• Πολιτική

    Ο Κ. Μητσοτάκης στο υπουργείο Εργασίας- Προτεραιότητα η εκκαθάριση 300.000 εκκρεμών αιτήσεων συνταξιοδότησης

    WarningExclamation mark in a circleΑπαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη

    Κυριάκος Μητσοτάκης


    Η εκκαθάριση των εκκρεμών αιτήσεων συνταξιοδότησης που ξεπερνούν τις 300.000, το νομοσχέδιο για τις αλλαγές στα εργασιακά και η επικείμενη μεταρρύθμιση στην επικουρική ασφάλιση με την εισαγωγή κεφαλαιοποιητικών στοιχείων θα βρεθεί στο επίκεντρο της επίσκεψης του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στο υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων και της συνάντησής του με τον νέο υπουργό Κωστή Χατζηδάκη σήμερα το μεσημέρι.

    Ο Πρωθυπουργός το Δεκέμβριο από το βήμα της Βουλής αναφέρθηκε στο «σαράκι» – όπως το χαρακτήρισε – των εκκρεμών συντάξεων που ταλανίζει τη χώρα εδώ και δεκαετίες: «Πρέπει να το αντιμετωπίσουμε. Έχουμε κάνει σημαντική πρόοδο, αλλά έχουμε ακόμη σημαντικές εκκρεμότητες κι αποτελεί αυτό πρώτη πολιτική προτεραιότητα για την κυβέρνηση, θα αξιοποιήσουμε όλες μας τις δυνάμεις γι’ αυτό».

    Ο κ. Χατζηδάκης καλείται να βρει τη χρυσή τομή, προκειμένου να ξεπεραστούν οι δυσλειτουργίες του ΕΦΚΑ που καταγράφονται μέχρι σήμερα και να αποδοθούν συντάξεις, οι δικαιούχοι των οποίων βρίσκονται σε αναμονή ακόμη και πάνω από 5 χρόνια.

    Ακόμη ψηλά στην λίστα των προτεραιοτήτων βρίσκονται και τα σχέδια για την στήριξη της απασχόλησης και την ανάσχεση αύξησης της ανεργίας μετά την πανδημία του κορονοϊού και την σταδιακή διακοπή των μέτρων επιδοματικής στήριξης. Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εργασίας ποντάρει στα ευρωπαϊκά κονδύλια του Ταμείου Ανάκαμψης και του νέου ΕΣΠΑ και ειδικά στις δράσεις κατάρτισης εργαζομένων και ανέργων για την ομαλή μετάβαση της αγοράς εργασίας στην μετά – κορωνοιό εποχή.

    Επί τάπητος θα βρεθούν δυο κομβικές μεταρρυθμίσεις που προωθεί η κυβέρνηση σε εργασιακά και ασφαλιστικό. Το εργασιακό νομοσχέδιο παρουσιάστηκε στο υπουργικό συμβούλιο από τον τέως υπουργό Εργασίας Γιάννη Βρούτσης, όμως ο νέος υπουργός Κωστής Χατζηδάκης θα προχωρήσει σε αλλαγές και σύμφωνα με πληροφορίες το νομοσχέδιο δεν θα κατατεθεί πριν το τέλος του πρώτου τριμήνου. Στο νομοσχέδιο θα περιλαμβάνονται αλλαγές στο χρόνο διευθέτησης της εργασίας, στο κόστος των υπερωριών, στον συνδικαλιστικό νόμο και στην προκήρυξη απεργίας, αλλά και σε σειρά αλλαγών στο σύστημα ΕΡΓΑΝΗ.

    Όσον αφορά τις αλλαγές στην επικουρική ασφάλιση θα την παρουσιάσει ο υφυπουργός Εργασίας, Πάνος Τσακλόγλου. Αναμένεται η δημιουργία ενός νέου, αμιγώς κεφαλαιοποιητικού συστήματος για τις επικουρικές συντάξεις των νέων ασφαλισμένων που θα ενταχθούν στην αγορά εργασίας από την 1η Ιανουαρίου του 2022. Εθελοντικά θα μπορούν να επιλέξουν το νέο επικουρικό ταμείο και οι σημερινοί ασφαλισμένοι έως 35 ετών. Το νομοσχέδιο θα κατατεθεί στη Βουλή έως το τέλος Μαρτίου.

    Διαβάστε επίσης: 

    Τα ανοικτά μέτωπα του υπουργείου Εργασίας – Νέες προκλήσεις για τον νέο υπουργό Κωστή Χατζηδάκη

    Στις 48 ώρες το ανώτατο όριο υπερωριακής απασχόλησης των εργαζόμενων σε βιομηχανίες και βιοτεχνίες

    Πάνος Τσακλόγλου στο mononews: Από 1η Ιανουαρίου σε εφαρμογή το νέο κεφαλαιοποιητικό επικουρικό ταμείο



    ΣΧΟΛΙΑ