• Πολιτική

    ΣΥΡΙΖΑ-ΠΑΣΟΚ…σηκώνουν τα μανίκια για την προεκλογική «αρένα»

    • Του Αντώνη Ι. Αντωνόπουλου
    Αλέξης Τσίπρας (ΣΥΡΙΖΑ) - Νίκος Ανδρουλάκης (ΠΑΣΟΚ)

    Αλέξης Τσίπρας – Νίκος Ανδρουλάκης


    Στην τελική ευθεία για την διαμόρφωση των ψηφοδελτίων μπαίνει ο ΣΥΡΙΖΑ. Οι επικεφαλής του εγχειρήματος  Σβίγκου, Καλογήρου και Βασιλειάδης πραγματοποιούν τις τελευταίες αλλαγές μετά την ανακατανομή εδρών που προκάλεσαν τα αποτελέσματα της απογραφής και το αργότερο μέχρι τις 20 Ιανουαρίου θα έχει ανακοινωθεί η πλειοψηφία των υποψηφίων βουλευτών του κόμματος.

    Με βάση τις αλλαγές που φέρνει η απογραφή, ο ΣΥΡΙΖΑ  επιδιώκει να διατηρήσει τους συμβολισμούς του και τις πρωτιές του. Σε πρώτο πλάνο η Δυτική Αττική όπου θα ρίξει στη μάχη τις Ρένα Δούρου και Εφη Αχτσιόγλου.

    Το ίδιο και στην Άρτα που όχι μόνο  γίνεται διεδρική αλλά  χάνει και μια έδρα το ΠΑΣΟΚ, η Όλγα Γεροβασίλη θέλει να είναι ο κυρίαρχος του εκλογικού παιχνιδιού. Ενδιαφέρον παρουσιάζει το «στήσιμο» στη εκλογική σκακιέρα όπου ο ΣΥΡΙΖΑ είχε υποστεί συντριπτική ήττα στις προηγούμενες εκλογές. Ενδεικτική είναι η διάταξη μάχης στον Βόρειο Τομέα της Αθήνας όπου καλούνται να δώσουν αγώνα εκλογής τα πλέον κορυφαία στελέχη του κόμματος όπως  Σκουρλέτης, Τσακαλώτος,  Ζαχαριάδης, Ξενογιαννακοπούλου Κατρούγκαλος αλλά και νέοι υποψήφιοι με κοινωνικό «γκέλ» όπως ο ηθοποιός Μάριος Αθανασίου.

    Το ίδιο μοντέλο θα εφαρμοστεί και στις μονοεδρικές που πλέον θα είναι εννέα και όχι επτά όπως στις προηγούμενες εκλογές. Στο πεδίο της πολιτικής αντιπαράθεσης στο στόχαστρο της Κουμουνδούρου μπαίνουν η καθημερινότητα των πολιτών και η σκανδαλολογία. Ειδικά για το τελευταίο εκτιμούν ότι θα φέρει σε πολύ δύσκολη θέση τη Κυβέρνηση όσον αφορά στη προσέλκυση των ψηφοφόρων που εντάσσονται στον εκλογικό  χάρτη των αναποφάσιστων. Την ίδια στιγμή όμως το “απότομο φρενάρισμα” στις προσδοκίες  του ΣΥΡΙΖΑ για τον σχεδιασμό  προοδευτικής διακυβέρνησης με τη ψήφο ανοχής του ΚΚΕ που  έβαλε ο Γραμματέας του κόμματος  Δημήτρης Κουτσούμπας, έφερε  τα πάνω κάτω.

    Υπενθυμίζεται ότι σε συνέντευξη του στα ΝΕΑ,  ο κ. Κουτσούμπας  ξεκαθάρισε  ότι το κόμμα του δεν πρόκειται να συμπράξει σε μια κυβέρνηση “μούφα” λέγοντας χαρακτηριστικά  «Δεν θα μας συγχωρούσε ποτέ η εργατική τάξη, ο ελληνικός λαός μια επιλογή συμμετοχής ή ανοχής σε μια τέτοια “προοδευτική” κυβέρνηση μούφα. Στην πολιτική και γενικά στη ζωή δεν ισχύει “είμαι ό,τι δηλώνω” .Εκ των πραγμάτων λοιπόν “καίγεται” το σενάριο μετεκλογικής συνεργασίας από το πρώτο γύρο μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ και ΜΕΡΑ 25. Το γεγονός αυτό αλλάζει άρδην τον πολιτικό σχεδιασμό  για το ΣΥΡΙΖΑ που αρχίζει και επενδύει πλέον  σε σενάρια εκλογικής νίκης ακόμη και αυτοδυναμίας. Το γεγονός αυτό αλλάζει άρδην τον πολιτικό σχεδιασμό  για το ΣΥΡΙΖΑ που αρχίζει και επενδύει πλέον  σε σενάρια εκλογικής νίκης ακόμη και αυτοδυναμίας.

