• Top Stories

    Ο «ψυχρός πόλεμος» επιστρέφει – Απειλές, αντίποινα και έντονο παρασκήνιο από ΗΠΑ και Ρωσία

    Ρωσία ΗΠΑ Πούτιν Ομπάμα


    Κλίμα «ψυχρού πολέμου» θυμίζουν όλο και περισσότερο οι σχέσεις της Ρωσίας με τις Ηνωμένες Πολιτείες, λίγο πριν την ανάληψη της ηγεσίας του Λευκού Οίκου από τον Ντόναλντ Τραμπ.

    Ο Αμερικανός, Ρεπουμπλικανός γερουσιαστής Λίντσεϊ Γκρέιαμ, αντίπαλος του Ντόναλντ Τραμπ κατά τη διάρκεια των ενδοκομματικών εκλογών για το χρίσμα στις προεδρικές εκλογές και σφοδρός επικριτής του κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου, δήλωσε σήμερα από τη Ρίγα της Λετονίας, ότι οι ΗΠΑ θα επιβάλουν κυρώσεις στη Ρωσία με αφορμή τις κυβερνοεπιθέσεις κατά τη διάρκεια των αμερικανικών προεδρικών εκλογών.

    «Να αναμένεται ότι το Κογκρέσο θα ερευνήσει την ανάμιξη της Ρωσίας στις εκλογές μας και θα επιβληθούν κυρώσεις που θα πλήξουν σκληρά τη Ρωσία, ιδίως τον Πούτιν προσωπικά», είπε ο Γκρέιαμ «Η Μόσχα θα πρέπει να καταλάβει ότι έχει υπερβεί τα εσκαμμένα. Είναι πλέον καιρός να το καταλάβει η Ρωσία, φτάνει πια».

    Η απάντηση της Ρωσίας ήταν άμεση και στο ίδιο έντονο ύφος, απειλώντας τις ΗΠΑ με αντίποινα σε μια τέτοια περίπτωση.

    «Για να είμαστε ειλικρινείς, κουραστήκαμε με το ψέμα των Ρώσων χάκερ που λέγεται στις ΗΠΑ», είπε η εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα.

    Η εκπρόσωπος χαρακτήρισε τις απειλές για νέες κυρώσεις «προβοκάτσια προερχόμενη από τον Λευκό Οίκο».

    Μια πρώτη γεύση αυτών των «αντιποίνων» πιθανότατα να μπορούσε να πάρει κάποιος στην κατάσταση που διαμορφώνεται στη Συρία. Σύμφωνα με σημερινό δημοσίευμα του Reuters, Ρωσία, Τουρκία και Ιράν βρίσκονται σε συζητήσεις για το μοίρασμα της Συρίας σε ζώνες επιρροής και το μέλλον του Μπασάρ Αλ Άσαντ στην ηγεσία της χώρας.

    Η Ρωσία επιχειρεί να εκτοπίσει τις Ηνωμένες Πολιτείες από τον ρόλο του ρυθμιστή στην περιοχή, προκαλώντας την αντίδραση της Ουάσιγκτον. Όπως, άλλωστε, ανέφερε και στο Reuters ο πρώην πρέσβης της Βρετανίας στη Μόσχα, σερ Τόνι Μπρέντον, «είχαμε όλοι συνηθίσει να βλέπουμε τις ΗΠΑ να το κάνουν αυτό και είχαμε ξεχάσει μάλλον ότι η Ρωσία έπαιζε κάποτε στο ίδιο επίπεδο».

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Σ. Λαβρόφ: Ρωσία, Τουρκία και Ιράν θα υπογράψουν κοινή διακύρηξη για τη Συρία

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Γιατί ο Ερντογάν «κάρφωσε» τις ΗΠΑ ότι στηρίζουν τον ISIS;

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Ψυχρός Πόλεμος» Νο. 2; ΗΠΑ και Ρωσία ενισχύουν τα πυρηνικά τους

     



    ΣΧΟΛΙΑ