• Πολιτική

    Σύνοδος Κορυφής για Ουκρανία: Οι προτάσεις Μητσοτάκη

    • NewsRoom
    Κυριάκος Μητσοτάκης

    Κυριάκος Μητσοτάκης


    Παρ’ ότι η σημερινή έκτακτη σύνοδος ηγετών της Ε.Ε αφορά αποκλειστικά τις εξελίξεις στην Ουκρανία και την εξειδίκευση των κυρώσεων που ήδη αποφασίστηκαν, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα επιδιώξει να επαναφέρει στο τραπέζι την πρότασή του για κοινή στάση των Ευρωπαίων έναντι των δραματικών επιπτώσεων της ενεργειακής κρίσης στα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις.

    Αυτό που σε αυτή τη φάση θα προτείνει ο πρωθυπουργός είναι να δώσει η Ε.Ε περισσότερα εργαλεία στα κράτη-μέλη προκειμένου να λάβουν έκτακτα μέτρα στήριξης για τους πολίτες τους, καθώς οι επόμενοι μήνες προβλέπονται εξαιρετικά δύσκολοι στο πεδίο της ακρίβειας σε ενέργεια αλλά και καταναλωτικά αγαθά.

    Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Μητσοτάκης μοιράζεται τους ίδιους προβληματισμούς με τους ηγέτες άλλων χωρών του Νότου που αναμένεται να πληγούν βαριά από μία παρατεταμένη ενεργειακή κρίση, με τις τιμές στα ύψη, όπως η Ιταλία, η Ισπανία και η Πορτογαλία.

    Αυτό που προκρίνεται ως ουσιαστική πρόταση είναι η δημιουργία ενός ταμείου που θα χρηματοδοτεί τα κράτη μέλη από μελλοντικές εισροές από τα δικαιώματα ρύπων, αλλά και η εξαίρεση από δημοσιονομικούς κανόνες για όσο διαρκεί η κρίση.

    Στη Σύνοδο Κορυφής του Οκτωβρίου, ο πρωθυπουργός είχε θέσει υπόψιν των συναδέλφων του την πρόταση για κοινές παραγγελίες φυσικού αερίου από τα κράτη μέλη της Ε.Ε, με στόχο τη μείωση του κόστους.

    Επίσης ο κ. Μητσοτάκης αναμένεται να επαναλάβει την ανάγκη η Ευρώπη να μειώσει σταδιακά την εξάρτησή της από το ρωσικό φυσικό αέριο, αναδεικνύοντας τις νέες ενεργειακές οδούς, όπως την ηλεκτρική διασύνδεση με την Αίγυπτο.

    Στο κυβερνητικό επιτελείο έχουν πλήρη επίγνωση ότι αν δεν ληφθούν σε κεντρικό ευρωπαϊκό επίπεδο αποφάσεις ανάλογες με αυτές που ελήφθησαν κατά την πανδημία του κορονοϊού, η όποια στήριξη παρέχει η πολιτεία στους πολίτες θα εξανεμίζεται από την πίεση που θα δέχονται τα νοικοκυριά και οι επιχειρήσεις.

    Η αγωνία της κυβέρνησης απορρέει από το γεγονός ότι οι πόροι από τις δημοπρασίες των ρύπων – οι οποίοι μέχρι σήμερα τροφοδοτούν τα μέτρα στήριξης – δεν είναι ανεξάντλητοι, ενώ ο κρατικός προϋπολογισμός θα εκτροχιαστεί αν κληθεί να στηρίξει τις συνέπειες μιας παρατεταμένης ενεργειακής κρίσης, η οποία αυτή τη στιγμή φαντάζει ως το πιο πιθανό σενάριο.

    Διαβάστε επίσης:

    Έκτακτη σύσκεψη του ΚΥΣΕΑ υπό τον Μητσοτάκη

    Όλαφ Σολτς: Kαταδικάζουμε την ενέργεια της Ρωσίας – Ζοφερή ημέρα για όλη την Ευρώπη

    Τζο Μπάιντεν: Σκληρότερες από ποτέ κυρώσεις σε βάρος της Μόσχας



    ΣΧΟΛΙΑ