• Πολιτική

    Τασούλας για Προανακριτική: Δεν χωρούν τραμπουκισμοί, τσαμπουκάδες και απειλές στη Βουλή

    • NewsRoom
    Κώστας Τασούλας, πρόεδρος της Βουλής

    Κώστας Τασούλας, πρόεδρος της Βουλής


    Αυστηρή κριτική στην αμφιλεγόμενη τακτική των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ που συμμετέχουν στην προανακριτική επιτροπή της Βουλής, η οποία μελετά τις καταγγελίες εις βάρος του Δημήτρης Παπαγγελόπουλου, άσκησε ο Πρόεδρος της Βουλής Κωνσταντίνος Τασούλας.

    Αφορμή στάθηκαν οι ύβρεις, οι απειλές και οι τραμπουκισμοί στους οποίους προχώρησαν κατά τις δύο πρώτες συνεδριάσεις της Επιτροπής βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, προεξέχοντος του πρώην αναπληρωτή υπουργού Υγείας, Παύλου Πολάκη.

    Ο Πρόεδρος της Βουλής, επέκρινε τη στάση του ΣΥΡΙΖΑ τονίζοντας πως τέτοιες συμπεριφορές δεν χωρούν στο Κοινοβούλιο. Ο κ. Τασούλας χαρακτήρισε «παρακμιακό φαινόμενο» τις απειλές του Παύλου Πολάκη. Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ είχε απειλήσει πως θα «εισβάλει» στην ερχόμενη συνεδρίαση της Προανακριτικής και θα αποχωρήσει μόνο με τη συνδρομή της φρουράς.

    Πάντως ο κ. Τασούλας εκτίμησε πως η κατάσταση δεν θα φτάσει στα άκρα. Παράλληλα, ανέφερε πως θα υπάρξει μέχρι την ερχόμενη Παρασκευή απάντηση στην επιστολή που έστειλε ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, προς τον ίδιο ζητώντας να παρέμβει στο ζήτημα της εξαίρεσης των κκ. Πολάκη και Τζανακόπουλου από την Προκαταρκτική, καθώς οι δύο τους θα εξεταστούν και ως μάρτυρες για την υπόθεση.  Όπως ξεκαθάρισε ο κ. Τασούλας, η  λύση που θα δοθεί στα προσχώματα που θέτει ο ΣΥΡΙΖΑ για την συνέχιση των εργασιών της προανακριτικής θα είναι «στο πλαίσιο των κανόνων της Δημοκρατίας και όχι του τραμπουκισμού».

    Στην επιστολή του προς τον Πρόεδρο της Βουλής, ο κ. Τσίπρας χαρακτήριζε «παράνομη» την απόφαση εξαίρεσης των κκ. Πολάκη και Τζανακόπουλου, παρά το γεγονός πως υπάρχει προηγούμενη σχετική γνωμοδότηση της Επιστημονικής Υπηρεσίας της Βουλής για παρόμοιο ζήτημα (ο κ. Τσίπρας την χαρακτηρίζει μάλιστα «εμφανώς προσχηματική και σε κάθε περίπτωση παντελώς αβάσιμη» καθώς όπως υποστηρίζει «μόνο η Ολομέλεια της Βουλής θα μπορούσε να εξετάσει σχετικό ζήτημα πριν λάβει την απόφασή της για συγκρότηση της επιτροπής»), ενώ καλούσε  τον κ. Τασούλα να μεριμνήσει «για την αποκατάσταση της κοινοβουλευτικής τάξης».

    Απαντώντας σε σχετικό ερώτημα, ο κ. Τασούλας ανέφερε πως  η προανακριτική έχει το δικαίωμα να εξαιρεί μέλη της. Ο Πρόεδρος της Βουλής αναφέρθηκε μάλιστα στην  παλαιότερη γνωμοδότηση, αναφέροντας πως «αν εκείνη η γνωμοδότηση συντάχθηκε για εξεταστική επιτροπή εκτιμώ ότι θα ισχύει ακόμα περισσότερο και για μια προανακριτική». Ο κ. Τασούλας παρατήρησε πως είναι εσφαλμένη η βάση των επιχειρημάτων του ΣΥΡΙΖΑ που επαναλαμβάνονται στην επιστολή Τσίπρα καθώς εξήγησε ότι η απόφαση της Ολομέλειας αφορά την συγκρότηση της προανακριτικής και όχι το ποια συγκεκριμένα μέλη θα μετέχουν. «Ακόμα και αν ο ΣΥΡΙΖΑ έχει δίκαιο ή άδικο θα το λύσουμε δημοκρατικά και όχι με τραμπουκισμούς, τσαμπουκάδες και απειλές», προειδοποίησε ο κ. Τασούλας. Και πρόσθεσε με νόημα πως «όταν κάποιος κάνει αίτημα αντισυνταγματικότητας για διατάξεις ενός νομοσχεδίου και αυτό το αίτημα απορρίπτεται δεν ξαπλώνει στην αίθουσα της Ολομέλειας επιμένοντας να γίνει το δικό του».

    «Ο ΣΥΡΙΖΑ ή έχει δίκαιο ή άδικο αλλά αυτό δεν λύνεται με τον τρόπο που επιχείρησαν να το κάνουν οι συνάδελφοι. Δεν λύνεται με απειλές, τραμπουκισμούς και ακτιβισμούς. Λύνεται με αποφάσεις της πλειοψηφίας» είπε.

    Τέλος, ο πρόεδρος ανέφερε ότι μετά την απάντηση στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα ακολουθήσει και δεύτερη επιστολή με την οποία θα ζητά την αντικατάσταση των δύο βουλευτών.



    ΣΧΟΛΙΑ