• Πολιτική

    Στον ΟΗΕ φέρνει την αμφισβήτηση του Αιγαίου και της ελληνικής κυριαρχίας στα… «στρατικοποιημένα» νησιά ο Ερντογάν;

    • NewsRoom
    Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν

    Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν


    Ένα ακόμα βήμα, το «ποιοτικότερο» ίσως, μετά τον «Αττίλα» του ’74 στην Κύπρο, θα επιχειρήσει, σύμφωνα με ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες, να κάνει ο Ερντογάν στο πλαίσιο της έμπρακτης και ευθείας αμφισβήτησης, όχι πια των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδος αλλά της ίδιας της κυριαρχίας της, αυτή τη φορά στο Αιγαίο.

    Καταθέτοντας επισήμως, στον ΟΗΕ νέες επιστολές, στο πρότυπο των προηγούμενων για το τουρκολιβυκό «Μνημόνιο» και την ΑΟΖ της Κύπρου, συνοδευόμενες πιθανότατα από «χάρτες», με τις οποίες θα θελήσει να «νομιμοποιήσει» και να κατοχυρώσει περαιτέρω, στο πιο επίσημο θεσμικό διεθνές ακροατήριο, τις μακροπρόθεσμες στοχεύσεις της Άγκυρας, έχοντας ως πυρήνα την επιχειρηματολογία Τσαβούσογλου για τα «στρατιωτικοποιημένα» ελληνικά νησιά του Αιγαίου.

    Η κίνηση αυτή, την οποία περιέγραψε, χωρίς να μπει σε λεπτομέρειες ο Κωσταντίνος Φίλης στο κεντρικό δελτίο του ΑΝΤ1, εφόσον επιβεβαιωθεί, θα σηματοδοτήσει ένα δεδομένο με ειδικό βάρος πολλαπλάσιο αυτού που προκάλεσαν οι προηγούμενες αντίστοιχες κινήσεις της εξ ανατολών γείτονος.Και, βεβαίως, θα αποτελεί την έμπρακτη αποτύπωση των όσων δημοσίως και επισήμως είχε διατυπώσει προσφάτως, ο ΥΠΕΞ της Τουρκίας, κάνοντας λόγο για έναρξη της συζήτησης για την κυριαρχία των νησιών, εφόσον αυτά δεν αποστρατιωτικοποιηθούν.

    «Τα έδωσαν στην Ελλάδα με τη Συνθήκη της Λωζάνης και τα άλλα τα νησιά οι Ιταλοί τα έδωσαν στην Ελλάδα το 1947 με την συνθήκη των Παρισίων. Και στις δύο συνθήκες υπάρχει ένας όρος: η Ελλάδα δεν θα στρατιωτικοποιήσει, δεν θα εξοπλίσει αυτά τα νησιά. Τα έδωσαν με αυτό τον όρο», είχε υποστηρίξει ο Τσαβούσογλου, στρώνοντας το έδαφος για τις επόμενες κινήσεις της Άγκυρας. Οι οποίες, όπως όλα δείχνουν, σε αντίθεση με το παρελθόν και τις δεκαετίες που μεσολαβούσαν μέχρι την υλοποίηση των απειλών, τώρα, «πυκνώνουν» στο μέγιστο βαθμό.

    Η εν λόγω κίνηση, το ακριβές περιεχόμενο της οποίας, όπως είναι αυτονόητο, δεν μπορεί να είναι γνωστό, ούτε να επιβεβαιωθεί πριν την ενδεχόμενη ολοκλήρωση της, θα αποτελεί συνέχεια και των προηγούμενων δύο επιστολών στον ΟΗΕ για το ίδιο «ζήτημα».

