• Πολιτική

    Το πρώτο υπουργικό: Τι θα πει ο Μητσοτάκης στους υπουργούς για το πώς θα κυβερνήσει – Οι φάκελοι που θα λάβουν

    • NewsRoom


    Την φιλοσοφία, με την οποία θα κυβερνήσει την χώρα θα περιγράψει σήμερα, στο πρώτο υπουργικό συμβούλιο, ο νέος πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης. Οι υπουργοί θα παραλάβουν από έναν φάκελο με τους στόχους που καλείται να υλοποιήσει.

    Ήδη τα πρώτα δείγματα γραφής έχουν δοθεί, με τους υπουργούς που ανέλαβαν μόλις χθες να «τρέχουν» από την πρώτη ημέρα τις άμεσες προτεραιότητες του κυβερνητικού προγράμματος.

    Τα μέλη της κυβέρνησης συνεδριάζουν σήμερα στις 11 το πρωί, υπό τον πρωθυπουργό, για πρώτη και τελευταία φορά σε πλήρη σύνθεση και εκτάκτως στην Βουλή, αφού οι συνεδριάσεις του υπουργικού συμβουλίου θα γίνονται πλέον το Μέγαρο Μαξίμου.

    Το ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης ήρθε έτοιμος στο Μέγαρο Μαξίμου φάνηκε από το γεγονός ότι το υπουργικό σχήμα ήταν σχεδιασμένο και μελετημένο πριν από τις εκλογές, τα πρώτα νομοσχέδια είναι έτοιμα σχεδόν στις λεπτομέρειες τους, ενώ ενδεικτικό είναι ότι η ανακοίνωση του υπουργικού έγινε ακριβώς στις 7 το απόγευμα, όπως ήταν ακριβώς η πληροφορία.

    Ο πρωινός καφές

    Το νέο, στενό επιτελείο του πρωθυπουργού, θα συνεδριάζει κάθε πρωί στις 8 στο Μέγαρο Μαξίμου. Σε αυτό θα συμμετέχουν ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης, ο υφυπουργός αρμόδιος για τον συντονισμό του κυβερνητικού έργου Άκης Σκέρτσος, ο υφυπουργός αρμόδιος για θέματα επικοινωνίας Στέλιος Πέτσας και ο υπεύθυνος του γραφείου Τύπου του Κυριάκου Μητσοτάκη, Κωνσταντίνος Ζούλας. Ένα είδος «πρωινού καφέ» που θα ετοιμάζει την καθημερινότητα του Μεγάρου Μαξίμου και την παρακολούθηση του κυβερνητικού έργου.

    Το υπουργικό συμβούλιο θα συνεδριάζει κάθε μήνα στο Μαξίμου, χωρίς την παρουσία των υφυπουργών, χωρίς κάμερες και δημοσιογράφους, χωρίς ζωντανές συνδέσεις με την ΕΡΤ και θα γίνεται ουσιαστική συζήτηση για τα εκκρεμή θέματα. Το πώς εννοεί ο κ. Μητσοτάκης την λειτουργία του νέου υπουργικού συμβουλίου θα το καταλάβουν σήμερα οι νέοι υπουργοί, αφού κάθε ένας από τους συμμετέχοντες θα παραλάβει και ένα ντοσιέ με τους στόχους που καλείται να υλοποιήσει, και τους οποίους θα παρακολουθεί ο κ. Σκέρτσος.

    Όχι διορισμοί συγγενών

    Στο μεταξύ, προσδιορίζοντας το νέο ύφος της κυβέρνησης, ο κ. Μητσοτάκης θα ενημερώσει τους υπουργούς ότι απαγορεύεται πλέον η πρόσληψη συγγενών στα πολιτικά γραφεία, απαγορεύεται η σύναψη συμβάσεων με το Δημόσιο για τους συγγενείς υπουργών, απαγορεύεται η παράλληλη επαγγελματική δραστηριότητα και μπαίνει κόφτης στους μετακλητούς υπαλλήλους.

    Οι πρώτες συσκέψεις του Κυριάκου Μητσοτάκη

    Ήδη ο Κυριάκος Μητσοτάκης, λίγη ώρα μετά την ορκωμοσία της κυβέρνησης, είχε συσκέψεις:

    – για τα οικονομικά, μετά τις σαφείς προειδοποιήσεις του Eurogroup ότι το προεκλογικό πακέτο Τσίπρα συνιστά παραβίαση των συμφωνηθέντων και θέτει σε αμφιβολία την επίτευξη του πρωτογενούς πλεονάσματος.

    – με τον πρόεδρο του ΔΣ του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος κ. Δρακόπουλο για τις δωρεές που θέλει να κάνει το Ίδρυμα στους τομείς της Υγείας, του Πολιτισμού και της Ασφάλειας του πολίτη

    – με τον επικεφαλής του SSM Αντρέα Ενρια για τις εξελίξεις στο ελληνικό και το ευρωπαϊκό τραπεζικό σύστημα.

    – για την διάσωση της ΔΕΗ με τον αρμόδιο υπουργό Κωστή Χατζηδάκη.

    Ταυτόχρονα ανακοινώθηκαν και τα πρώτα ταξίδια στο εξωτερικό του πρωθυπουργού, στην Κύπρο και στην Γερμανία.

    Παράλληλα, δημοσιεύτηκε το ΦΕΚ με την σειρά των υπουργείων. Πρώτος τη τάξει υπουργός ορίζεται ο Χρήστος Σταϊκούρας και δεύτερος ο Αδωνις Γεωργιάδης, αρμόδιος για τις επενδύσεις και την ανάπτυξη.



    ΣΧΟΛΙΑ