Οικονομία

Στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους η πρόταση για μείωση της φορολογίας κάτω από 24% στις εισηγμένες και τα bonus στις ενεργειακές

WarningExclamation mark in a circleΑπαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη

Χρήστος Σταϊκούρας


Φορολογικούς μποναμάδες για τις εισηγμένες, αλλά και για όποιες επιχειρήσεις αποφασίσουν να κινήσουν τις διαδικασίες για να μπουν στο Χρηματιστήριο εξετάζει το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης.

Μετά την αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας από την Moody’s, τις θετικές εκθέσεις ξένων οίκων, όπως της Jefferies, που θεωρούν το Χ.Α. ως μία από τις αγορές με τις καλύτερες αποτιμήσεις στην Ευρώπη,  τα επίπεδα ρεκόρ στα οποία έχουν υποχωρήσει τα ελληνικά ομόλογα, στο 0,7% για το 10ετές και στο 0,09% για το 5ετές, η κυβέρνηση δεν έχει σκοπό να αναδείξει την αγορά.

Καλά ενημερωμένες πηγές από το υπουργείο Οικονομικών αναφέρουν ότι, μεταξύ άλλων, την περίοδο αυτή το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους ασχολείται με τις προτάσεις των φορέων της αγοράς, χρηματιστών (ΣΜΕΧΑ), θεσμικών (Ένωση Θεσμικών),  εισηγμένων (Ένωση Εισηγμένων),κατόπιν προσκλήσεως της κυβέρνησης προ ενός έτους, για μείωση της φορολογίας. Μείωση της φορολογίας που θα αφορά μόνο τις εισηγμένες με συντελεστή  χαμηλότερο από τον ισχύοντα του 24%, ενδεχομένως και κάτω από 20%. Ο συντελεστής αυτός θα αφορά μόνο τις επιχειρήσεις εκείνες που οι μετοχές τους διαπραγματεύονται στο Χρηματιστήριο με προφανή σκοπό να προσελκυστούν περισσότερες. Αν από κάτι πάσχει το Χ.Α., είναι από το γεγονός ότι δεν υπάρχουν πια δημόσιες εγγραφές και νέες εισαγωγές.

Με την μείωση της φορολογίας θα διευρυνθεί η γκάμα των εισηγμένων και βεβαίως το ενδιαφέρον και οι επιλογές των ξένων.

Ταυτόχρονα, το ΓΛΚ, όπως λέγεται, αναζητεί τη φόρμουλα για την έκπτωση φόρου και για hot κλάδους, όπως είναι οι ενεργειακές επιχειρήσεις και ειδικά εκείνες που έχουν εστιάσει στην πράσινη ενέργεια. Αυτό, θα ισχύσει για τις ήδη εισηγμένες, αποτελώντας τον «οδηγό» για να διαβούν το κατώφλι της Λεωφόρου Αθηνών και άλλες επιχειρήσεις.

Λιγότερη φορολογία, όπως εξηγούν οι ίδιες πηγές από το ΥΠΟΙΚ, σημαίνει περισσότερα κεφάλαια για τους ιδιώτες επενδυτές και τους μικρομετόχους, αλλά και περισσότερα κεφάλαια για νέες  επενδύσεις από τις εισηγμένες και περισσότερες  θέσεις εργασίας, κάτι που εντόνως απασχολεί την κυβέρνηση που έχει κάνει σημαία της τη μείωση της ανεργίας μέσω των επενδύσεων.

Όπως έγινε γνωστό χθες από το υπουργείο Οικονομικών, περισσότερες από πενήντα προτάσεις για την ενδυνάμωση της αξιοπιστίας και την ανάπτυξη της ελληνικής αγοράς κεφαλαίων διατύπωσε Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων του Υπουργείου Οικονομικών, με άμεσο στόχο την προσέλκυση περισσότερων επενδυτικών κεφαλαίων και με προοπτική την ανάδειξη της χώρας σε χρηματοπιστωτικό κέντρο περιφερειακής εμβέλειας στη Ν.Α. Ευρώπη.

Στο πλαίσιο αυτό, η προτεινόμενη Στρατηγική Ανάπτυξης της Κεφαλαιαγοράς, ορίζεται από την επίτευξη στόχων οι οποίοι βασίζονται σε τέσσερις κεντρικούς άξονες: Ο πρώτος είναι η αύξηση της προσφοράς και της ζήτησης επενδύσεων, για την κάλυψη του επενδυτικού κενού της χώρας. Μεταξύ των άλλων, προτείνονται και φορολογικά κίνητρα για επιχειρήσεις και επενδυτές. Ο δεύτερος είναι οι θεσμικές παρεμβάσεις, για την ενίσχυση, κατά το μέγιστο δυνατό, της αξιοπιστίας και της διαφάνειας στην αγορά. Ο τρίτος είναι η δημιουργία ενός ειδικού πλαισίου, ιδιαίτερα σημαντικού, το οποίο θα ενθαρρύνει τις επιχειρήσεις για επενδύσεις στην «πράσινη ανάπτυξη». Και ο τέταρτος άξονας, όπως προβλέπεται στο συγκεκριμένο Σχέδιο, αφορά την ανάπτυξη χρηματοοικονομικής παιδείας, η οποία διευκολύνει την εύρυθμη λειτουργία της αγοράς και δεν διαταράσσει την κοινωνική συνοχή. Οι άξονες αυτοί εντάσσονται στην προοπτική των δυναμικών εξελίξεων που διαγράφει η επιταχυνόμενη ενοποίηση των ευρωπαϊκών κεφαλαιαγορών.

Διαβάστε ακόμα: 

Τουριστικά καταλύματα: Ακατάσχετα, ανεκχώρητα και αφορολόγητα τα ποσά αποζημίωσης για τη Covid-19 – Τι εξαιρείται

Υπ. Οικονομικών: Πάνω από 50 προτάσεις για τη Στρατηγική Ανάπτυξης της ελληνικής Κεφαλαιαγοράς

ΥΠΟΙΚ: Την Τετάρτη το draft της Ελλάδας για τα έργα που θα εντάξει στο Ταμείο Ανάκαμψης – Τι θα περιλαμβάνει

Ακολουθήστε το mononews.gr στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση


ΣΧΟΛΙΑ