• Πολιτική

    Τα μυστικά της εκλογικής μάχης στις 8 Περιφέρειες του Λεκανοπεδίου Αττικής και ο «αέρας» νίκης της ΝΔ

    Κ. Μητσοτάκης – Α. Τσίπρας – Ν. Ανδρουλάκη

    Κ. Μητσοτάκης – Α. Τσίπρας – Ν. Ανδρουλάκη


    Καθοριστικό ρόλο για την τελική έκβαση της εκλογικής μάχης της Κυριακής, διαδραματίζει η ετυμηγορία της κάλπης στο Λεκανοπέδιο της Αττικής. Πρόκειται άλλωστε για την επιδραστικότερη Διοικητική Περιφέρεια από τις συνολικά 13, στις οποίες διαιρείται η χώρα.

    Λόγω του συγκεντρωτικού χαρακτήρα των πληθυσμιακών δεδομένων, τα έγκυρα ψηφοδέλτια στις 8 εκλογικές περιφέρειες του νομού Αττικής, έφτασαν να αντιστοιχούν στο 30,4% της Επικράτειας, στις προηγούμενες εκλογές του Ιουλίου του 2019. Με τη Νέα Δημοκρατία να επικρατεί καθαρά έναντι του ΣΥΡΙΖΑ και να αποκτά ένα σημαντικό πλεονέκτημα για την επικράτησή της πανελλαδικά.

    Τουλάχιστον δημοσκοπικά η Ν.Δ φαίνεται να έχει τον «αέρα νίκης». Καθώς το εθνικό ποσοστό της, μετά από την αναλογική αναγωγή επί της αδιευκρίνιστης ψήφου, κινείται στην περιοχή του 36,5%. Με τον ΣΥΡΙΖΑ να είναι στο 29,5%, το ΠΑΣΟΚ στο 10,1%, το ΚΚΕ στο 7,1%, το ΜεΡΑ 25 στο 4% και στην Ελληνική Λύση στο 3,8%.

    Αναγωγή βεβαίως που εμπεριέχει την πιθανότητα σφάλματος +/- 2,5 ποσοστιαίων μονάδων για τα δύο μεγαλύτερα κόμματα. Με συνέπεια να μένει ανοικτό το ενδεχόμενο για υπερεκτιμήσεις και υποεκτιμήσεις της πραγματικής δυναμικής των κομμάτων, από τις ούτως ή άλλως πολυσυζητημένες δημοσκοπήσεις.

    Σε κάθε περίπτωση ο παράγοντας Αττική, παραμένει ο σημαίνον κρίκος στην εκλογική αλυσίδ6α. Καθώς από τις 8 εκλογικές περιφέρειες του Λεκανοπεδίου (σε σύνολο 59 που έχει η χώρα) θα προέλθουν οι 89 από τους 285 βουλευτές. Με τους υπόλοιπους 15 να προέρχονται από το ψηφοδέλτιο Επικρατείας.

    Σε σχέση με τις προηγούμενες εκλογές οι κοινοβουλευτικές έδρες του νομού Αττικής είναι κατά τρεις περισσότερες.

    Επί της ουσίας το μεγάλο στοίχημα για τη Νέα Δημοκρατία είναι να διατηρήσει την κεκτημένη δυναμική της, σε συνάρτηση βέβαια και με την εκλογική συμπεριφορά του ΣΥΡΙΖΑ. Αλλά και των υπολοίπων κομμάτων.

    Είναι χαρακτηριστικό ότι στις κάλπες του 2019 η Ν.Δ έλαβε εν συνόλω 678.581 ψήφους στις 8 εκλογικές περιφέρειες της Αττικής, που μεταφράζονται σε ποσοστό 39,6%. Την ίδια στιγμή ο ΣΥΡΙΖΑ με 553.773 ψήφους, απέσπασε ποσοστό 32,3%.

    Κάτω από αυτές τις συνθήκες η Ν.Δ πήρε κεφάλι με μια διαφορά 124.808 ψήφους. Δηλαδή το 26,5% της διαφοράς των 470.248 ψήφων που είχε πανελλαδικά από τον ΣΥΡΙΖΑ.

    Από την Αττική η Ν.Δ. έλαβε το 30,1% των ψήφων που είχε στην Επικράτεια, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ απέσπασε το 31,1%. Δείχνοντας ότι στο Λεκανοπέδιο βρήκε αξιόλογες γραμμές άμυνας.

    Προνομιακό πεδίο ο Βόρειος Τομέας

    Το προνομιακό πεδίο για τη Ν.Δ. φάνηκε να είναι ο Βόρειος Τομέας αφού από εκεί προέκυψε μια σημαντική διαφορά 58.566 ψήφων έναντι του ΣΥΡΙΖΑ. Εξίσου σημαντική ήταν η διαφορά που απέσπασε η Ν.Δ. από την Ανατολική Αττική, τον Νότιο Τομέα την Α’ Αθηνών και την Α’ Πειραιά.

    Προπύργιο για τον ΣΥΡΙΖΑ ήταν ο Δυτικός Τομέας, όπου έκανε μια διαφορά 19.678 ψήφων από τη Ν.Δ.. Υπερείχε ακόμη στη Β’ Πειραιά, ενώ οριακή ήταν η επικράτηση του (για 1.496 ψήφους) στη Δυτική Αττική.

