• Πολιτική

    Σταϊκούρας: Αξιολογούμε τα αιτήματα για μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση – Τα ποσοστά της επιδότησης δόσης των ενήμερων δανείων θα είναι υψηλά

    • NewsRoom
    Ολόκληρο το σχέδιο για το νέο επίδομα θέρμανσης - Έρχονται οι ΚΥΑ

    Χρήστος Σταϊκούρας, υπουργός Οικονομικών


    Τηλεδιάσκεψη με τους φορείς της εστίασης θα έχει τη Δευτέρα ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, όπως αποκάλυψε μιλώντας το μεσημέρι της Παρασκευής στο ρ/σ του ΣΚΑΪ, προκειμένου να συζητηθούν τα αιτήματα του κλάδου εν όψει της νέας πραγματικότητας που επιβάλει τη χρήση αυστηρών μέτρων ασφάλειας. Ο κ. Σταϊκούρας ανέφερε πως η κυβέρνηση αξιολογεί το αίτημα των επαγγελματιών του χώρου για τη μείωση του ΦΠΑ και την απαλλαγή τους από το ΦΠΑ για προστατευτικές μάσκες.

    Μάλιστα, τόνισε πως η κατάσταση θα επανεκτιμηθεί μέσα στο μήνα και μέχρι τότε ισχύουν οι σημερινές πρόνοιες για επιχειρηματίες και εργαζόμενους

    «Μέσα στο Μάιο θα συνεκτιμηθούν οι παρεμβάσεις που έχουν γίνει και θα αξιολογήσουμε την κατάσταση για το πώς θα κινηθούν τα μέτρα στήριξης από τον Ιούνιο και μετά», ανέφερε. «Πρέπει να αξιολογήσουμε την κατάσταση, όπως αυτή διαμορφώνεται και δρομολογείται» ανέφερε. Όπως είπε ήδη έχουν δρομολογηθεί μέτρα για τον κλάδο και οι όποιες επιπλέον αποφάσεις θα ακολουθούν τις επιλογές στο πεδίο της υγείας. Θα συνδέονται με τα ταμειακά διαθέσιμα που έχει η χώρα αλλά και με άλλους κλάδους που έχουν ανάγκη στήριξης.

    Όπως επεσήμανε, ο κλάδος της εστίασης στηρίζεται με την ένταξη μεγάλου μέρους του με το επίδομα των 800 ευρώ, με τις αναστολές οφειλών, με τη μείωση των ενοικίων κλπ.

    Πάντως ο κ. Σταϊκούρας θέλησε να κάνει σαφές πως δεν μπορεί προς το παρόν να δεσμευθεί για μέτρα αφού «ο κάθε κλάδος επιδιώκει το βέλτιστο αλλά εγώ θέλω να κάνω μία ορθή κατανομή των περιορισμένων πόρων στους κλάδους της οικονομίας». Εξήγησε πως επιπλέον υπάρχει το θέμα της ακτοπλοΐας, υπάρχουν τα ξενοδοχεία, υπάρχουν και πολιτικές του πρωτογενούς τομέα.

    Παράλληλα, τόνισε πως ενώ η βοήθεια από την ΕΕ σε συγκεκριμένες κινήσεις έχει εγκριθεί, μέχρι σήμερα δεν έχει φτάσει ακόμα ούτε ευρώ στα κρατικά ταμεία, ακόμα και από προγράμματα που έχουν ενεργοποιηθεί από το Μάρτιο.

    Ο κ. Σταίκούρας εξήγησε πως η κυβέρνηση έχει στραμμένο το βλέμμα της στραμμένο και στους επόμενους μήνες αλλά και στην πιθανότητα μίας νέας έξαρσης της κρίσης υγείας, είπε. Όπως μάλιστα τόνισε, σταδιακά, καθώς ανοίγουν οι επιχειρήσεις, το ενδιαφέρον θα στραφεί και προς τη δική τους στήριξή. Όσον αφορά τα ταμειακά διαθέσιμα, ανέφερε πως η κυβέρνηση έχει επιλέξει να τα χειρίζεται με πολύ μεγάλη φειδώ και προσοχή.

    Ο ΥΠΟΙΚ επανέλαβε πως Επιστρεπτέα Προκαταβολή θα καταβληθεί τις επόμενες 10 ημέρες και πως η πλειοψηφία των χρημάτων θα δοθεί σε εταιρείες με λίγους εργαζόμενους.

