• Top Stories

    Γιατί η Ελλάδα περιμένει σιωπηλή τον Ερντογάν, μετά τις απειλές για την απόφαση του Αρείου Πάγου

    Ερντογάν

    Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν


    Η… σιωπή ήταν η απάντηση της Αθήνας στην επιθετική ανακοίνωση του Τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών μετά την απόφαση του Αρείου Πάγου για την μη έκδοση των 8 Τούρκων αξιωματικών.

    Σύμφωνα με τις αποφάσεις του Αρείου Πάγου «η πιθανότητα ακυρώσεως ή περιστολής του πλαισίου δικαιωμάτων όλων των εκζητουμένων ανεξαρτήτως του βαθμού ενοχής ή βαρύτητας των αδικημάτων, δεν επιτρέπει την εφαρμογή διατάσεων που ρυθμίζουν την έκδοσή τους αφού αυτές υποχωρούν έναντι των υπέρτερης σημασίας κανόνων που προστατεύουν τα δικαιώματα του ανθρώπου».

    Οι αποφάσεις του Αρείου Πάγου είναι αμετάκλητες και δεν χωρεί κανένα ένδικο μέσο.
    Πάντως οι αποφάσεις και των τριών συνθέσεων των ποινικών τμημάτων του Αρείου Πάγου ήταν ομόφωνες.

    Ο Άρειος Πάγος διέταξε να αφεθούν ελεύθεροι οι οκτώ, όμως θα κρατηθούν ακόμη στο αστυνομικό τμήμα του Ολυμπιακού Χωριού για περίπου τρεις μήνες, καθώς εκκρεμούν σε βάρος τους διοικητικά μέτρα ενόψει της διαδικασίας χορήγησης ασύλου.

    Η Άγκυρα εξέδωσε διεθνές ένταλμα σύλληψης σε βάρος των οκτώ και απειλεί την Ελλάδα με επανεξέταση των διμερών σχέσεων, με την ελληνική κυβέρνηση να αποφεύγει κάθε αντίδραση, την ώρα που η αντιπολίτευση δήλωνε την ικανοποίησή της για την σημαντική απόφαση της Ελληνικής Δικαιοσύνης.

    Το σίγουρο πάντως είναι πως η απόφαση εξετάστηκε σοβαρά και η στάση της σιωπής προς το παρόν θεωρήθηκε η πρέπουσα, ειδικά σε μια κρίσιμη στιγμή για τις συζητήσεις για το κυπριακό. Ωστόσο, η αντίδραση του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών δεν μπορεί να μείνει αναπάντητη.

    Η Ελλάδα περιμένει την επόμενη αντίδραση της Τουρκίας. Όπως ανέφερε η ανακοίνωσή τους. «Οι επιπτώσεις στις διμερείς μας σχέσεις, η συνεργασία μας απέναντι στην τρομοκρατία, και άλλες κοινές συνεργασίες σε διμερή και πολυμερή ζητήματα, αυτής της απόφασης, που πιστεύουμε ότι ελήφθη με πολιτικά κριτήρια, θα αξιολογηθούν διεξοδικά».

    Αυτό που αναμένει με αγωνία η Αθήνα είναι η αντίδραση του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν η οποία θα δείξει πολλά για την περαιτέρω πορεία των ελληνοτουρκικών.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Κι όμως! O Ντόναλντ Τραμπ κρατά πλέον την τύχη του Αλέξη Τσίπρα στα χέρια του

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Ντάισελμπλουμ: Μπορώ να δω στο μέλλον ένα νέο πρόγραμμα χωρίς το ΔΝΤ

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Με έμμεση αναφορά σε νέα μέτρα για μετά το 2018 η ανακοίνωση του Eurogroup



    ΣΧΟΛΙΑ