    Στην πρώτη επιστολή η Τουρκία ανέφερε ότι η Ελλάδα στρατιωτικοποιεί αυτά τα νησιά και αυτό είναι εναντίον των δύο συνθηκών. Στη δεύτερη επιστολή, πιο αναλυτικά, «διευκρίνιζε» με «νομικούς όρους» ότι η Ελλάδα έχει παραβιάσει το καθεστώς αυτών των νησιών. Άρα η Ελλάδα πρέπει να αποστρατιωτικοποιήσει αυτά τα νησιά.

    Αλλά και της επιστολής της 19ης Μαΐου με την οποία προσπαθεί να νομιμοποιήσει το «δικαίωμα» της για έρευνες και γεωτρήσεις σε περιοχές της ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας, που η ίδια έχει βαφτίσει τουρκική υφαλοκρηπίδα στην βάση του δόγματος της «Γαλάζιας Πατρίδας». Με δεδομένο ότι ήδη από τις 23 Μαΐου έχει ξεκινήσει η νέα γεώτρηση της κοινοπραξίας TOTAL/ENI στο Οικόπεδο 6 της Κυπριακής ΑΟΖ, το οποίο σε μεγάλο μέρος του αμφισβητείται από την Τουρκία, συνιστά προαναγγελία νέας παράνομης τουρκικής παρέμβασης- εισβολής στην Κυπριακή ΑΟΖ.

    Ενδεικτικό του γενικότερου εκνευρισμού, αλλά πιθανότατα και των προθέσεων Ερντογάν, είναι και το κλίμα που σκοπίμως καλλιεργείται στην Τουρκία τις τελευταίες εβδομάδες, σε όλα τα επίπεδα. Ακόμα και στο κρίσιμο πεδίο της διαμόρφωσης της εσωτερικής κοινής γνώμης, θυμίζοντας «μέρες του ’74».

    Με τις «πολεμικές ιαχές»-«φωνάζουν ιδιαίτερα», το είπε κομψά ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος- να ξεπερνούν το «σόου» στα τηλεοπτικά στούντιο. Στούντιο που έχουν μετατραπεί σε «πολεμικά στρατηγεία» για τις «αναλύσεις» αποστράτων και μη, οι οποίοι, έχουν «στρατολογηθεί», ταυτόχρονα με τα πιο επίσημα κυβερνητικά χείλη, προκειμένου, εκτός από την τουρκική κοινή γνώμη, να ασκήσουν την μέγιστη δυνατή πίεση στην Αθήνα και τους εταίρους της, μετά και την επίσκεψη Μητσοτάκη στην Ουάσιγκτον, την ομιλία στο Κογκρέσο και τα απανωτά ανακοινωθέντα συμμάχων και εταίρων αν όχι υπέρ των ελληνικών θέσεων, αδιαμφισβήτητα εναντίον της αναθεωρητικής βουλιμίας του καθεστώτος Ερντογάν.

    Τα δυσμενή δεδομένα για τις εξελίξεις, εκτός από την κατάρρευση της τουρκικής οικονομίας και τα ρεκόρ του πληθωρισμού, επιτείνει και το γεγονός ότι είναι η πρώτη φορά που η απόλυτη κυριαρχία του Τούρκου Προέδρου αμφισβητείται τόσο έντονα στις δημοσκοπήσεις, οι οποίες σαφώς προδιαγράφουν μια μη «αναστρέψιμη» πορεία ήττας στις επικείμενες εκλογές, με ότι αυτό συνεπάγεται και για τα ελληνοτουρκικά.

    Με βάση τα ανωτέρω, το «ανατολίτικο παζάρι» του Ερντογάν ενόψει του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου των 27 και κυρίως της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ, παρουσία Μπάιντεν, είναι το ευνοϊκό για την ειρήνη σενάριο.

    Διαβάστε επίσης:

    Παραλήρημα Ερντογάν: H Τoυρκία έκοψε τα δεσμά και έσκισε τα πουκάμισα που της είχαν φορέσει

    Τουρκία-Ρωσία: Προωθούν συμφωνία για τα σιτηρά μέσω της Μαύρης Θάλασσας



    ΣΧΟΛΙΑ