    Υψηλά τα ποσοστά κάλυψης δόσης των ενήμερων δανείων

    Παράλληλα, μιλώντας λίγο αργότερα στην τηλεόραση της ΕΡΤ, ο κ. Σταϊκούρας αναφέρθηκε ιδιαίτερα στο ζήτημα της προστασίας πρώτης κατοικίας και το νέο μεταβατικό σχήμα στο οποίο θα περιλαμβάνεται κάλυψη μεγάλου μέρους της δόσης των δανείων σε πληττόμενους από την κρίση της πανδημίας δανειολήπτες, είτε «κόκκινων» είτε «πράσινων» δανείων, από το κράτος.

    Όπως ανέφερε ο κ. Σταίκούρας, τα ποσοστά κάλυψης της δόσης των ενήμερων δανείων στο νέο σχήμα θα είναι πιο υψηλά, ενώ εξήγησε ότι το ποσοστό κάλυψης στην αρχή της περιόδου θα είναι συντριπτικά υψηλό και σταδιακά θα αποκλιμακώνεται ανά τρίμηνο.

    Παράλληλα, αναφερόμενος στο νέο Πτωχευτικό δίκαιο που θα ακολουθήσει το 2021, έκανε λόγο για ένα τρίπτυχο που αφορά την δεύτερη ευκαιρία για νοικοκυριά και επιχειρήσεις, τη βοήθεια στα ευαίσθητα νοικοκυριά αλλά και για μέτρα που θα βάζουν στη “σέντρα τους στρατηγικούς κακοπληρωτές”.

    Μέσα στο μήνα θα δρομολογήσουμε και τις επόμενες κινήσεις μας, είπε. Εξήγησε πως για τις αποφάσεις που πρόκειται να λάβουμε κάθε φορά “πρέπει να έχουμε εικόνα πόσα καύσιμα δίνουμε, πόσα όπλα χρησιμοποιούμε, ποια είναι τα ταμειακά διαθέσιμα της χώρας και τι πρέπει να έχουμε για την επανεκκίνηση της οικονομίας μετά την ολοκλήρωση της κρίσης”.

    Αναφέρθηκε σε ένα πλαίσιο ρυθμίσεων μετά τις αναστολές το οποίο θα εξαρτάται από την κατάσταση όπως τότε θα διαμορφωθεί.

    Για τον πολιτισμό

    Αναφερόμενος στον κλάδο του πολιτισμού, τόνισε πως πέρα από το επίδομα που θα δοθεί την επόμενη εβδομάδα, θα «συνεχίσουμε να βοηθάμε όπου υφίστανται ή προκύπτουν νέα προβλήματα».

    «Θα ήμουν ιδιαίτερα ευτυχής από αυτή τη θέση σήμερα να υπόσχομαι επιδόματα», τόνισε, προσθέτοντας ωστόο πως πρέπει να είναι ρεαλιστής και να «βοηθάμε όσο μπορούμε αλλά με συγκεκριμένους περιορισμούς».

    Ευρωπαϊκοί πόροι

    Αναφορικά με το κοινοτικό πρόγραμμα Sure εκτίμησε πως τα χρήματα θα φτάσουν στα κρατικά ταμεία μετά τον Ιούλιο. Προς το παρόν τα προγράμματα τα οποία έχουν ήδη εγκριθεί υλοποιούνται χωρίς κάλυψη, μόνο από τα κρατικά ταμεία. «Όταν λοιπόν και εγώ θέλω να υλοποιήσω κάποιες δημοσιονομικές πολιτικές, πρέπει να ξέρω ποιοι είναι διαθέσιμοι πόροι», είπε.

    Για το recovery fund επισήμανε ότι διεκδικούμε να μην είναι δανεισμός αλλά επιδοτήσεις/επιχορηγήσεις για να μην αυξηθεί το χρέος, να έχει ένα σημαντικό ύψος, αλλά και να αφορά στην επανεκκίνηση της οικονομίας

    Η περίοδος χάριτος θα καλύπτει πιθανόν όλο το 2021 ανέφερε για την επιστρεπτέα προκαταβολή. Δεν υπάρχει θέμα στο τραπέζι για μειώσεις μισθών-συντάξεων επανέλαβε.



    ΣΧΟΛΙΑ