• Πολιτική

    Το παρασκήνιο της απομάκρυνσης του Τάκη Θεοδωρικάκου και του Γιάννη Βρούτση

    • Νένα Σώκου

    Γιάννης Βρούτσης και Τάκης Θεοδωρικάκος


    Αμετάβλητος παρέμεινε ο βασικός κορμός της κυβέρνησης μετά τον χθεσινό ανασχηματισμό, αφού λίγες ήταν οι αλλαγές σε επίπεδο υπουργών. Ωστόσο, ηχηρή ήταν η αποχώρηση του Γιάννη Βρούτση από το υπουργείο Εργασίας και του Τάκη Θεοδωρικάκου από το υπουργείο Εσωτερικών.

    Ο Τάκης Θεοδωρικάκος υπήρξε ένας από τους στενότερους συνεργάτες του Κυριάκου Μητσοτάκη από την μακρινή εποχή που ο σημερινός πρωθυπουργός διεκδικούσε την ηγεσία της Νέας Δημοκρατίας. Όμως, όπως φαίνεται, ο πρώην πλέον υπουργός Εσωτερικών είχε χάσει τους διαύλους επικοινωνίας με το Μέγαρο Μαξίμου, ενώ φαίνεται να πληρώνει και το φιάσκο με τις υπερμεγέθεις μάσκες που τελικά δεν μοιράστηκαν ποτέ στα σχολεία, καθώς η κατασκευή τους είχε ανατεθεί στην ΚΕΔΕ.

    Πάντως, ο κ. Θεοδωρικάκος αφήνει πίσω του μια σημαντική παρακαταθήκη, την ψήφο των αποδήμων.

    Τα σύννεφα στις σχέσεις του κ. Θεοδωρικάκου με τον κ. Μητσοτάκη αποκαλύπτονται και από την ανακοίνωση του κ. Θεοδωρικάκου για την αποχώρησή του από το υπουργείο Εσωτερικών, στην οποία απευθύνει ευχαριστίες για την συνεργασία στα στελέχη της τοπικής αυτοδιοίκησης, τους συνεργάτες του, τον απλό κόσμο, αλλά δεν λέει ούτε μια λέξη για τον πρωθυπουργό.

    Ο κ. Θεοδωρικάκος αναφέρει: «Ένα μεγάλο ευχαριστώ για τη στήριξη και την αγάπη σας! Ιδιαίτερα στα εκατοντάδες στελέχη της Αυτοδιοίκησης από όλη την Ελλάδα. Νιώθω υπερήφανος για το δημιουργικό, μεταρρυθμιστικό έργο στο Υπουργείο Εσωτερικών.

    15 μεγάλες μεταρρυθμίσεις και θετικές αλλαγές για τους πολίτες, έγιναν πράξη μέσα σε 18 μήνες, ενισχύοντας την εμπιστοσύνη ανάμεσα στον πολίτη και στο Κράτος.

    Κορωνίδα όλων, η κατοχύρωση στην πράξη του δικαιώματος των Ελλήνων να ψηφίζουν από τη χώρα στην οποία βρίσκονται με 288 ψήφους από το ελληνικό κοινοβούλιο. Οι Έλληνες ενωμένοι στον κόσμο!

    Νιώθω βαθιά ικανοποίηση για τη συμβολή μου στην ενδυνάμωση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και της κοινωνικής πολιτικής της. Για τον εκσυγχρονισμό του Δημοσίου και την αξιοκρατία, μέσα σε πολύ δύσκολες συνθήκες.

    Εκφράζω τις θερμές ευχές μου, στους συναδέλφους που αναλαμβάνουν το Υπουργείο Εσωτερικών. Θα έχουν την αμέριστη στήριξη μου, στην υλοποίηση των υπολοίπων μεταρρυθμίσεων που έχουμε δρομολογήσει.

    Και ασφαλώς ένα μεγάλο ευχαριστώ στον υπέροχο, απλό κόσμο, της Νέας Δημοκρατίας για τις μάχες που δώσαμε ως τώρα, ιδίως στα δύσκολα χρόνια της αντιπολίτευσης.

