• Διεθνής πολιτική

    DW: Στην κυπριακή προεκλογική ατζέντα οι παρακολουθήσεις

    • NewsRoom


    Έρχονται στο φως νέες αποκαλύψεις για την διασύνδεση της Κύπρου με το σκάνδαλο παρακολουθήσεων πολιτικών και δημοσιογράφων στην Ελλάδα. Από ότι δείχνουν τα στοιχεία αυτά, το σκάνδαλο των παρακολουθήσεων στην Ελλάδα συνδέεται με την Κύπρο.

    Σε πρωτοσέλιδο δημοσίευμα της, η εφημερίδα “Φιλελεύθερος” αποκαλύπτει ότι τρεις από τις εταιρείες που διερευνήθηκαν στην Ελλάδα από την Εθνική Αρχή Διαφάνειας για την υπόθεση των τηλεφωνικών υποκλοπών έχουν Ελληνοκύπριους αξιωματούχους.

    Το σκάνδαλο εντάσσεται στην κυπριακή πολιτική σκηνή

    Και οι τρεις εταιρείες σύμφωνα με το δημοσίευμα αποτέλεσαν αντικείμενο ερευνών της ΕΑΔ με αφορμή τις παρακολουθήσεις σε βάρος του Ελλαδίτη δημοσιογράφου Θανάση Κουκάκη. Σύμφωνα με τον “Φιλελεύθερο”, και οι τρεις εταιρείες συνδέονται με την εταιρεία Intellexa, τον έλεγχο της οποίας έχει ο πρώην ισραηλινός πράκτορας Ταλ Ντίλιαν, ιδιοκτήτης του περιβόητου μαύρου βαν που απασχόλησε την Κύπρο το 2019.

    Στο μεταξύ η διασύνδεση της Κύπρου με το σκάνδαλο των παρακολουθήσεων στην Ελλάδα φαίνεται ότι θα απασχολήσει την πολιτική ζωή του τόπου και ενόψει και των προεδρικών εκλογών του Φεβρουαρίου. Ήδη ο πρώην υπουργός Εξωτερικών και ανεξάρτητος υποψήφιος Νίκος Χριστοδουλίδης, εξέδωσε ανακοίνωση σημειώνοντας πως θεωρεί “νομική και ηθική υποχρέωση της πολιτείας να διερευνήσει τυχόν διασύνδεση της Κύπρου με την υπόθεση”.

    Μια ενδεχόμενη επαναφορά της συζήτησης για της παρακολουθήσεις στο επίκεντρο της πολιτικής ζωής της Κύπρου, θα υποχρέωνε τον ανθυποψήφιο του κ. Χριστοδουλίδη, Πρόεδρο του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου, να επανατοποθετηθεί για την σχέση του ιδίου και του κόμματος του με τον Αβραάμ Σαχάκ Άβνι, ιδιοκτήτη της εταιρείας NCIS Intelligence και στενού συνεργάτη του Ντίλιαν, καθώς η εταιρεία του κ. Άβνι είχε εγκαταστήσει το 2019 σύστημα ασφαλείας στις κτηριακές εγκαταστάσεις του ΔΗΣΥ.

    Διαβάστε επίσης

    Ζαπορίζια: Η Ρωσία κατηγορεί το Κίεβο ότι δηλητηρίασε στρατιώτες της

    Λευκός Οίκος: Αν ο Πούτιν παρευρεθεί στην G20 θα πρέπει να είναι παρών ο Ζελένσκι

    Γκουτέρες: “Τα ρωσικά τρόφιμα χωρίς κυρώσεις πρέπει να φτάνουν στις παγκόσμιες αγορές”



    ΣΧΟΛΙΑ