ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ μίλησε με τον Βενεζουελάνο ηγέτη Νικολάς Μαδούρο την περασμένη εβδομάδα και οι δύο συζήτησαν μια πιθανή συνάντηση, σύμφωνα με τους New York Times, καθώς οι ΗΠΑ εντείνουν την πίεση προς το Καράκας ενόψει πιθανών στρατιωτικών επιθέσεων.
Οι ηγέτες δεν έχουν ακόμη καταστρώσει σχέδια για μια τέτοια συνάντηση, ανέφεραν οι Times την Παρασκευή, προσθέτοντας ότι ο Υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μάρκο Ρούμπιο, συμμετείχε στην τηλεφωνική επικοινωνία. Η εφημερίδα επικαλέστηκε πολλαπλές πηγές με γνώση του θέματος.
Η κλήση πραγματοποιήθηκε καθώς οι ΗΠΑ τους τελευταίους μήνες εντείνουν την πίεση στη Βενεζουέλα, στο πλαίσιο μιας αντιναρκωτικής επιχείρησης που στοχεύει τη διακίνηση ναρκωτικών και η οποία, σύμφωνα με την κυβέρνηση Τραμπ, καθοδηγείται από το καθεστώς Μαδούρο. Η εκστρατεία αυτή έχει οδηγήσει τις ΗΠΑ σε ενίσχυση της στρατιωτικής τους παρουσίας στην περιοχή, συμπεριλαμβανομένης της ανάπτυξης αεροπλανοφόρου και πολεμικών πλοίων, καθώς και συναντήσεων ανώτερων Αμερικανών στρατιωτικών αξιωματούχων με ηγέτες στην Καραϊβική.
Οι αμερικανικές δυνάμεις πραγματοποιούν επιθέσεις σε σκάφη που φέρονται να μεταφέρουν ναρκωτικά, αλλά ο Τραμπ έχει επίσης απειλήσει ότι θα κλιμακώσει τις επιθέσεις αυτές ώστε να πλήξουν στόχους σε βενεζουελινό έδαφος.
«Η ξηρά είναι πιο εύκολη, αλλά αυτό θα ξεκινήσει πολύ σύντομα», είπε ο Τραμπ το βράδυ της Πέμπτης.
Η κυβέρνηση Τραμπ προσφάτως χαρακτήρισε το Καρτέλ του Ήλιου της Βενεζουέλας ως ξένη τρομοκρατική οργάνωση. Οι ΗΠΑ ισχυρίζονται ότι η ομάδα διοικείται από ανώτερους στρατιωτικούς αξιωματούχους και ότι ηγείται από τον ίδιο τον Μαδούρο.
Ο Υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ, Πιτ Χέγκσεθ, έχει δηλώσει ότι ο χαρακτηρισμός ως FTO (Foreign Terrorist Organization) δίνει στην Ουάσινγκτον «μια ολόκληρη σειρά νέων επιλογών» σε σχέση με τη Βενεζουέλα, αποφεύγοντας ωστόσο να προσδιορίσει τις πιθανές ενέργειες του υπουργείου του.
Ο Τραμπ εδώ και καιρό παρουσιάζει τον Μαδούρο ως μη νόμιμο ηγέτη και έχει προσπαθήσει να τον απομονώσει και να τον απομακρύνει από την εξουσία — αλλά η τηλεφωνική επικοινωνία προσφέρει στην κυβέρνηση μια πιθανή έξοδο πριν από οποιαδήποτε άμεση στρατιωτική κλιμάκωση. Ο Τραμπ είχε δηλώσει στο παρελθόν ότι θα μπορούσε να μιλήσει με τον Μαδούρο, ακόμη κι ενώ επιδίωκε να εντείνει την πίεση.
Διαβάστε επίσης
Μυστικές υπηρεσίες Κολομβίας: Συνεργαζόμαστε «χέρι-χέρι» με τη CIA κατά των καρτέλ ναρκωτικών
Πετρέλαιο: Τέταρτος συνεχόμενος πτωτικός μήνας ο Νοέμβριος για το WTI
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Νέες πιέσεις στον Στάρμερ για παραίτηση μετά τις νέες αποκαλύψεις για τον πρώην πρέσβη στις ΗΠΑ, Πίτερ Μάντελσον
- Χένρι Πόλσον (πρώην υπ. Οικονομικών): Οι ΗΠΑ πρέπει να προετοιμαστούν για ένα «βίαιο» κραχ στην αγορά ομολόγων
- Τηλεδιάσκεψη ηγετών για την ψηφιακή ασφάλεια των παιδιών: Κοινή ευρωπαϊκή δράση, ζήτησε ο Μητσοτάκης
- Λέσβος: Αποζημιώσεις 8 εκατ. ευρώ στις επιχειρήσεις τυροκομίας που επλήγησαν λόγω του αφρώδους πυρετού
Μοιραστείτε την άποψή σας
ΣχόλιαΓια να σχολιάσετε χρησιμοποιήστε ένα ψευδώνυμο. Παρακαλούμε σχολιάζετε με σεβασμό. Χρησιμοποιείτε κατανοητή γλώσσα και αποφύγετε διατυπώσεις που θα μπορούσαν να παρερμηνευτούν ή να θεωρηθούν προσβλητικές. Με την ανάρτηση σχολίου, συμφωνείτε να τηρείτε τους Όρους του ιστότοπου contact Δημιουργήστε το account σας εδώ, για να κάνετε like, dislike ή report ακατάλληλα/προσβλητικά σχόλια.