F

Πολιτική

Ταραντίλης: Δεν «βλέπει» παράταση του lockdown – Η κυβέρνηση έδρασε προληπτικά στην κακοκαιρία

  • NewsRoom
ταραντίλης

Ο υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ και κυβερνητικός εκπρόσωπος Χρήστος Ταραντίλης (ΑΠΕ-ΜΠΕ/ ΠΑΝΤΕΛΗΣ ΣΑΙΤΑΣ)


Συναισθανόμαστε πλήρως τις δυσκολίες που αντιμετώπισαν οι πολίτες λόγω της κακοκαιρίας, σημείωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Χρήστος Ταραντίλης ξεκινώντας την εξ αποστάσεως ενημέρωση των πολιτικών συντακτών.

«Από τη Δευτέρα πολλές περιοχές στη χώρα μας -και ιδιαιτέρως η Αττική- βρέθηκαν αντιμέτωπες με σφοδρά καιρικά φαινόμενα, που προκάλεσαν σοβαρά προβλήματα ηλεκτροδότησης και υδροδότησης. Δυστυχώς, πολλοί συμπολίτες μας ταλαιπωρήθηκαν» τόνισε και συμπλήρωσε:

«Πρώτη προτεραιότητα, όπως τόνισε ο πρωθυπουργός μιλώντας νωρίτερα στην ΚΟ της ΝΔ, ήταν  να μη χαθεί καμία ανθρώπινη ζωή, να μην υπάρξουν εγκλωβισμένοι οδηγοί, να διατηρηθεί η επικοινωνία και η τροφοδοσία με χωριά τα οποία συνήθως αποκλείονται και φυσικά να αποκατασταθούν το συντομότερο δυνατόν οι διακοπές ρεύματος και νερού ιδίως στην Αττική, όπου κάθε 2 λεπτά είχαμε ένα δέντρο το οποίο έπεφτε πάνω σε καλώδια της ΔΕΗ».

Σημείωσε ότι ο κρατικός μηχανισμός κινητοποιήθηκε από την πρώτη στιγμή και η κυβέρνηση έδρασε προληπτικά -όπου ήταν δυνατόν-  πάντα με γνώμονα την προστασία των πολιτών.

«Παραπάνω από 600 συνεργεία και 1.500 άτομα εργάστηκαν και συνεχίζουν να εργάζονται εντατικά σε όλη τη χώρα για την αποκατάσταση των βλαβών. Στα Βόρεια Προάστια δούλεψαν σκληρά και κάτω από εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες, ημέρα και νύχτα, περίπου 450 τεχνικοί του ΔΕΔΔΗΕ, καθώς και δυνάμεις των Δήμων, της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, της Πολιτικής Προστασίας αλλά και του Στρατού.

Οι βλάβες αντιμετωπίζονται από την πρώτη στιγμή και έχουν αποκατασταθεί  στο μεγαλύτερο μέρος τους» είπε.

Οι εμβολιασμοί

Ο κ. Ταραντίλης ανέφερε ότι στο συντριπτικά μεγαλύτερο μέρος τους, τα εμβόλια που δεν έγιναν λόγω της κακοκαιρίας αξιοποιήθηκαν για τον εμβολιασμό άλλων συμπολιτών μας -450 τρόφιμοι και εργαζόμενοι στις Φυλακές Κορυδαλλού, καθώς και πάνω από 250 φιλοξενούμενοι στο Κέντρο Κράτησης Αλλοδαπών  στην Αμυγδαλέζα.

Όσο για τα ραντεβού που δεν πραγματοποιήθηκαν την Τρίτη και την Τετάρτη θα επαναπρογραμματιστούν τις επόμενες μέρες. Οι πολίτες θα ειδοποιηθούν με μήνυμα στο κινητό τους για την ακριβή ώρα, ημερομηνία και το εμβολιαστικό κέντρο που θα εμβολιαστούν.

Ειδικότερα:

  1. Οι πολίτες ηλικίας 60-64, ετών, καθώς  και όσοι είχαν ραντεβού στο μεγάλο εμβολιαστικό σταθμό της HELEXPO στο Μαρούσι θα εμβολιαστούν την επόμενη εβδομάδα από Δευτέρα έως Παρασκευή και θα λάβουν μήνυμα (sms) στο κινητό τρεις ημέρες πριν από το ραντεβού.
  2. Οι πολίτες που ανήκουν στις ηλικιακές ομάδες των 75 και άνω, καθώς και άλλες κατηγορίες, όπως οι  υγειονομικοί, θα εμβολιαστούν την Κυριακή 21 Φεβρουαρίου. Και αυτοί θα λάβουν μήνυμα στο κινητό για την ακριβή ώρα και το εμβολιαστικό κέντρο που θα είναι  το ραντεβού τους.