    Αλλαγή βηματισμού για το ΠΑΣΟΚ

    Το “ανακάτεμα της τράπουλας” επιβάλλει αλλαγή πολιτικού βηματισμού  και για το ΠΑΣΟΚ. Βέβαια ο Νίκος Ανδρουλάκης δεν είχε μιλήσει ποτέ ανοιχτά για ένα τέτοιο ενδεχόμενο. Σε κάθε περίπτωση πάντως στη τελευταία συνάντηση που είχε με δημοσιογράφους απαντώντας στα επίμονα ερωτήματα που δέχτηκε  για την προοπτική κυβερνητικής συνεργασίας με τον ΣΥΡΙΖΑ, απέκλεισε κάθε τέτοια δυνατότητα.  Μάλιστα επιμένει στη λογική ότι θα αξιοποιήσει την τρίτη διερευνητική εντολή για το σχηματισμό κυβέρνησης από την πρώτη Κυριακή διαμέσου μιας προγραμματικής συμφωνίας με σοσιαλδημοκρατικό πρόσημο. Ο  στόχος πλέον, περισσότερο από ποτέ,  είναι να καταγράψουν ένα ισχυρό εκλογικό ποσοστό που θα ενδυναμώσει τη διαπραγματευτική τους ισχύ. Στο πλαίσιο αυτό αναζητείται νέα στρατηγική  απέναντι στην επιθετική τακτική της ΝΔ  που όπως φάνηκε μπορεί να δημιουργήσει ισχυρά πλήγματα αλλά και νέα τακτική διεμβολισμού του ΣΥΡΙΖΑ.

    Ειδικά δε, με  τον τρόπο  που διαμορφώνεται ο εκλογικός χάρτης, αποτελεί μονόδρομο για το ΠΑΣΟΚ  η χάραξη ευδιάκριτων διαχωριστικών γραμμών, ειδικά από  τα Αριστερά του όπου μαζί με τους αναποφάσιστους αποτελούν τις κύριες δεξαμενές άντλησης ψηφοφόρων. Την ίδια στιγμή έχει ξεκινήσει η αντίστροφη μέτρηση για την συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής,  πιθανότατα στις 15  ή στις 22 Ιανουαρίου, κατά τη διάρκεια της οποίας  θα ανακοινωθούν οι υποψήφιοι βουλευτές του κόμματος. Στην Χαρ. Τρικούπη θεωρούν ότι έτσι θα υπάρξει μια ουσιαστική επανεκκίνηση που θα διώξει την απειλή της εσωστρέφειας και τις εσωκομματικές γκρίνιες.

    Ήδη στο μικροσκόπιο του κόμματος έχουν μπει οι ανακατατάξεις που προκαλούν στην κατανομή των εδρών τα αποτελέσματα της απογραφής και γίνονται οι τελευταίες διορθώσεις στις λίστες. Με την έως τώρα  μελέτη των δεδομένων   το άμεσο πλήγμα εντοπίζεται στην Άρτα, που γίνεται πλέον διεδρική  και το ΠΑΣΟΚ  όπως είναι σήμερα ο  εκλογικός χάρτης “χάνει” την έδρα που είχε κερδηθεί το 2019 από τον Χρήστο Γκόγκα.

    Θετικά  ωστόσο είναι τα μηνύματα από τις άλλες  τριεδρικές περιφέρειες  καθώς τα νέα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ δεν δείχνουν διαφοροποιήσεις. Οι τρεις επιπλέον έδρες στους τομείς που προέκυψαν από τη διάσπαση της Β΄ Αθήνας (Βόρειος, Νότιος και Δυτικός), καθώς και οι δύο επιπλέον έδρες στην Ανατολική Αττική έφερε χαμόγελα στη Χαριλάου Τρικούπη αφού εκτιμούν ότι οι πιθανότητες είναι υπέρ τους.

    Εκείνο που προέχει αυτή τη στιγμή είναι όπως λένε,  να “μπει ένα τέλος” σε κάθε συζήτηση που βάζει το ΠΑΣΟΚ στο ίδιο κάδρο με το ΣΥΡΙΖΑ. Θεωρούν μάλιστα ότι αυτό γίνεται σκόπιμα και από την ΝΔ για αυτό και επιμένουν στη λογική ότι “η   Νέα Δημοκρατία  είναι ο χορηγός του ΣΥΡΙΖΑ. και αντίστοιχα, ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ο χορηγός της ΝΔ”. Όπως είναι φυσικό οι δεξαμενές ψήφων για το ΠΑΣΟΚ είναι ο ΣΥΡΙΖΑ και το τμήμα των  “αναποφάσιστων”. Οι τελευταίοι όμως διεκδικούνται από όλους και η μάχη αναμένεται να είναι όχι μόνο σκληρή αλλά όπως φαίνεται και χωρίς κανόνες.  Προς το παρόν αναζητούνται τρόποι προκειμένου οι διαχωριστικές γραμμές  με ΝΔ -ΣΥΡΙΖΑ να είναι ευδιάκριτες κάτι που μέχρι τώρα δεν έχει γίνει εφικτό.

    Διαβάστε επίσης

    Οικονόμου: Από την Άνοιξη και μετά είναι πιθανόν να ξεκινήσουν οι διαδικασίες των εκλογών

    Κατρίνης: «Η κυβέρνηση δεν μπορεί να διασφαλίσει το εισόδημα των πολιτών από τις υπέρμετρες αυξήσεις»



    ΣΧΟΛΙΑ