    Ως πολίτης και ως βουλευτής αυτής της μεγάλης λαϊκής μεταρρυθμιστικής παράταξης της Νέας Δημοκρατίας, θα συνεχίσω να μάχομαι για τις ιδέες της ελευθερίας, της αλληλεγγύης και του υπεύθυνου πατριωτισμού.

    Πάμε μπροστά»!

    Η περίπτωση Βρούτση

    Ο Γιάννης Βρούτσης, σχεδόν ισόβιος υπουργός Εργασίας της Νέας Δημοκρατίας από την εποχή της διακυβέρνησης του Αντώνη Σαμαρά, είχε επιβιώσει σε πολλούς ανασχηματισμούς. Ωστόσο, τώρα επιστρέφει στα κοινοβουλευτικά έδρανα ως κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος.

    Και αυτός φαίνεται να πληρώνει το φιάσκο με τα κέντρα κατάρτισης, που έμεινε γνωστή ως υπόθεση «σκοιλ ελικικου» και εξέθεσε σε μεγάλο βαθμό την κυβέρνηση.

    Γνωρίζοντες τα πράγματα στο υπουργείο Εργασίας και τις υποθέσεις που μένουν εκκρεμείς σημειώνουν ότι ο Γιάννης Βρούτσης απομακρύνθηκε και εξαιτίας διαφορετικών απόψεων πάνω σε θέματα που η κυβέρνηση ήθελε να προχωρήσει. Κάτι που αναλαμβάνει πλέον να κάνει ο «άνθρωπος για τα δύσκολα» Κωστής Χατζηδάκης.

    Την βαριά ατζέντα, στην οποία κυριαρχούν τα εργασιακά, ο Κωστής Χατζηδάκης θα την μοιραστεί με τον Πάνο Τσακλόγλου, έναν άνθρωπο με μεταρρυθμιστικό προφίλ, που θεωρείται ότι ταιριάζει και στον νέο υπουργό.

    Όπως αναφέρει στο ρεπορτάζ της η Αργυρώ Μαυρούλη, το πρώτο τρίμηνο του 2021 είναι καθοριστικής σημασίας για την ηγεσία του υπουργείου Εργασίας και την κυβέρνηση, καθώς οι προωθούμενες αλλαγές  θα επηρεάσουν το σύνολο της κοινωνίας.

    Το νομοσχέδιο, που σύμφωνα με τον προγραμματισμό θα δοθεί σε δημόσια διαβούλευση έως τις 15 Ιανουαρίου, αφορά τα εργασιακά και τις προωθούμενες αλλαγές στο ωράριο απασχόλησης των εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα και τον συνδικαλιστικό νόμο. Η εφαρμογή ελαστικότερου οκτάωρου, οι αλλαγές στα συνδικαλιστικά δικαιώματα και στον τρόπο λήψης απόφασης απεργιακής κινητοποίησης αναμένεται πυροδοτήσει την αντίδραση των συνδικάτων.

    Όπως έχει αποκαλύψει το «Mononews», στο νομοσχέδιο υπάρχουν αλλαγές στην διευθέτηση του χρόνου εργασίας και των υπερωριών με αύξηση του πλαφόν των νόμιμων υπερωριών.

    Το νέο μοντέλο διευθέτησης του χρόνου εργασίας έρχεται με πιλότο τους σχετικούς προηγούμενους νόμους, με τελευταίο τον 3986 του 2011. Οι επιχειρήσεις αναμένεται να μπορούν να απασχολούν, με συγκεκριμένες προϋποθέσεις, εργαζομένους ως 10 ώρες ημερησίως κατά μέγιστο, χωρίς πρόσθετη αμοιβή, εφόσον εντός 6μήνου εξοφλούν τις επιπλέον 2 ώρες πέραν του 8ώρου, με αντίστοιχη μείωση ωρών σε άλλες εργάσιμες ημέρες ή με ρεπό ή με ημέρες άδειας.

    Διαβάστε ακόμη:

    Το χαρτοφυλάκιο του υπουργείου Εργασίας- Η βαριά ατζέντα του νέου υπουργού Κωστή Χατζηδάκη

    Βορίδης, Χατζηδάκης, Λιβανός: Οι 3 εκπλήξεις του ανασχηματισμού



    ΣΧΟΛΙΑ