• Πολιτική

    Ποια είναι η νέα υφυπουργός Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Δόμνα Μιχαηλίδου

    • Αργυρώ Μαυρούλη


    Αναμφίβολα ένα από τα πρόσωπα που βρίσκεται ψηλά τις τελευταίες ημέρες στην ατζέντα της πολιτικής επικαιρότητας είναι η νέα υφυπουργός του υπουργείου Εργασίας αρμόδια για θέματα Πρόνοιας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Δόμνα Μιχαηλίδου.

    Είναι μία από τις πέντε γυναίκες που στελεχώνουν την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, κι ενώ είναι μόλις 32 ετών, διαθέτει ένα βιογραφικό που η ανάγνωσή του προκαλεί τουλάχιστον… θαυμασμό.

    Τελείωσε το Κολλέγιο Αθηνών και πριν τα 21 είχε ήδη ολοκληρώσει με άριστα τις οικονομικές σπουδές της στο University of York της Αγγλίας. Συνέχισε στο Πανεπιστήμιο του Cambridge, όπου έλαβε μεταπτυχιακό στις Αναπτυξιακές Σπουδές και Διδακτορικό στα Οικονομικά της Ανάπτυξης. Με αυτές τις επιδόσεις ήρθε σχεδόν φυσιολογικά η πρόταση να γίνει Επισκέπτρια Λέκτορας στο Κέντρο Αναπτυξιακών Σπουδών του Πανεπιστημίου του Cambridge, ενώ σχεδόν ταυτόχρονα ξεκίνησε να διδάσκει Μακροοικονομικά στο Judge Business School του Cambridge, καθώς και Οικονομική Πολιτική στο Government School του UCL.

    Με αυτή την ακαδημαϊκή πορεία πριν συμπληρώσει τα 26 της χρόνια την δέχθηκαν στη Διεύθυνση Οικονομικών Μελετών του ΟΟΣΑ στο Παρίσι ως οικονομολόγο και ειδικό στον ανταγωνισμό. Το 2016 ορίστηκε υπεύθυνη οικονομολόγος της ομάδας των κατασκευών για την ολοκλήρωση της τρίτης Εργαλειοθήκης Ανταγωνισμού του ΟΟΣΑ, η οποία συμπεριλαμβάνονταν στα προαπαιτούμενα του 3ου Μνημονίου.

    Η επαγγελματική της πορεία περιλαμβάνει θέσεις κύρους και ευθύνης σε διεθνές επίπεδο. Έχει διατελέσει σύμβουλος Δημόσιας Υγείας της Κυβέρνησης του Ιράν, ειδικός συνεργάτης της Αναπτυξιακής Τράπεζας της Βραζιλίας, αλλά και του ΟΗΕ στην Ουγκάντα.

    Έχει συντονίσει εθνικά σχέδια κινητροδότησης επιχειρηματικής δραστηριότητας, ως επιστημονικός συνεργάτης στο κέντρο Σπουδών Μέσης Ανατολής του Cambridge αλλά και του εμπορικού επιμελητηρίου του Σουδάν.

    Έχει συμμετάσχει σε δεκάδες διεθνή επιστημονικά συνέδρια ως εισηγήτρια, ενώ πρόσφατα δημοσίευσε το βιβλίο «Οικονομικές κρίσεις στις αναδυόμενες αγορές» στον εκδοτικό οίκο Palgrave MacMillan. Οι μελέτες της εμφανίζονται σε ακαδημαϊκά περιοδικά (The Lancet, Journal of International Development, Health Policy and Planning) σε εκθέσεις διεθνών οργανισμών (ΟΟΣΑ, ΟΗΕ) και στον ηλεκτρονικό και έντυπο Τύπο (όπως το Project Syndicate, το BBC, και αρκετά ελληνικά μέσα).

    Αρθρογραφεί σε εγχώρια και διεθνή έντυπα. Σε σχετική αρθρογραφία της για την κοινωνική προστασία έχει αναφέρει ότι «κυρίως μετά το 2014, τα διαρθρωτικά προβλήματα των κρατικών δομών κοινωνικής προστασίας, ιδίως των κοινωνικών παροχών εξαιρουμένων των συντάξεων, έχουν πολλαπλασιαστεί και συντελούν στην χαμηλή αποδοτικότητα των πολιτικών μείωσης της φτώχειας» . Μιλάει αγγλικά, γαλλικά και ισπανικά.

    Κατόπιν όλων αυτών μόνο δύσκολη δεν μπορεί να χαρακτηριστεί η απόφαση του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη να την τοποθετήσει αρχικά ως προσωπική του σύμβουλο σε θέματα μεταρρυθμίσεων και από χθες να της αναθέσει το  δύσκολο χαρτοφυλάκιο της Πρόνοιας και της Κοινωνικής Αλληλεγγύης. Στο χαρτοφυλάκιο της περιλαμβάνονται η καταβολή του Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης, τα επιδόματα παιδιού, ενοικίου και όλα τα κοινωνικά επιδόματα που διαχειρίζεται ο ΟΠΕΚΑ.

    Τόσο κατά την προσέλευση της χθες στο Προεδρικό Μέγαρο για την Ορκωμοσία της, όσο και κατά την παράδοση παραλαβή στο υπουργείο Εργασίας λίγο αργότερα η Δόμνα Μηχαηλίδου ήταν διαρκώς χαμογελαστή, προσιτή και οικία με όλους.

    Όσοι μάλιστα είχαν την ευκαιρία την είδαν από κοντά επισημαίνουν τα έντονα και εκφραστικά της μάτια, και δηλώνουν εντυπωσιασμένοι από την συνολική της εμφάνιση και τις στιλιστικές της επιλογές (για την ιστορία επέλεξε ένα μαύρο midi φόρεμα σε κλασική γραμμή με κόψιμο στο λαιμό σε σχήμα V, ενώ το συνδύασε με μία μεγάλη μαύρη τσάντα και ίδιου χρώματος γόβες).

    Και όσοι νομίζουν ότι πρόκειται για μια απόμακρη τεχνοκράτισσα γρήγορα θα διαψευστούν γιατί η Δόμνα Μιχαηλίδου είναι κυρίως μια σύγχρονη και επιτυχημένη γυναίκα που δείχνει ενδιαφέρον ακόμη και για το ποδόσφαιρο, καθώς δεν κρύβει την αγάπη της για την ΑΕΚ.



    ΣΧΟΛΙΑ