• Πολιτική

    Η πρώτη μεγάλη ήττα της κυβέρνησης: Τα media έδειξαν τη δύναμή τους

    • NewsRoom
    gladiator


    Όσα δεν κατάφερε να κάνει το δημοψήφισμα, το ναι και το όχι και το 3ο μνημόνιο, το πέτυχαν τα ελληνικά media. Οι τηλεοπτικές άδειες φάνταζαν σαν το απόλυτο ξεκαθάρισμα σε ένα θολό τοπίο, που επί 27 χρόνια ιδιωτικής τηλεόρασης στην Ελλάδα, η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ήρθε να διαλευκάνει μια για πάντα. Ωστόσο, αυτή τη φορά μάλλον η κυβέρνηση υπολόγιζε χωρίς… τον ξενοδόχο. Δηλαδή τα ελληνικά media, με ή χωρίς άδεια.

    Η ελληνική τηλεόραση πέρασε στην αντεπίθεση. Η υπόθεση Καλογρίτσα άνοιξε τους ασκούς του Αιόλου, που η κυβέρνηση δε μπόρεσε τελικά να χειριστεί με την ψυχραιμία που όφειλε. Οι αποκαλύψεις για το βοσκοτόπι, τα δημόσια έργα, τις ακάλυπτες επιταγές, τη φοροδιαφυγή άρχισαν να ξετυλίγονται και με μοναδική ταχύτητα να κατασπαράζουν το πολυσυζητημένο ΣΥΡΙΖΑ tv.

    Ο διαγωνισμός για τις άδειες πανελλαδικής εμβέλειας δεν πήγε τόσο καλά όσο υπολόγιζε η κυβέρνηση, παρά τις δηλώσεις περί διασφάλισης της διαφάνειας. Η αποχώρηση της πλευράς Καλογρίτσα λόγω των αποκαλύψεων από τα ίδια τα media που η Κυβέρνηση θέλησε να κλείσει προασπιζόμενη την πολυφωνία και την διαύγεια στην ενημέρωση, δεν ήταν τίποτα άλλο παρά η πρώτη της επικοινωνιακή ήττα. Το πρώτο της “πολιτικό Βατερλό”.

    Σε έναν και πλέον χρόνο διακυβέρνησης, ο ΣΥΡΙΖΑ κατάφερε να περάσει κόφτες, μνημόνια, περικοπές, χωρίς να “ανοίξει μύτη”. Όταν όμως επιχείρησε να βάλει στο προσκήνιο έναν διάττοντα- όπως αποδείχτηκε- αστέρα, ο οποίος θα διεκδικούσε μέρισμα της διαφημιστικής δαπάνης, δεν είχε υπολογίσει ότι αυτό ενδεχομένως να γυρνούσε “μπούμερανγκ” σε μία διαδικασία, που αμφισβητήθηκε ακόμα και από τους ίδιους τους συμμετέχοντες. Ο Δημήτρης Κοντομηνάς, η οικογένεια Βαρδινογιάννη, ο Γιάννης Αλαφούζος και ο Βαγγέλης Μαρινάκης, όλοι κατέφυγαν στη δικαιοσύνη ζητώντας ακόμα και την ακύρωση του διαγωνισμού.

    Και αυτό προφανώς επειδή η κυβέρνηση δεν είχε αναλογιστεί ό,τι η πλευρά Καλογρίτσα ήταν πολύ πιο διάτρητη από ό,τι ενδεχομένως γνώριζε ακόμα και η ίδια. Και αυτό ακριβώς εκμεταλλεύτηκαν τα media. Γιατί εάν οι Καλογρίτσας και υιός δεν είχαν τόσα πολλά ανοιχτά μέτωπα, ίσως η έκβαση να ήταν διαφορετική. Αλλά δυστυχώς για τους ίδιους, το “παραμύθι” του ΣΥΡΙΖΑ tv δεν είχε happy end. Έληξε άδοξα, αφήνοντας μάλιστα πίσω του παράπλευρες απώλειες με δανειοδοτήσεις, οικονομικά σκάνδαλα και μία Τράπεζα Αττικής, προς διερεύνηση.

    Και κάπως έτσι τα media έδειξαν τη δύναμή τους. Πήραν την εκδίκησή τους απέναντι σε μία κυβέρνηση που επιχείρησε να τα “συμμορφώσει”. Να τα “συμμαζέψει” με έναν κάπως απότομο και βίαιο τρόπο. Αφαιρώντας οποιαδήποτε δικαιοδοσία από το μόνο νομικά κατοχυρωμένο και ανεξάρτητο όργανο, που είναι θεσμοθετημένο ακριβώς για αυτό το λόγο. Για να ορίζει το τηλεοπτικό τοπίο. Το Εθνικό Ραδιοτηλεοπτικό Συμβούλιο βγήκε εκτός διαδικασίας.

    Τώρα στο προσκήνιο μπαίνει ο Ιβάν Σαββίδης. Ένας ακόμα “άγνωστος” των media που δεν έχει απασχολήσει παρά για τα φίλαθλα αισθήματά του προς την ομάδα του, τον ΠΑΟΚ. Όσο για τα media, απολαμβάνουν την πρώτη τους νίκη στη μάχη του τηλεοπτικού τοπίου. Ο πόλεμος όμως δεν έχει τελειώσει ακόμα.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΟ ΤΟΠΙΟ:

    http://www.mononews.gr/oles-exelixis-gia-tis-tileoptikes-adies



    ΣΧΟΛΙΑ