• Πολιτική

    Θύελλα στην Προανακριτική με την εξαίρεση Πολάκη και Τζανακόπουλου

    • NewsRoom

    Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Τζανακόπουλος προσέρχεται στη συνεδρίαση της ειδικής κοινοβουλευτικής επιτροπής προς διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης σχετικά με τη διερεύνηση αδικημάτων που τυχόν έχουν τελεσθεί από τον πρώην αναπληρωτή υπουργό Δικαιοσύνης Δημήτριο Παπαγγελόπουλο


    Θυελλώδης ήταν η χθεσινή συνεδρίαση της Προανακριτικής Επιτροπής για τον Δημήτρη Παπαγγελόπουλο, η οποία κατά πλειοψηφία (ΝΔ και ΚΙΝΑΛ) αποφάσισε να εξαιρέσει από μέλη της τον Παύλο Πολάκη και τον Δημήτρη Τζανακόπουλο. Σφοδρή ήταν η αντίδραση του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος επισήμως δήλωσε δια της Όλγας Γεροβασίλη ότι δεν αναγνωρίζει την απόφαση χαρακτηρίζοντάς την κατάπτυστη.

    Αίσθηση προκάλεσε η έκρηξη του Γιάννη Ραγκούση, ο οποίος με φωνές που ακούγονταν μέχρι τους διαδρόμους της Βουλής κατήγγειλε την επιτροπή για πρωτοφανείς μεθοδεύσεις και την αποκάλεσε «χουντοεπιτροπή». «Με τη βία της πλειοψηφίας αποφασίζετε να μετατρέψετε την Επιτροπή σε χούντα» είπε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, καθώς ο πρόεδρος της επιτροπής απείλησε να φέρει τη φρουρά.

    «Να με αποβάλετε και να φωνάξετε και την αστυνομία. Ντροπή σας. Ξεφτιλίζετε ό,τι ήταν ιερό σε αυτή την αίθουσα» φώναξε ο κ. Ραγκούσης.

    «Τηρούμε την θεσμικότητα»

    «Θεωρούμε αδιανόητο ο ΣΥΡΙΖΑ να παραβιάσει τις αποφάσεις της Επιτροπής» αναφέρουν πηγές της ειδικής επιτροπής προκαταρκτικής εξέτασης που τάχθηκαν υπέρ της εξαίρεσης των κ.κ. Δημήτρη Τζανακόπουλου και Παύλου Πολάκη.

    «Εμείς θα συνεχίσουμε να τηρούμε τη θεσμικότητα και τη νομιμότητα και θεωρούμε αδιανόητο ο ΣΥΡΙΖΑ να παραβιάσει τις αποφάσεις της Επιτροπής» αναφέρουν οι ίδιες πηγές που τους ζητήθηκε να σχολιάσουν τις δηλώσεις της αξιωματικής αντιπολίτευσης ότι δεν αναγνωρίζουν την απόφαση και προσθέτουν: «Για πρώτη φορά έχουμε τη δυνατότητα να εξετάσουμε τον κ. Φρουζή που επί 4,5 χρόνια ο ΣΥΡΙΖΑ δεν τον κάλεσε. Τώρα προσπαθούν να δυναμιτίσουν τη λειτουργία της Επιτροπής».

    Αναφορικά με το αίτημα εξαίρεσης, οι ίδιες πηγές σημειώνουν ότι οι βουλευτές της ΝΔ που πήραν το λόγο και συμφώνησαν με το αίτημα εξαίρεσης των κ.κ. Πολάκη και Τζανακόπουλου, υπογράμμισαν ότι στο παρελθόν έχει εξετασθεί παρόμοιο αίτημα και ζητήθηκε η γνώμη του επιστημονικού συμβουλίου.

    Ανέφεραν ειδικότερα ότι στην περίπτωση της εξεταστικής για το Βατοπέδι είχε ζητηθεί, από τη ΝΔ, η εξαίρεση δύο βουλευτών του ΠΑΣΟΚ που επρόκειτο να εξετασθούν ως μάρτυρες στην εξεταστική και είχαν εξετασθεί σε προηγούμενη διαδικασία.

    Τότε το επιστημονικό συμβούλιο ομόφωνα είχε γνωμοδοτήσει ότι δεν μπορούν άτομα που έχουν κληθεί ως μάρτυρες να είναι και μέλη. «Τη γνωμοδότηση εκείνη είχε στηρίξει και ο τότε εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Ν. Τσούκαλης» υπενθυμίζουν οι ίδιες πηγές και υπογραμμίζουν ότι «και το ΠΑΣΟΚ σεβάστηκε τότε τη γνωμοδότηση εκείνη και αποχώρησαν από την επιτροπή τα δύο μέλη του».

