• Πολιτική

    Στην διεθνή κοινότητα το ζήτημα της Αγίας Σοφίας – Πρωτοβουλίες από το υπουργείο Εξωτερικών και το υπουργείο Πολιτισμού


    Διεθνείς πρωτοβουλίες για το ζήτημα της μετατροπής της Αγίας Σοφίας σε τζαμί πρόκειται να αναλάβει η Ελλάδα σε συνεργασία του υπουργείου Εξωτερικών με το υπουργείο Πολιτισμού.

    «Έχουμε αποφασίσει να αναδείξουμε το ζήτημα ως Ευρωπαίοι πολίτες και ως πολίτες της παγκόσμιας κοινότητας, συνομιλώντας με όλους τους διεθνείς Οργανισμούς, προεξάρχουσας βεβαίως της UNESCO. O σκοπός μας είναι να προστατεύσουμε αυτό το μνημείο που έχει πανανθρώπινη αξία», όπως δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών κ. Νίκος Δένδιας μετά από την κοινή σύσκεψη με την υπουργό  Πολιτισμού κυρία Λίνα Μενδώνη.

    «Έχουμε επανειλημμένα τονίσει, ότι η μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί δεν συνιστά ελληνο-τουρκική διαφορά.

    Εντούτοις, βέβαια, για εμάς τους Έλληνες, έχει ιδιαίτερη σημασία και αξία το μνημείο αυτό», πρόσθεσε ο κ. Δένδιας, ο οποίος ανακοίνωσε την σύσταση ομάδας εργασίας εντός των επομένων ημερών, προκειμένου να καταρτίσει άμεσα συγκεκριμένο χάρτη ενεργειών για την ευαισθητοποίηση της διεθνούς κοινότητας και την προστασία του μνημείου της Αγίας Σοφίας.

    «Θέλουμε να δημιουργήσουμε μία ομπρέλα συγκεκριμένων ενεργειών, οι οποίες θα κατατείνουν στην αποτελεσματική προστασία του μνημείου», κατέληξε ο υπουργός ενώ από την πλευρά της η κυρία Μενδώνη πρόσθεσε:

    «Η Αγία Σοφία είναι από τα σημαντικότερα ανθρώπινα δημιουργήματα, από τα σημαντικότερα μνημεία, τα οποία συγκεντρώνουν πλήθος οικουμενικών αξιών. Αυτές οι οικουμενικές αξίες είναι που κινδυνεύουν να χαθούν από τη μετατροπή του μνημείου σε θρησκευτικό τέμενος».

    «Θεωρώ ότι δημιουργούνται προοπτικές, ώστε η ελληνική κυβέρνηση, στο σύνολό της, να χειριστεί διεθνώς το συγκεκριμένο θέμα. Το υπουργείο Εξωτερικών έχει την πρωτοβουλία αυτή τη στιγμή. Αλλά και το υπουργείο Πολιτισμού, είναι προφανές ότι, στο μέρος των δικών του αρμοδιοτήτων, θα στηρίξει απολύτως την εθνική αυτή προσπάθεια», επισήμανε η υπουργός Πολιτισμού.

    Παρούσες επίσης στη σύσκεψη ήταν η πρέσβειρα της Ελλάδος στην UNESCO  κυρία Μαρία Διαμαντοπούλου, η πρόεδρος της ελληνικής εθνικής επιτροπής για την UNESCO κυρία Αικατερίνη Τζιτζικώστα, καθώς και υπηρεσιακοί παράγοντες.



    ΣΧΟΛΙΑ