κλιμάκωση της έντασης από την Τουρκία.

    Σύμφωνα με πληροφορίες ο πρωθυπουργός στις δηλώσεις που θα ακολουθήσουν, θα κάνει εκτενή αναφορά στην συμπεριφορά της Τουρκίας, τους κινδύνους που προκύπτουν για την ειρήνη και την ασφάλεια στην περιοχή και την αποφασιστικότητα που οφείλει να επιδείξει η Ευρώπη.

    Μπορέλ: Αναγνωρίζει κλιμάκωση

    «Λυπηρή» χαρακτήρισε την ανακοίνωση για νέα τουρκική NAVTEX «που επηρεάζει την Ελλάδα» ο ύπατος εκπρόσωπος της ΕΕ για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής αναγνωρίζοντας ότι αυτές οι ενέργειες «οδηγούν σε κλιμάκωση». «Ακούσαμε από τον Έλληνα και τον Κύπριο συνάδελφο για τα τελευταία γεγονότα» ανέφερε ο Ζοζέπ Μπορέλ και υπογράμμισε ότι «το άνοιγμα των Βαρωσίων υπονομεύει την κοινή εμπιστοσύνη».

    Ανησυχία στο Παρίσι
    Κάλεσμα στην Τουρκία να αποφύγει κάθε περαιτέρω προκλητική ενέργεια στην Ανατολική Μεσόγειο απηύθυνε το υπουργείο Εξωτερικών της Γαλλίας, εκφράζοντας την ανησυχία του για την αποστολή του Oruc Reis στην περιοχή.
    «Εκφράζουμε την ανησυχία μας για την τουρκική ανακοίνωση περί νέας εξόρμησης του σεισμογραφικού σκάφους Ορούτς Ρέις στα ανοιχτά του Καστελλόριζου και της Ρόδου» ανέφερε η εκπρόσωπος του υπουργείου, Ανιές φον ντερ Μιλ κατά την ενημέρωση των δημοσιογράφων.

    Η εκπρόσωπος υπενθύμισε ότι στο πρόσφατο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της 1ης Οκτωβρίου, η ΕΕ απηύθυνε σαφές κάλεσμα στην Τουρκία να αποφύγει οποιαδήποτε μονομερή ενέργεια ενάντια στα συμφέροντα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και σε παραβίαση του διεθνούς δικαίου και των κυριαρχικών δικαιωμάτων κρατών-μελών της Ένωσης. «Περιμένουμε από την Τουρκία να τηρήσει τις δεσμεύσεις της, να αποφύγει νέες προκλήσεις και να δείξει έμπρακτα τη θέλησή της για διάλογο με καλή πίστη», προσέθεσε.



    ΣΧΟΛΙΑ