    «Η Βουλή δεν εκβιάζεται ούτε χειραγωγείται»

    «Όφειλαν οι ίδιοι να είχαν ζητήσει την αυτοεξαίρεσή τους» δήλωσε ο γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της ΝΔ Σταύρος Καλαφάτης, αναφορικά με την απόφαση για την εξαίρεση των κ.κ. Τζανακόπουλου και Πολάκη. Ο Σταύρος Καλαφάτης, λίγη ώρα αφότου ο ΣΥΡΙΖΑ προεξοφλούσε ότι δεν αναγνωρίζει την απόφαση της ειδικής επιτροπής, στέλνει μήνυμα υπογραμμίζοντας ότι «η Βουλή δεν εκβιάζεται ούτε χειραγωγείται».

    «Όσοι είναι βασικοί μάρτυρες όπως εν προκειμένω οι κ.κ. Πολάκης και Τζανακόπουλος, δεν μπορούν να παριστάνουν τους εισαγγελείς. Όφειλαν οι ίδιοι να είχαν ζητήσει την αυτοεξαίρεσή τους, σύμφωνα και με την από το 2010 γνωμοδότηση του Επιστημονικού Συμβουλίου της Βουλής σε ανάλογη περίπτωση» δήλωσε ειδικότερα ο γραμματέας της ΚΟ της ΝΔ Σταύρος Καλαφάτης και πρόσθεσε:

    «Δεν το έπραξαν με προφανή σκοπιμότητα να στήσουν ένα σκηνικό αποπροσανατολισμού της κοινής γνώμης από την ουσία της υπό διερεύνησης υπόθεσης. Ας το καταλάβουν: η Βουλή δεν εκβιάζεται ούτε χειραγωγείται».

    Πώς στήθηκε το σκηνικό της σύγκρουσης

    Στην χθεσινή συνεδρίαση της επιτροπή τα αίματα άναψαν, όταν συζητήθηκε το ζήτημα της εξαίρεσης του Παύλου Πολάκη και του Δημήτρη Τζανακόπουλου μετά από αίτημα του ΚΙΝΑΛ, προκειμένου να κληθούν ως μάρτυρες της υπόθεσης. Υπέρ της εξαίρεσης του Δημήτρη Τζανακόπουλου και του Παύλου Πολάκη τάχθηκαν οι βουλευτές της ΝΔ και του ΚΙΝΑΛ. Κατά της απόφασης τάχθηκαν ο ΣΥΡΙΖΑ, και το ΚΚΕ, ενώ «παρών» ψήφισε η Ελληνική Λύση.

    Η ένταση ξεκίνησε, όταν ζήτησε το λόγο ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννης Ραγκούσης, ο οποίος ζήτησε έγγραφα που αφορούσαν την υπόθεση και έκανε λόγο για προσπάθεια συγκάλυψης από την κυβερνητική πλευρά. «Υπάρχει προσπάθεια συγκάλυψης. Ζητάμε έγγραφα και μας λέτε ότι θα αποφασίσει η πλειοψηφία αν θα τα πάρουμε» ανέφερε σε έντονο ύφος, προκαλώντας την επέμβαση του  προέδρου της Επιτροπής, Γιάννη Μπούγα.

    Οι διάλογοι που ακολούθησαν ήταν ενδεικτικοί:

    Γιάννης Μπουγάς: «Θα εφαρμόσω το άρθρο 160Α του Ποινικού Κώδικα αν χρειαστεί. (Άρθρο που προβλέπει φυλάκιση έως τρία έτη και χρηματικό πρόστιμο για τον λόγο της διατάραξης της συνεδρίασης.)

    Δημ. Τζανακόπουλος: Θα οδηγήσετε ενώπιον του Δικαστηρίου βουλευτές που τους απέστειλε εδώ ο ελληνικός λαός;

    Σπ. Λάππας: Δεν έχει υπάρξει ξανά προηγούμενο εξαίρεσης μελών Προανακριτικής. Τι θα πείτε στον ελληνικό λαό γι’ αυτό το κόλπο;

    Εκτός εαυτού ο Γιάννης Ραγκούσης άρχισε να φωνάζει, με τις φωνές του να ακούγονται στους διαδρόμους του Κοινοβουλίου.

    «Ξεφτιλίζετε ό,τι ήταν ιερό σε αυτή τη Βουλή. Με τη βία της πλειοψηφίας αποφασίζετε να μετατρέψετε την επιτροπή σε χούντα! Να με αποβάλετε και να φωνάξετε την αστυνομία, ντροπή σας!» φώναζε μεταξύ άλλων ο βουλευτής της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

    Η αντίδραση των βουλευτών της πλειοψηφίας ήρθε δια στόματος του βουλευτή Ηλείας Ανδρέα Νικολόπουλου. «Βλέπουμε συμπεριφορές Χρυσής Αυγής» είπε. «Ντροπή! Απαράδεκτοι χαρακτηρισμοί εναντίον μας και για τη δημοκρατικότητα μας. Μας προσβάλει ως κοινοβουλευτικούς κι ως ανθρώπους» είπε από την πλευρά του ο Βασίλης Υψηλάντης.



    ΣΧΟΛΙΑ