    Τα «μυστικά» για την έκβαση της νέας εκλογικής μάχης στην Αττική, κρύβονται στη δυνατότητα της Ν.Δ. να διατηρήσει το πάνω χέρι σε εκλογικές περιφέρειες που είχε το καθαρό προβάδισμα το 2019, αλλά και να μειώσει την «ψαλίδα» σε αυτές που υπερείχε ο ΣΥΡΙΖΑ.

    Δημοσκοπικά η Ν.Δ. είναι μεν 7 μονάδες μπροστά από τον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά σε σχέση με τα αποτελέσματα του 2019 εμφανίζεται να υστερεί κατά 3,35 ποσοστιαίες μονάδες.  Οι κάλπες της Κυριακής θα δείξουν πώς θα διαμορφωθεί η εκλογική συμπεριφορά της στην Αττική. Με την όποια φθορά της να είναι σε θέση να της παρέχει μια απόσταση ασφαλείας από τον ΣΥΡΙΖΑ.

    Τα 13 «γαλάζια κάστρα» στην Αττική

    Ζητούμενο επίσης για τη Ν.Δ. είναι να διατηρήσει σε σημαντικό βαθμό υπεροχής στα λεγόμενα «γαλάζια κάστρα» του Λεκανοπεδίου. Πρόκειται για 13 Δημοτικές Ενότητες, εκ των οποίων οι 7 είναι στον Βόρειο Τομέα (Εκάλη, Φιλοθέη, Ψυχικό, Παπάγου, Κηφισιά, Δροσιά, Πεντέλη) 4 στην Ανατολική Αττική (Βουλιαγμένη, Διόνυσος, Βούλα, Βάρη) και 1 στον Νότιο Τομέα (Παλαιό Φάληρο).

    Σε αυτές τις Δημοτικές Ενότητες η Ν.Δ. πήρε στις προηγούμενες εκλογές μεγάλα ποσοστά, που έφτασαν μέχρι και το… 84,24% στην περίπτωση της Εκάλης. Με το σύνολο των ψήφων της να ανέρχονται σε 94.498 και να ξεπερνούν κατά 61.948 τις ψήφους του ΣΥΡΙΖΑ. Με άλλα λόγια τα 13 αυτά «γαλάζια κάστρα» προσέφεραν σχεδόν τη μισή από τη διαφορά σε ψήφους, που είχε η Ν.Δ έναντι του ΣΥΡΙΖΑ σε ολόκληρη την Αττική…

    Ως εκ τούτου το ειδικό τους βάρος θα είναι και πάλι σημαντικό, στη νέα εκλογική αναμέτρηση. Όπου φυσικά όχι μόνο η Αττική, αλλά οι ψηφοφόροι σε όλη τη χώρα (μαζί με εκείνους του εξωτερικού θα διαμορφώσουν το τελικό αποτέλεσμα.

    Το σύστημα της απλής αναλογικής καθιστά σχεδόν απίθανο τον σχηματισμό αυτοδύναμης κυβέρνησης, Και αυτό γιατί απαιτείται το πρώτο κόμμα να φτάσει σε ποσοστά 46,2% ή 45,7% και τα εκτός βουλής κόμματα να συγκεντρώσουν αντίστοιχα το 8% ή 9%.

    Με βάση τον μέσο όρο των τελευταίων 8 δημοσκοπήσεων, το μετά από τις αναγωγές εκτιμώμενο ποσοστό της Ν.Δ (36,5%) μεταφράζεται σε 121 έδρες, από 158 που είχε στην προηγούμενη Βουλή. Τότε, από τις 8 περιφέρειες του νομού Αττικής είχαν εκλεγεί 41 βουλευτές της Ν.Δ, ο αριθμός των οποίων αναμένεται να κινηθεί τώρα στα επίπεδα των 33.

    Η εκλογική δύναμη του ΣΥΡΙΖΑ, με βάση πάντα τα δημοσκοπικά ευρήματα μεταφράζεται σε 98 βουλευτές, ενώ στο ΠΑΣΟΚ κατανέμονται 33 βουλευτές, στο ΚΚΕ 24 και  από 12 στο ΜεΡΑ25  και Ελληνική Λύση.

    Όλα αυτά πιθανότατα πρόσκαιρα, καθώς η λογική εξέλιξη είναι η δεύτερη προσφυγή στις κάλπες στις 2 Ιουλίου. Ειδικά μάλιστα αν η Ν.Δ κινηθεί τώρα σε ποσοστά ανάμεσα στο 35%-38%. Διότι στην περίπτωση αυτή με τον αναλογικότερο εκλογικό νόμο και το κλιμακωτό μπόνους εδρών, μπορεί να φτάσει στην αυτοδυναμία με ποσοστά της τάξεως του 37,7% – 38%.

    Διαβάστε επίσης

    Κυριάκος Μητσοτάκης: Απέναντι στην πρόταση της ΝΔ υπάρχει ο απόλυτος πολιτικός αχταρμάς

    Τσίπρας από Ηράκλειο: Ο κ. Μητσοτάκης δεν νοιάζεται για την δημοκρατία

    Νίκος Ανδρουλάκης: Μητσοτάκης και Τσίπρας επιχειρούν εκβιασμό με πλαστά διλήμματα



    ΣΧΟΛΙΑ