• ΕΙΔΗΣΕΙΣ

    Πέρασαν τα σύνορα μας οι Σκοπιανοί. Με πλαστικές σφαίρες και χημικά ενάντια στους μετανάστες

    • NewsRoom


    Προς εκτόνωση βαίνει η κατάσταση στην Ειδομένη, στην ουδέτερη ζώνη Ελλάδας-ΠΓΔΜ, όπου νωρίτερα σημειώθηκαν επεισόδια μεταξύ προσφύγων και των αρχών της γειτονικής χώρας. Η βροχή που άρχισε να πέφτει φαίνεται πως λειτούργησε “πυροσβεστικά”, με αποτέλεσμα οι πρόσφυγες να έχουν αρχίσει να απομακρύνονται από το σημείο του φράχτη, απ’ όπου ξεκίνησαν το πρωί τα επεισόδια. Νωρίτερα, σε προφορικό διάβημα προς την κυβέρνηση των Σκοπίων προχώρησε το υπουργείο Εξωτερικών, ενώ θα ζητηθεί και από τον αναπληρωτή υπουργό Προστασίας του Πολίτη Νίκο Τόσκα διμερής συνάντηση με τον ομόλογό του, όπως μετέδωσε το skai.gr.

    eidomeni8 eidomeni1 kaoytsoyk eidomeni9 eidomeni7 egyos eidomeni10

    Κυβερνητικές πηγές διευκρίνιζαν πως οι δυνάμεις των Σκοπίων δεν πέρασαν στην ελληνική μεθοριακή γραμμή. Σχολιάζοντας τηλεοπτικά πλάνα στα οποία οι Σκοπιανοί αστυνομικοί φαίνεται ότι βρίσκονται μπροστά από τον φράχτη, δηλαδή να έχουν περάσει σε περιοχή εντός της ελληνικής επικράτειας, οι ίδιες πηγές υποστήριζαν ότι “ο φράχτης δεν βρίσκεται ακριβώς στην οριογραμμή, αλλά έχει τοποθετηθεί κάποια μέτρα μέσα στο έδαφος της ΠΓΔΜ”.

    Άλλη κυβερνητική πηγή καυτηρίασε τη στάση των χωρών της Κεντρικής Ευρώπης. Όπως τόνιζε, “οι χώρες της Κεντρικής Ευρώπης που είχαν επιδείξει και μεγάλη σπουδή όταν συγκαλούσαν σύσκεψη στο Ζάγκρεμπ χωρίς να καλέσουν την Ελλάδα και έδειξαν και ανάλογα μεγάλη σπουδή για την φύλαξη των συνόρων δεν βλέπουμε να επεμβαίνουν ώστε να γίνει η διαχείριση των συνόρων με ανθρώπινους όρους”.

    Ένταση και συμπλοκές

    Νωρίτερα οι  αστυνομικές αρχές της ΠΓΔΜ έριξαν νερό με υδροβόλο όχημα και εκσφενδόνισαν δακρυγόνα αρκετά μέτρα μέσα στο ελληνικό έδαφος, με κίνδυνο να πάρει φωτιά κάποια από τις σκηνές που είναι δίπλα στον φράχτη, ενώ σημειώθηκε και ρίψη χειροβομβίδων κρότου λάμψης.

    Η ατμόσφαιρα στην περιοχή παραμένει αποπνικτική, εξαιτίας της εκτεταμένης χρήσης χημικών στη διάρκεια των συμπλοκών. Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα ενίσχυσαν την παρουσία τους και συνολικά 25 άτομα -προσωπικό και γιατροί – σε τρεις ομάδες, βοηθούν όσους προσέρχονται στα ιατρεία, ενώ, σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, συνολικά επτά τραυματίες διακομίστηκαν στο νοσοκομείο του Κιλκίς. Σύμφωνα με τον εκτελούντα χρέη διοικητή του νοσοκομείου Κιλκίς Αιμίλιο Σάτσογλου, οι τρεις από τους επτά έχουν ήδη επιστρέψει στον καταυλισμό, ενώ εκτιμάται από τους γιατρούς και η κατάσταση των υπολοίπων, χωρίς ωστόσο να εμπνέει ανησυχία.

    eidomeni8

    ΠΓΔΜ: Προσπάθησαν να εισέλθουν στο έδαφός μας

    Τρεις ομάδες μεταναστών, αποτελούμενες από 500 έως 700 άτομα, τα οποία βρίσκονται εδώ και αρκετό καιρό στον άτυπο καταυλισμό της Ειδομένης, προσπάθησαν σήμερα να περάσουν παράνομα και με τη βία στο έδαφος της ΠΓΔΜ, ανέφερε αρμόδιος παράγοντας από το Κέντρο Διαχείρισης Κρίσεων της ΠΓΔΜ. Σύμφωνα με τον ίδιο παράγοντα, οι πρόσφυγες και μετανάστες προσπάθησαν να εισέλθουν στο έδαφος της ΠΓΔΜ από τρία διαφορετικά σημεία, προκαλώντας φθορές στον προστατευτικό φράχτη.

