• Πολιτική

    Συζήτηση στη Βουλή: Πόλωση με φόντο τις εκλογές και ζητούμενο την αλήθεια

    Κυριάκος Μητσοτάκης

    Κυριάκος Μητσοτάκης


    Θεσμική αντεπίθεση στο μείζον ζήτημα των παρακολουθήσεων με πυλώνα τον ισχύοντα νόμο -που φέρει συγκεκριμένες υπογραφές- και με στόχο την αλήθεια, τη διόρθωση χρόνιων παθογενειών, τη θωράκιση εθνικά κρίσιμων υπηρεσιών, και συγκεκριμένες προτάσεις για το μέλλον, χαρακτηρίζεται από στενούς συνεργάτες του Πρωθυπουργού η πρωτολογία Μητσοτάκη στην προ ημερήσιας διατάξεως συζήτηση, που διεξάγεται σήμερα στην Ολομέλεια της Βουλής και θα αποτελέσει τον προάγγελο, όχι μόνο της συζήτησης για τη σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής τη Δευτέρα, αλλά και του πολιτικού κλίματος στο δρόμο προς τις εκλογές, επιταχύνοντας, ενδεχομένως, και τις προδιαγραφόμενες εξελίξεις.

    Παρά το γεγονός ότι η πρόθεση του κ. Μητσοτάκη είναι να διατηρηθεί ένας κοινός παρονομαστής συναίνεσης, με δεδομένη την αδήριτη ανάγκη η χώρα, ενωμένη, να βαδίσει σε σταθερή τροχιά τους επόμενους πρωτόγνωρα δύσκολους μήνες-αλλά, είναι αλήθεια, και την ανάγκη αλλαγής της πολιτικής ατζέντας σε θέματα που σχετίζονται με την καθημερινότητα των πολιτών, την εξωστρέφεια, την ενίσχυση των διεθνών συμμαχιών και βεβαίως, τη διαχείριση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης- είναι σχεδόν βέβαιο ότι ο Πρωθυπουργός, εφόσον προκληθεί, κάτι που είναι και το πιθανότερο, στηρίζοντας τη θέση για επέκταση της υπό εξέταση χρονικής περιόδου, «δεν θα διστάσει να πει τα πράγματα με το όνομά τους», αναφερόμενος σε επώνυμες καταγγελίες παρακολουθήσεων που αφορούν την περίοδο ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, ακόμα και σε βάρος κορυφαίων στελεχών, όπως ο κ. Λαφαζάνης ή ο πρώην Υπουργός Γ. Πανούσης.

    Ωστόσο, αν και αναμένεται ότι θα προκληθεί σχετικώς, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, έχοντας στα χέρια του και τα πρώτα ευρήματα των νέων δημοσκοπήσεων που, σύμφωνα με πληροφορίες, δείχνουν μικρή φθορά περίπου μιας μονάδας στην πολιτική κυριαρχία της ΝΔ και του ιδίου, αλλά και συνεχιζόμενη αδυναμία του ΣΥΡΙΖΑ να επωφεληθεί εκλογικά από την υπόθεση των παρακολουθήσεων, θα επαναλάβει προς τον Α. Τσίπρα ανάλογη απάντηση με αυτή που του έδωσε κατά το πρόσφατο παρελθόν: Οι γαλοπούλες δεν βιάζονται να έρθουν τα Χριστούγεννα.

    ΣΥΡΙΖΑ: Εκλογές τώρα

    Ο Αλ. Τσίπρας αναμένεται να σηκώσει τους τόνους, έτι περαιτέρω, με βαρείς χαρακτηρισμούς για τον ίδιο τον Πρωθυπουργό και την Κυβέρνηση, όπως «παρακράτος» και «εγκληματική οργάνωση», και αναφορές σε «ποινικές ευθύνες», ζητώντας από τον Κυριάκο Μητσοτάκη να σηκώσει το «γάντι» των εκλογών.

    Κυρίως όμως, να δώσει απαντήσεις σε τέσσερα ερωτήματα: Ποιοι πολιτικοί, βουλευτές ή ευρωβουλευτές παρακολουθούνταν -και ενδεχομένως εξακολουθούν να παρακολουθούνται- μέσω της ΕΥΠ ή μέσω της «παρακρατικής υπηρεσίας» που είχε στήσει και χρησιμοποιούσε το Predator; Ποιοι είναι οι εθνικοί λόγοι που επέβαλαν την παρακολούθηση του Νίκου Ανδρουλάκη και του γνωστού δημοσιογράφου; Γιατί αρνείται την τροπολογία του ΣΥΡΙΖΑ και επιμένει να μην αποσύρει την τροπολογία που ψήφισε η ίδια η κυβέρνηση, με την οποία απαγορεύεται στην ΑΔΑΕ να ενημερώνει τους πολίτες για το αν έχουν πέσει θύμα παρακολούθησης; Γιατί άλλαξε τον νόμο, ώστε να τοποθετήσει διοικητή της ΕΥΠ τον Π. Κοντολέοντα, παρά το ότι δεν πληρούσε τα τυπικά προσόντα με βάση τον νόμο;

    ΠΑΣΟΚ: Η παράταξη δεν μπαίνει σε ομηρία

    Ο Μ. Κατρίνης, επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ και «εντ’ αυτού» του Νίκου Ανδρουλάκη, σύμφωνα με πληροφορίες, θα καλέσει επίσημως τον Πρωθυπουργό να πει τον λόγο της παρακολούθησης του Προέδρου του Κινήματος και θα ισχυριστεί ότι οι ευθύνες του κ. Μητσοτάκη είναι προσωπικές και αμετάθετες, δεν κρύβονται με παραιτήσεις. Στο μοτίβο που ανέπτυξε χθες ο Ν. Ανδρουλάκης, θα μιλήσει για παρακρατικό μηχανισμό κινούμενο από την ηγεσία της ΝΔ, που είχε ως στόχο ένα ΠΑΣΟΚ σε ομηρία. Ταυτοχρόνως, θα διαχωρίσει τη θέση της Χαριλάου Τρικούπη από την Κουμουνδούρου λέγοντας πως «δεν είμαστε πρόθυμοι εταίροι κανενός».

    Ωστόσο, αν και θα διαμηνύσει προς τον Πρωθυπουργό το «ο λαός και η δημοκρατική Παράταξη σας δείχνουν την πόρτα της εξόδου», δεν αναμένεται να θέσει θέμα άμεσης προσφυγής στην κάλπη, υπό το επιχείρημα ότι «οι ψηφοφόροι πρέπει να μάθουν όλη την αλήθεια πριν από τη διεξαγωγή των επόμενων εκλογών».

    Σε υψηλούς τόνους αναμένεται πως θα κινηθούν και οι ομιλίες των υπολοίπων πολιτικών αρχηγών, ενώ με ενδιαφέρον αναμένονται οι τοποθετήσεις απέναντι στην πρόταση του ΚΚΕ για εξέταση και της υπόθεσης τηλεφωνικής παρακολούθησης των γραφείων του Περισσού το 2016.

    Διαβάστε επίσης

    Politico: Ανασκεύασε «με το γάντι» το δημοσίευμα για τις παρακολουθήσεις



    ΣΧΟΛΙΑ