• Πολιτική

    ΥΠΟΙΚ: Την Τετάρτη το draft της Ελλάδας για τα έργα που θα εντάξει στο Ταμείο Ανάκαμψης – Τι θα περιλαμβάνει

    WarningExclamation mark in a circleΑπαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
    Εγκρίθηκε το ελληνικό σχέδιο για το Ταμείο Ανάκαμψης από το Ecofin

    Θόδωρος Σκυλακάκης – Χρήστος Σταϊκούρας


    Αύριο Τετάρτη, το οικονομικό επιτελείο πατάει το send για το  draft της ελληνικής κυβέρνησης που αφορά στα έργα που θα εντάξει στο Ευρωπαϊκό Ταμείο Ανάκαμψης. Κάποιες από τις λεπτομέρειες του σχεδίου, κατά τις πληροφορίες, αναμένεται να παρουσιαστούν την επόμενη μέρα ή την Παρασκευή με την κατάθεση του προϋπολογισμού στην Βουλή.

    Στη συνέχεια θα ξεκινήσουν διαπραγματεύσεις με την Ε.Ε. για την συγκεκριμενοποίηση των έργων που θα ενταχθούν και τα οποία στην πλειονότητά τους θα αφορούν χρηματοδότηση του ιδιωτικού τομέα για να προχωρήσει μεγάλες τεχνολογικές τομές ή έργα υποδομής (θα είναι η μειοψηφία) μέχρι την οριστικοποίηση των οριστικών έργων που θα τύχουν της χρηματοδότησης από τα ευρωπαϊκά ταμεία κάτι που αναμένεται να συμβεί τον ερχόμενο Φεβρουάριο. Τα πρώτα κεφάλαια, κατά τις εκτιμήσεις του οικονομικού επιτελείου πρόκειται να έρθουν στο τέλος του πρώτου εξαμήνου του 2021.

    Αναλυτικότερα, το ΥΠΟΙΚ προωθεί:

    1. Τη μετάβαση σε μια πράσινη οικονομία. Ενδεικτικά έργα και προγράμματα θα είναι τα εξής: Ενεργειακή αναβάθμιση κτιρίων. Διασύνδεση δικτύων μεταφοράς και διανομής. Φράγματα και 8 αντιπλημμυρικά έργα. Ηλεκτροκίνηση (E-mobility). Διαχείριση και επεξεργασία στερεών αποβλήτων και λυμάτων. Χωροταξική μεταρρύθμιση. στρατηγικές αστικές αναπλάσεις. Κρίσιμες περιβαλλοντικές παρεμβάσεις. Προστασία από καταστροφές.
    2. Τον ψηφιακό μετασχηματισμό. Ενδεικτικά έργα και προγράμματα θα είναι τα εξής: Γρήγορα δίκτυα /Διάδρομοι 5G. Έξυπνες Πόλεις. Ψηφιακός μετασχηματισμός των δημόσιων υπηρεσιών. Ψηφιακός μετασχηματισμός των επιχειρήσεων. Υπερ-αποσβέσεις επενδύσεων για ψηφιοποίηση.
    3. Την απασχόληση, δεξιότητες, κοινωνική συνοχή. Ενδεικτικά έργα και προγράμματα θα είναι τα εξής: Ενεργητικές πολιτικές απασχόλησης. Αναβάθμιση δεξιοτήτων και ψηφιακών ικανοτήτων. Εκσυγχρονισμός και ψηφιοποίηση του εκπαιδευτικού συστήματος. Αναβάθμιση Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας. Εκσυγχρονισμός και ψηφιοποίηση του συστήματος υγείας. Εξορθολογισμός και ενίσχυση κοινωνικών επιδομάτων.
    4. Τις ιδιωτικές επενδύσεις και τον μετασχηματισμό της οικονομίας. Ενδεικτικά έργα και προγράμματα θα είναι τα εξής: Ψηφιοποίηση διαδικασιών απονομής δικαιοσύνης, Ενίσχυση επιχειρηματικού περιβάλλοντος και ανταγωνιστικότητας επιχειρήσεων. Απλοποίηση φορολογίας και ψηφιακή καταπολέμηση φοροδιαφυγής και εισφοροδιαφυγής. Ενίσχυση έρευνας και καινοτομίας. Ενίσχυση της εξωστρέφειας/εξαγωγών. Κρίσιμες αναπτυξιακές υποδομές. Κλαδικές παρεμβάσεις (αγροδιατροφή, τουρισμός, πολιτισμός).

    Η κυβέρνηση εκτιμά ότι θα εκταμιεύσει το 2021 τουλάχιστον 5 δισ. ευρώ από τα 37 δισ. που «αναλογούν», ποσό το οποίο δεν αποκλείεται να διευρυνθεί περαιτέρω, ανάλογα με τη συνολική ζημιά που θα προκαλέσει η πανδημία στη χώρα.

    Σε έκθεσή της χθες η Alpha Bank ανέφερε πως, «Οι θετικές επιδράσεις του προγράμματος αναμένεται ότι θα είναι άμεσες (“direct”), οι οποίες θα προκύψουν ως αποτέλεσμα των επενδύσεων που θα πραγματοποιηθούν αλλά και έμμεσες (“induced”), μέσω των πολλαπλασιαστών της κατανάλωσης αλλά και των επενδύσεων. Επιπρόσθετα, αναμένονται και δευτερογενείς θετικές επιδράσεις (“spillover effects”), από την εν γένει τόνωση της οικονομικής δραστηριότητας και την αλληλεπίδραση μεταξύ των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, μέσω των υφιστάμενων εμπορικών σχέσεων».

    Διαβάστε ακόμα: 

    Πολεμικός ο προϋπολογισμός του 2021 μέχρι και τον Απρίλιο – Ποιος υπουργός λέει «πιστέψτε με δεν θα θέλατε να είστε στη θέση μου»

    Φον ντερ Λάιεν: Από την Τρίτη ανοίγει η πρόσβαση της Ελλάδας σε ευρωπαϊκά κονδύλια 2 δισ. ευρώ από τον μηχανισμό SURE

    Σταϊκούρας: Αθροιστικά η ενίσχυση ανά επιχείρηση από την Ευρωπαϊκή Ένωση δύναται να ανέλθει στο 1 εκατ. ευρώ

    Ακολουθήστε το mononews.gr στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση



    ΣΧΟΛΙΑ