    Από το υπουργείο Εσωτερικών της ΠΓΔΜ (στο οποίο υπάγεται η αστυνομία) ανέφεραν ότι ομάδες προσφύγων και μετανάστες από τον καταυλισμό στην Ειδομένη προσπάθησαν να κόψουν ορισμένα σημεία του αγκαθωτού φράχτη και έριξαν πέτρες και άλλα αντικείμενα εναντίον των αστυνομικών δυνάμεων της ΠΓΔΜ, οι οποίες αναγκάστηκαν να χρησιμοποιήσουν δακρυγόνα και χειροβομβίδες κρότου-λάμψης για να τους απωθήσουν.

    Σύμφωνα με το υπουργείο Εσωτερικών της ΠΓΔΜ, η κατάσταση, στην παρούσα φάση, είναι υπό έλεγχο.

    GREECE-MACEDONIA-EUROPE-MIGRANTS

    GREECE-MACEDONIA-EUROPE-MIGRANTS

    Αλληλέγγυοι οι υποκινητές

    Όπως μετέδωσε το κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Mega, πηγές της Ελληνικής Αστυνομίας πιστεύουν ότι μια συγκεκριμένη ομάδα αλληλέγγυων, με ευρωπαϊκά διαβατήρια, υποκίνησαν τα επεισόδια πείθοντας τους πρόσφυγες να περάσουν τα σύνορα. Τα άτομα αυτά έχουν ταυτοποιηθεί, και η αστυνομία διεξάγει έρευνες για τον εντοπισμό και την απομάκρυνσή τους από τον καταυλισμό.

    “Κυκλοφόρησε κάποιο φυλλάδιο, όμως, στη σιδηροδρομική γραμμή έχουμε μία από τις διαμαρτυρίες που γίνονται καθημερινά, δεν πρόκειται για κάποια οργανωμένη προσπάθεια να περάσουν τα σύνορα, είναι γύρω στα 150-200 άτομα”, ανέφεραν εκπρόσωποι των ελληνικών αστυνομικών αρχών.

    GREECE-MACEDONIA-EUROPE-MIGRANTSGREECE-MACEDONIA-EUROPE-MIGRANTS
    Τι αναφέρουν οι “Γιατροί χωρίς Σύνορα”

    Τριακόσια περιστατικά, εκ των οποίων τα 200 είχαν αναπνευστικά προβλήματα αντιμετώπισαν, έως αυτή την ώρα, οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα, στην Ειδομένη, εξαιτίας των επεισοδίων μεταξύ προσφύγων και των αρχών της ΠΓΔΜ. Σύμφωνα με τον Αχιλλέα Τζέμο από τους Γιατρούς Χωρίς Σύνορα, τουλάχιστον τρεις τραυματίες διακομίστηκαν στο νοσοκομείο, ενώ 34 άτομα είναι με ανοιχτά τραύματα και 30 φέρουν τραύματα από σφαίρες καουτσούκ.

    “Τα περισσότερα από τα περιστατικά σχετίζονται με αναπνευστικά προβλήματα που προκαλεί η χρήση χημικών, αλλά έχουμε και κάποιους τραυματισμούς, που μας δείχνουν ότι χρησιμοποιήθηκαν σφαίρες από καουτσούκ”, ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ μέλος των ΓΧΣ, διευκρινίζοντας ότι σοβαρός τραυματισμός δεν έχει καταγραφεί, αν και σε 2 ή 3 περιπτώσεις χρειάστηκε διακομιδή τραυματιών με το ΕΚΑΒ.

    Γ. Κυρίτσης: Καταδικαστέα η χρήση βίας εναντίον των προσφύγων

    “Η χρήση χημικών, σφαιρών από καουτσούκ και βομβίδων κρότου λάμψης από τις δυνάμεις της ΠΓΔΜ, άνευ διακρίσεων, εναντίον ευάλωτων πληθυσμών, και μάλιστα χωρίς να συντρέχουν λόγοι ανωτέρας βίας, είναι πρακτική επικίνδυνη και καταδικαστέα” τόνισε ο εκπρόσωπος του Συντονιστικού για το Προσφυγικό, Γιώργος Κυρίτσης σε δήλωσή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ.