Αυτή τη στιγμή, ο εμβολιασμός, συνεχίζεται κανονικά για τις ηλικίες των 75 ετών και άνω, τους υγειονομικούς που δεν έχουν εμβολιαστεί έως τώρα, καθώς και για τις ηλικίες 60 έως 64 ετών που εμβολιάζονται με το εμβόλιο της AstraZeneca.

Στο αμέσως επόμενο διάστημα θα ξεκινήσει ο εμβολιασμός των πολιτών με σοβαρά νοσήματα που διακρίνονται -σύμφωνα με την απόφαση της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών- σε δύο ομάδες.

Η πρώτη ομάδα χαρακτηρίζεται ως «πολύ υψηλού κινδύνου νόσησης από Covid-19» και θα αρχίσει να εμβολιάζεται -κάθετα- χωρίς δηλαδή ηλικιακή κατηγοριοποίηση, αμέσως μετά την ηλικιακή ομάδα 75-79.

Η δεύτερη ομάδα χαρακτηρίζεται ως «αυξημένου κινδύνου» και θα αρχίσει να εμβολιάζεται μετά την ηλικιακή ομάδα 60-64 με σειρά προτεραιότητας που θα καθορίζεται με βάση την ηλικία.

Εκτιμάται έτσι ότι με τον εμβολιασμό τόσο των μεγαλύτερων σε ηλικία συμπολιτών μας, όσο και των ευπαθών ομάδων του πληθυσμού, θα αρχίσει, από το Μάρτιο, να μειώνεται ο κίνδυνος πίεσης στο Εθνικό Σύστημα Υγείας. Και από τον Απρίλιο που θα έχουμε σύμμαχο και τον καιρό, η κατάσταση ως προς τη μεταδοτικότητα του ιού θα βελτιωθεί σημαντικά.

Δεν βλέπει παράταση του lockdown

Ερωτηθείς για την πορεία της πανδημίας, ο κ. Ταραντίλης σημείωσε ότι οι πρώτες ενδείξεις από το lockdown είναι θετικές. «Δεν υπάρχει αύξηση στις νοσηλείες. Ελπίζουμε να οδηγηθουμε σε περαιτέρω βελτίωση και να μην υπάρχει παράταση του lockdown» είπε.

Σε ερώτηση για την έξοδο του τουρκικού σκάφους «Τσεσμέ», ο κ. Ταραντίλης την χαρακτήρισε «αχρείαστη ενέργεια, που δεν διευκολύνει τις προσπάθειες διαλόγου και βελτίωσης των σχέσεων».

Ερωτηθείς εάν θα αποδοθούν ευθύνες για τα προβλήματα της κακοκαιρίας, απάντησε: «Είναι πολύ μεγάλη η προσπάθεια αποκατάστασης των ζημιών από την κακοκαιρία. Όταν γίνεται αυτός ο τιτάνιος αγώνας, δεν είναι η ώρα αναζήτησης ευθυνών. Να τελειώσει η προσπάθεια και μετά θα μιλήσουμε για αναζήτηση ευθυνών».

Επίσης, σχετικά με την εξαγγελία του πρωθυπουργού για μείωση στον λογαριασμό της ΔΕΗ για τα νοικοκυριά που έμειναν χωρίς ρεύμα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ξεκαθάρισε ότι αφορά στο τιμολόγιο του ΔΕΔΔΗΕ, δηλαδή θα αφορά την χρέωση για το δίκτυο που είναι κοινή για όλους ανεξαρτήτως παρόχου.

Τέλος, ο κ. Ταραντίλης προανήγγειλε νομοθετική πρωτοβουλία για το ξεκαθάρισμα των αρμοδιοτήτων κράτους, περιφέρειας και τοπικής αυτοδιοίκησης.

Διαβάστε ακόμη:

Μητσοτάκης στην ΚΟ: Μείωση στον λογαριασμό της ΔΕΗ για νοικοκυριά που έμειναν χωρίς ρεύμα

Πέτσας για συνέπειες κακοκαιρίας: Θα αντιμετωπιστεί η αλληλεπικάλυψη αρμοδιοτήτων – Ο ΔΕΔΔΗΕ δεν μπορούσε να ανταποκριθεί


ΣΧΟΛΙΑ