• Πολιτική

    Σκέρτσος: Η κυβέρνηση έχει δείξει έμπρακτα τα τελευταία 4,5 χρόνια ότι στέκεται δίπλα στον αγρότη

    • NewsRoom
    Άκης Σκέρτσος, Υπουργός Επικρατείας

    Άκης Σκέρτσος, Υπουργός Επικρατείας


    «Χθες έγινε ένας πολύ ουσιαστικός, εποικοδομητικός διάλογος σε πολύ ήπιο κλίμα, κράτησε τουλάχιστον δύο ώρες με τη μια ομάδα και μετά ακολούθησε και δεύτερη συνάντηση με τα συνεταιριστικά σχήματα και υπήρξε κοινός τόπος. Ποιος είναι ο κοινός τόπος; Ότι αναγνωρίζουμε ότι ο πρωτογενής τομέας χρειάζεται στήριξη», ανέφερε ο υπουργός Επικρατείας, Άκης Σκέρτσος σε τηλεοπτική συνέντευξή του.

    «Πρέπει να δοθούν δηλαδή ενισχύσεις, πρέπει ταυτόχρονα να κατανοήσουμε ότι ο πρωτογενής τομέας είναι αναπόσπαστο στοιχείο του νέου αναπτυξιακού υποδείγματος», συμπλήρωσε ο κ. Σκέρτσος. Δεν είμαστε μια οικονομία που στηρίζεται μόνο στον τουρισμό. Θέλουμε και την αγροτική παραγωγή, την κτηνοτροφία, θέλουμε τη μεταποίηση.

    Η δική μας μέριμνα είναι να έχουμε ένα επιχειρηματικό περιβάλλον κι ένα οικονομικό μοντέλο που δίνει κίνητρα για κάθε είδους επιχειρηματικότητα, να έρχεται να εγκαθίσταται και να ανθεί στην Ελλάδα, να δημιουργεί, να παράγει, να εξάγει. Σε όλα αυτά τα ζητούμενα πολύ κρίσιμος παράγοντας είναι το κόστος παραγωγής».

    Εξήγησε ότι για τους αγρότες το κόστος παραγωγής προσδιορίζεται από δυο-τρία βασικά σημεία που είναι το ενεργειακό κόστος, το κόστος των λιπασμάτων, των ζωοτροφών, των μηχανημάτων. «Σε όλα αυτά τα θέματα η κυβέρνηση έχει δείξει έμπρακτα τα τελευταία 4,5 χρόνια ότι στέκεται δίπλα στον αγρότη. Κι έχει φέρει και αποτελέσματα αυτή η στήριξη και αυτή η στάση».

    Όπως τόνισε «στέκεται δίπλα με τη μείωση της φορολογίας των αγροτών, στέκεται δίπλα με τα φορολογικά κίνητρα τα οποία έχουν δοθεί γενναία, με την εμπροσθοβαρή αποζημίωση που έχει δοθεί στον αγροτικό κόσμο και με την κάλυψη όλων των οφειλών που υπήρχαν από τον ΕΛΓΑ.

    Πάνω από ένα δισ. ευρώ, 1,2 δισ. έχουν δοθεί από τον ΕΛΓΑ ενώ οι πληρωμές από τον αγροτικό κόσμο ήταν κοντά στα 700 εκατ. ευρώ. Δηλαδή ο κρατικός προϋπολογισμός έχει στηρίξει με πρόσθετα χρήματα τις καταστροφές που υφίστανται οι αγροτικές και κτηνοτροφικές παραγωγές, λόγω των διαφόρων φυσικών καταστροφών. Στεκόμαστε δίπλα με τα χρήματα και τους πόρους από τη νέα ΚΑΠ που δε μειώθηκαν στην περίπτωση της Ελλάδας παρότι αυτή ήταν η αρχική πρόθεση και πρόταση από την ΕΕ».

    Και πρόσθεσε:

    «Από κει και πέρα δώσαμε και κάναμε χθες ακόμα ένα βήμα γιατί σε αυτό το διάλογο εμείς δεν μπαίνουμε με μία λογική κοινωνικού αυτοματισμού. Δε θέλουμε να δημιουργήσουμε κανένα αντίπαλο στρατόπεδο».

    Από τη στιγμή που μορφοποιήθηκε το μέτωπο και ο κατάλογος των αιτημάτων έγιναν εκτεταμένες εσωτερικές διαβουλεύσεις με όλα τα αρμόδια υπουργεία, τόνισε ο κ. Σκέρτσος επισημαίνοντας ότι μέσα σε δέκα μέρες από τη στιγμή που δόθηκαν συγκεκριμένα και συγκροτημένα αιτήματα, η κυβέρνηση έδειξε αντανακλαστικά.

    «Φτιάξαμε προτάσεις, ουσιαστικά ασκήσαμε πίεση και στην αγορά ενέργειας, των παραγωγών ενέργειας για να δώσουμε απάντηση στο αίτημα το οποίο ήρθε ως προς το κόστος της ηλεκτρικής ενέργειας. Εκεί τι κάναμε; Δίνουμε ουσιαστικά ορατότητα και σταθερότητα σε επίπεδο δεκαετίας -το οποίο είναι πάρα πολύ σημαντικό- στον αγροτικό κόσμο με φθηνά τιμολόγια ρεύματος που ξεκινούν από τα 9,3 ευρώ για την κιλοβατώρα έως τα 11 λεπτά.

    Αυτό είναι πάρα πολύ κοντά στο αίτημα που υπήρχε για 7 λεπτά το οποίο αφορά μια άλλη περίοδο, μια άλλη εποχή με άλλα κόστη που δεν ανταποκρίνεται στη σημερινή πραγματικότητα δηλαδή δεν μπορούμε να δίνουμε ρεύμα κάτω του κόστους παραγωγής».

    Διαβάστε επίσης:

    Μητσοτάκης: Θα διαθέσουμε πάνω από 2,1 δισ. ευρώ για υποδομές στην Πολιτική Προστασία

    Σκυλακάκης: Δεν υπάρχει ίχνος δημοσιονομικού χώρου από εδώ και πέρα για τους αγρότες

    Παύλος Μαρινάκης: Αναμένουμε τις αποφάσεις των αγροτών – Δίκαιη λύση για το ρεύμα



    ΣΧΟΛΙΑ