    “Καλούμε τις αρχές της ΠΓΔΜ να αντιληφθούν τους δυνητικούς κινδύνους που εγκυμονεί η χρήση βίας εναντίον προσφύγων και μεταναστών. Καλούμε επίσης τους πρόσφυγες να μην πιστεύουν τις φήμες και τις ψευδείς πληροφορίες που διακινούν με εγκληματική ανευθυνότητα άγνωστοι, και να συνεργαστούν με τις ελληνικές αρχές που εγγυώνται την ασφαλή μετακίνησή τους στους οργανωμένους χώρους προσωρινής φιλοξενίας”, σημείωσε ο κ. Κυρίτσης.

    ΝΔ: Υπάρχει κυβέρνηση;

    Ο Εκπρόσωπος Τύπου της Νέας Δημοκρατίας, Βουλευτής Β’ Αθηνών, κ. Γιώργος Κουμουτσάκος, με αφορμή τα σημερινά γεγονότα στην Ειδομένη, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

    “Οι σημερινές βίαιες ενέργειες Δυνάμεων Ασφαλείας των Σκοπίων κατά προσφύγων και μεταναστών, που βρίσκονταν σε ελληνικό έδαφος, συνιστούν επικίνδυνο γεγονός. Τις καταδικάζουμε κατηγορηματικά.

    Τα πολύ ανησυχητικά γεγονότα στην Ειδομένη, τα οποία είχαν, ουσιαστικά, προαναγγελθεί, αποκαλύπτουν την πλήρη απουσία του ελληνικού κράτους από τμήμα ελληνικού εδάφους.

    Που είναι το Υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής; Που είναι το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη; Που είναι το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας; Που είναι το Υπουργείο Εξωτερικών;

    Που είναι η Κυβέρνηση; Υπάρχει;”.

    Το Ποτάμι: Η χώρα έρμαιο του χάους που δημιούργησε η κυβέρνηση
    Ανακοίνωση για τα επεισόδια στην Ειδομένη εξέδωσε το Ποτάμι, στην οποία κατηγορεί την κυβέρνηση ότι έχει δημιουργήσει χάος στην χώρα:
    “Τα νέα επεισόδια στην Ειδομένη, με εμπλοκή μάλιστα δυνάμεων της FYROM, πρέπει επιτέλους να σημάνουν συναγερμό στην κυβέρνηση. Τους προειδοποιούμε ότι αν συνεχίσουν τον μακάριο ύπνο τους και δεν αντιδράσουν, θα είναι υπεύθυνοι για τις ανεξέλεγκτες καταστάσεις που θα ακολουθήσουν. Οι ακραίοι κάθε πλευράς, παράλληλα με τις μαφίες κάθε είδους, θα συνεχίσουν να χρησιμοποιούν την Ειδομένη ως το σκηνικό μιας αποκρουστικής παράστασης που όμως τους αφήνει κέρδη. Θύματα σε κάθε περίπτωση είναι οι κάτοικοι της περιοχής αλλά και οι πρόσφυγες που πλιατσικολογούν οι μαφίες.

    Η Ειδομένη και ο Πειραιάς πρέπει να πάψουν να “διαφημίζονται” στις ευρωπαϊκές εφημερίδες ως “οι φαβέλες της Ευρώπης”.

    Ζητάμε από τον κ. Τσίπρα να αλλάξει επιτέλους θεωρία. Τα προβλήματα όταν δεν τα λύνεις δεν αμβλύνονται όπως νομίζει, αντιθέτως σαπίζουν και επεκτείνονται”.
    Το ιστορικό των επεισοδίων

    Τα επεισόδια ξεκίνησαν στις 11.30 το πρωί όταν πενταμελής αντιπροσωπεία των προσφύγων μετέβη στη συνοριογραμμή και μίλησε με τους Σκοπιανούς οι οποίοι τους επανέλαβαν ότι τα σύνορα δεν πρόκειται να ανοίξουν, με συνέπεια οι υπόλοιποι συγκεντρωμένοι να επιτεθούν στους Σκοπιανούς με πέτρες. Τότε, οι αρχές της ΠΓΔΜ απάντησαν βάλλοντας με σφαίρες από καουτσούκ, ρίχνοντας χημικά, και χειροβομβίδες κρότου λάμψης.



    ΣΧΟΛΙΑ