• Top Stories

    Αθώος ο πρώην επικεφαλής της ΕΛΣΤΑΤ Ανδρέας Γεωργίου από την παράβαση καθήκοντος

    Ανδρέας Γεωργίου, πρώην επικεφαλής της ΕΛΣΤΑΤ

    Ανδρέας Γεωργίου, πρώην επικεφαλής της ΕΛΣΤΑΤ


    Λίγες ημέρες μετά την εισαγγελική πρόταση για –δεύτερη- απαλλαγή του πρώην επικεφαλής της ΕΛΣΤΑΤ Ανδρέα Γεωργίου από την κακουργηματική κατηγορία για ψευδή στοιχεία που διόγκωσαν το χρέος της Ελλάδας με αποτέλεσμα την επιβολή του πρώτου μνημονίου, ήρθε η αθώωση για το δεύτερο αδίκημα που αντιμετώπιζε.

    Ο Ανδρέας Γεωργίου δικάστηκε και αθωώθηκε από το Τριμελές Πλημμελειοδικείο Αθηνών για το πλημμέλημα της παράβασης καθήκοντος. Ο πρώην επικεφαλής της ΕΛΣΤΑΤ κατηγορείτο διότι είχε διατηρήσει μέχρι το τέλος του 2010 παράλληλα με την ιδιότητα του επικεφαλής της αρχής και τη θέση του στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Το δεύτερο σκέλος της κατηγορίας αφορούσε στη μη σύγκληση, κατά την υποχρέωσή του, του διοικητικού συμβούλιου της ΕΛΣΤΑΤ.

    Το δικαστήριο, υιοθετώντας την απαλλακτική πρόταση της εισαγγελέως Ελένης Σίσκου, έκρινε ότι δεν στοιχειοθετείται η σε βάρος του κατηγορία.

    Στο δικαστήριο κατέθεσαν τα πρώην μέλη τη διοίκησης της ΕΛΣΤΑΤ, από τις καταγγελίες των οποίων άρχισε η έρευνα σε βάρος του κ.Γεωργίου. Μεταξύ αυτών η κα Ζωή Γεωργαντά που κατέθεσε ότι ο πρώην επικεφαλής της αρχής παρέμεινε και στο Δ.Ν.Τ για να διευκολύνει την υπογραφή του μνημονίου και όχι για να εξασφαλίσει τη σύνταξή του, όπως ο ίδιος έχει υποστηρίξει. Ως μάρτυρες του κ. Γεωργίου κατέθεσαν στελέχη διεθνών οργανισμών, οι οποίοι υποστήριξαν ότι δεν υπήρξε σκοπιμότητα αλλά παρέμεινε παράλληλα και στο Δ.Ν.Τ χωρίς να πληρώνεται για να συμπληρώσει τα συντάξιμα χρόνια.

    Για το κακούργημα των ψευδών βεβαιώσεων και τη διόγκωση του χρέους ο Ανδρέας Γεωργίου είχε αρχικά απαλλαγεί από το Συμβούλιο Εφετών. Όμως μετά την αναίρεση από τον Αρειο Πάγο, η υπόθεση θα κριθεί εκ νέου από το Συμβούλιο Εφετών στο οποίο ο εισαγγελέας Γ. Κούτρας έχει προτείνει την απαλλαγή του κατηγορουμένου.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Eκδίδονται οι άλλοι 3 Τούρκοι για την απόπειρα πραξικοπήματος

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Ελλάδα vs Τουρκία: «Έτοιμοι για θερμό επεισόδιο οι Τούρκοι στο Αιγαίο- Αποκλείω ολοκληρωτικό πόλεμο»

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Αλέξανδρος Γρηγορόπουλος: Η οικογένειά του αποζημιώθηκε με 800.000 ευρώ



    ΣΧΟΛΙΑ