• Πολιτική

    Προσφυγή στο ΣτΕ για την επένδυση στο Ελληνικό: Μετά την έγκριση του Π.Δ., κάτοικοι αντιδρούν

    Ελληνικό

    Ελληνικό


    Δυο μήνες μετά την έγκριση της συνταγματικότητας και της νομιμότητας του Προεδρικού Διατάγματος για τη μεγάλη επένδυση στο Ελληνικό από το Συμβούλιο της Επικρατείας, μια νέα προσφυγή θα κρίνει εκ νέου τη συνταγματικότητα του έργου.
    Τέσσερις σύλλογοι και 507 κάτοικοι της περιοχής προσέφυγαν στο Ανώτατο Δικαστήριο και ζητούν να ακυρωθεί το επίμαχο Προεδρικό Διάταγμα που προσδιορίζει τις κατασκευές μιας επένδυσης που πρόκειται να υλοποιηθεί από επενδυτικό σχήμα υπό την εταιρεία Lamda Development, συμφερόντων του Ομίλου Λάτση.
    Οι προσφεύγοντες υποστηρίζουν ότι από το Προεδρικό Διάταγμα βλάπτει ανεπανόρθωτα την ποιότητα ζωής τους και το φυσικό περιβάλλον της περιοχής, αλλά και την προσωπικότητα και το δικαίωμά τους να ζουν σε ένα υγιές, βιώσιμο και αρμονικό περιβάλλον.
    Οπως αναφέρουν στην προσφυγή τους θα δημιουργεί μια νέα πόλη μέσα στον πυκνοδομημένο αστικό ιστό των Αθηνών, που μπορεί να υπερβεί τους 44.000 κατοίκους, με συντελεστή δόμησης προσαυξημένο κατά 70%, ενώ επιτρέπει τη δημιουργία 3 νέων τουριστικών ζωνών συνολικής έκτασης 1.092 στρεμμάτων.
    Παραβιάζετε η αρχή της βιώσιμης ανάπτυξης (άρθρο 24 Συντάγματος), καθώς έχουν ξεπεραστεί τα ανεκτά όρια της φέρουσας ικανότητας του Λεκανοπεδίου της Αττικής και της ισορροπίας μεταξύ δομημένων και αδόμητων κοινόχρηστων εκτάσεων”, λένε χαρακτηριστικά οι προσφεύγοντες, υποστηρίζοντας παράλληλα ότι παραβιάζονται διατάξεις του Συντάγματος και η Ευρωπαϊκή και Ελληνική νομοθεσία.
    Για τους κατοίκους και τους συλλόγους που αντιδρούν, η υλοποίηση των έργων παραβιάζει το δημόσιο συμφέρον το οποίο υποχωρεί υπέρ του υπέρτερου συνταγματικού προβλεπόμενου δημόσιου συμφέροντος της τήρησης της βιώσιμης ανάπτυξης, ενώ παράλληλα υποβαθμίζεται εξαιρετικά το ευαίσθητο οικοσύστημα της ακτής, επιδεινώνοντας έτσι ταυτόχρονα το φυσικό και πολιτιστικό περιβάλλον.



    ΣΧΟΛΙΑ