• Πολιτική

    Πιθανό νέο μήνυμα Μητσοτάκη στους πολίτες στο τέλος της εβδομάδας – Τι θα γίνει με σχολεία και άρση lockdown

    • NewsRoom

    Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης


    Κρίσιμη είναι η εβδομάδα που διανύουμε, καθώς θα κρίνει τα επόμενα βήματα της κυβέρνησης για την άρση ή μη των περιοριστικών μέτρων που επιβλήθηκαν για την αντιμετώπιση του δεύτερου κύματος της πανδημίας, στις αρχές Νοεμβρίου.

    Κυβερνητικοί αξιωματούχοι σε δημόσιες τοποθετήσεις τους παρατηρούν μια σταθεροποίηση στον αριθμό των κρουσμάτων, ωστόσο υπάρχει μια χρονική υστέρηση στην απόκριση των μέτρων, όπως δήλωσε σήμερα το πρωί ο υπουργός Επικρατείας, Γιώργος Γεραπετρίτης.

    Αν και ο αριθμός των κρουσμάτων καταγράφει μια πτωτική πορεία, κάτι που πρέπει να επιβεβαιωθεί μέχρι το τέλος αυτής της εβδομάδας, η πίεση στο εθνικό σύστημα υγείας εξακολουθεί να είναι ασφυκτική, αναγκάζοντας την κυβέρνηση να παραμένει πολύ επιφυλακτική ως προς την πιθανότητα να αρθούν τα μέτρα ως την επόμενη Δευτέρα, όπως είχε αρχικά ανακοινωθεί.

    Με δεδομένα όλα τα παραπάνω και με την προϋπόθεση ότι η πτωτική τάση στον αριθμό των κρουσμάτων θα συνεχιστεί, ο πρωθυπουργός -σύμφωνα με πληροφορίες- δέχεται εισηγήσεις να απευθυνθεί εκ νέου στους πολίτες με τηλεοπτικό μήνυμα.

    Οι εισηγήσεις τοποθετούν το νέο μήνυμα του πρωθυπουργού προς τα τέλη της εβδομάδας και στο επίκεντρο του μηνύματος θα βρεθεί το άνοιγμα των σχολείων, το οποίο, όπως είπε σήμερα στην ίδια συνέντευξη ο Γιώργος Γεραπετρίτης (ΕΡΤ1), θα γίνει το συντομότερο δυνατόν.

    Αν και οι κυβερνητικοί αξιωματούχοι είναι πολύ επιφυλακτικοί να μιλήσουν για ημερομηνίες άρσης μέτρων, πιθανόν είναι -αν όλα κυλήσουν ομαλά τις επόμενες ημέρες- τα μαθήματα να ξαναρχίσουν στις 7 Δεκεμβρίου.

    Όπως είχε πει ο ίδιος ο πρωθυπουργός, όταν τα σχολεία επαναλειτουργήσουν, θα ξεκινήσουν επαναλαμβανόμενα δειγματοληπτικά rapid τεστ σε μαθητές σε όλη την Ελλάδα.

    Στο μήνυμα, ο πρωθυπουργός αναμένεται να ανακοινώσει και παράταση στο lockdown. Μιλώντας σήμερα στον ΑΝΤ1, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, προϊδέασε πως δεν είναι ρεαλιστικό το ενδεχόμενο άρσης του lockdown την 1η Δεκεμβρίου, καθώς το επιδημιολογικό φορτίο εξακολουθεί να παραμένει υψηλό.

    Ο κ. Πέτσας εξήγησε πως η άρση των περιοριστικών μέτρων θα γίνει σταδιακά, πρώτα με το άνοιγμα των σχολείων και μετά με το λιανεμπόριο. Ειδικότερα για τα σχολεία, διευκρίνισε πως θα εξεταστούν οι εισηγήσεις των ειδικών για να ανοίξουν σταδιακά οι βαθμίδες της εκπαίδευσης, σημειώνοντας π.χ. τις περισσότερες συναθροίσεις μαθητών Λυκείου.

    «Για να ανοίξουμε με ασφάλεια, πρέπει να τηρούμε τα μέτρα, να περιορίσουμε τις μετακινήσεις», τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

    Γεραπετρίτης: Δύσκολη η άρση του lockdown την ερχόμενη Δευτέρα – Τα σχολεία ανοίγουν το συντομότερο δυνατόν

    Πέτσας: Δύσκολο να επιτραπεί η μετακίνηση από νομό σε νομό



    ΣΧΟΛΙΑ