• Πολιτική

    Ποιο στέλεχος της αγοράς επιλέγει ο Κ. Χατζηδάκης για να απονείμει 300.000 συντάξεις

    WarningExclamation mark in a circleΑπαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
    Τηλεργασία: Το ύψος της αποζημίωσης για εξοπλισμό και τηλεπικοινωνίες που θα καταβάλλουν οι εργοδότες στους εργαζόμενους

    Κωστής Χατζηδάκης, υπουργός Εργασίας


    Τον τεχνοκράτη που θα αναλάβει να «σηκώσει στις πλάτες του» το δύσκολο έργο της εκκαθάρισης περισσότερων από 300.000 αιτήσεων συνταξιοδότησης σε εύλογο χρονικό διάστημα, αναζητά η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων.

    Σύμφωνα με πληροφορίες, ο αρμόδιος υπουργός Κωστής Χατζηδάκης βολιδοσκοπεί ήδη έναν project manager από τον ιδιωτικό τομέα με πολύχρονη εμπειρία στην διαχείριση μεγάλων επιχειρήσεων, ο οποίος με την δική του ομάδα, θα συνεργαστεί με την διοίκηση του Ενιαίου Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης για να ξεπεραστούν οι δυσλειτουργίες που καταγράφει καθημερινά ο μεγαλύτερος ασφαλιστικός φορέας της χώρας.

    Την επιλογή της εισαγωγής έμπειρων στελεχών του ιδιωτικού τομέα για να συνδράμουν στην λειτουργία του δημοσίου, την έχει εφαρμόσει ο κ. Χατζηδάκης και σε άλλες περιπτώσεις προβληματικών οργανισμών στο παρελθόν, όπως στην υλοποίηση μεγάλων έργων του ΕΣΠΑ, στην επανεκκίνηση των αυτοκινητοδρόμων και στο Εθνικό Σχέδιο Αναδασώσεων. Παράλληλα, με τον project manager η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας αναζητά κι άλλες λύσεις, όπως την δημιουργία επιπλέον call centers αλλά και την εισαγωγή ιδιωτικών εταιρειών για την ανάληψη υποστηρικτικού έργου που θα διευκολύνει την ταχύτερη έκδοση των συντάξεων. Σημειώνεται ότι από τα πρώτα παράπονα που εισέπραξε ο κ. Χατζηδάκης ήταν μεταξύ άλλων ότι «κανείς δεν σηκώνει το τηλέφωνο στον ΕΦΚΑ…»

    Σε συνεργασία με τον ΕΦΚΑ θα καταρτισθεί ειδικό σχέδιο με πρόσθετα μέτρα και αξιοποίηση των σύγχρονων τεχνολογιών για την επιτυχία του στόχου, που δεν είναι άλλος από την εκκαθάριση των ληξιπρόθεσμων συντάξεων εντός του 2021.

    Μάλιστα αναμένεται να ζητηθεί και η συμβολή του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης, προκειμένου να υπάρξει μια σύγχρονη πλατφόρμα στον ΕΦΚΑ, η οποία θα περιλαμβάνει αρχικά όλους τους ασφαλισμένους (μέχρι σήμερα οι υπάλληλοι στον πρώην ΟΑΕΕ δεν μπορούν να δουν τους ασφαλισμένους στο ΙΚΑ) και στη συνέχεια θα είναι συνδεδεμένη με το ΓΕΜΗ, το ΣΕΠΕ, την ΑΑΔΕ και τις υπόλοιπους δημόσιους οργανισμούς.

    Όπως έχει γράψει το «Mononews», αυτή τη στιγμή υπάρχουν συνταξιούχοι που περιμένουν την έκδοση της σύνταξής τους περισσότερα από 5 χρόνια. Συνολικά εκκρεμούν περί τις 173.000 κύριες συντάξεις, 120.000 επικουρικές, ενώ στην αναμονή είναι και περίπου 60.000 συνταξιούχοι που δικαιούνται εφάπαξ βοήθημα. Για την αποπληρωμή τους απαιτείται περίπου 1 δισ. ευρώ, σημαντικό μέρος το οποίου είναι ήδη δεσμευμένο για τον λόγο αυτό τα σχετικά κονδύλια του κρατικού προϋπολογισμού.

    Υπενθυμίζεται πως στις αρχές Ιανουαρίου εκδόθηκε υπουργική απόφαση για την δημιουργία κλιμακίων υπαλλήλων που θα εργάζονται υπερωριακά με μπόνους έως 480 ευρώ το μήνα και στόχο την έκδοση ακόμη και 130 νέων συνταξιοδοτικών αποφάσεων τον μήνα από έναν υπάλληλο. Οι 70 αποφάσεις τοποθετούνται εκτός κλιμακίου -δηλαδή στο κανονικό ωράριο- και οι 60 εντός κλιμακίου, δηλαδή κατά την απασχόληση εκτός ωραρίου και υπερωριακής απασχόλησης.

    Στα ειδικά κλιμάκια που θα λειτουργούν με συγκεκριμένη στοχοθεσία μπορούν να συμμετέχουν μόνο υπάλληλοι που γνωρίζουν και επιτελούν αποκλειστικά τα εξής αντικείμενα: απονομή παροχών (κύριας και επικουρικής σύνταξης), ανακεφαλαίωση χρόνου ασφάλισης, ενώ προβλέπεται να λειτουργήσουν για 12 μήνες, δηλαδή από 1.1.2021 μέχρι 31.12.2021. Ωστόσο, μόνο περίπου 1.000 υπάλληλοι εκδήλωσαν ενδιαφέρον να ενταχθούν στα ειδικά κλιμάκια για την εκπόνηση συνταξιοδοτικών αποφάσεων.

    Τέλος πριν την εκπνοή του 2020 ψηφίστηκε νομοσχέδιο με τέσσερις ακόμη άξονες μέτρων, όπως υποχρεωτικές 6μηνες αποσπάσεις υπαλλήλων στον ΕΦΚΑ από άλλους φορείς του Δημοσίου, ομάδες εργασίας με ποσοτικούς στόχους και «πριμ παραγωγικότητας» έως 7.200 ευρώ το χρόνο, διάθεση προσωπικού από επιστημονικά επιμελητήρια, αλλά και «προσκλητήριο» σε έμπειρους, συνταξιούχους πρώην υπαλλήλους ασφαλιστικών ταμείων (με 8μηνες συμβάσεις έργου) προκειμένου να συνδράμουν τις διαδικασίες απονομής.

    Διαβάστε επίσης:

    Ο Κ. Μητσοτάκης στο υπουργείο Εργασίας- Προτεραιότητα η εκκαθάριση 300.000 εκκρεμών αιτήσεων συνταξιοδότησης

    Μητσοτάκης για εκκρεμείς συντάξεις: Δεν θα φεισθούμε πόρων – Θα στηρίξουμε τον ΕΦΚΑ με κάθε τρόπο

    Τροχοπέδη η λειτουργία του e-ΕΦΚΑ για την έκδοση συντάξεων-«Μπόνους» έως και €480 το μήνα σε υπαλλήλους για την ολοκλήρωση φακέλων



    ΣΧΟΛΙΑ