ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Επιθετική παρέμβαση για τους δασμούς που ανακοίνωσε ο Ντόναλντ Τραμπ σε βάρος των Ευρωπαίων συμμάχων, έκανε η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, Κάγια Κάλας, προειδοποιώντας ότι οι συγκεκριμένες αποφάσεις απειλούν την οικονομική ευημερία και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού.
Σε ανάρτησή της στην πλατφόρμα X, η Κάλας τόνισε ότι οι εντάσεις μεταξύ παραδοσιακών συμμάχων εξυπηρετούν τρίτες δυνάμεις, σημειώνοντας χαρακτηριστικά πως Κίνα και Ρωσία είναι οι βασικοί ωφελημένοι από τους διχασμούς στο δυτικό στρατόπεδο.
Η δήλωσή της ήρθε ως απάντηση στην ανακοίνωση του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ για την επιβολή δασμών σε χώρες που αντιδρούν στο αίτημά του σχετικά με την απόκτηση της Γροιλανδίας, εξέλιξη που έχει προκαλέσει έντονη ανησυχία στους ευρωπαϊκούς κύκλους.
Σύμφωνα με την Κάλας, οι εμπορικοί περιορισμοί ενδέχεται να καταστήσουν τόσο την Ευρώπη όσο και τις Ηνωμένες Πολιτείες οικονομικά ασθενέστερες, υπονομεύοντας τη μακροχρόνια κοινή τους ευημερία.
Παράλληλα, υπογράμμισε ότι ζητήματα ασφάλειας, όπως αυτό της Γροιλανδίας, μπορούν και πρέπει να αντιμετωπιστούν στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ, χωρίς μονομερείς κινήσεις που διαταράσσουν τη συνοχή των συμμάχων.
Διαβάστε επίσης:
ΕΕ: Έκτακτη συνεδρίαση μετά τις απειλές Τραμπ για δασμούς λόγω Γροιλανδίας
Φον ντερ Λάιεν: «Οι δασμοί Τραμπ απειλούν τις διατλαντικές σχέσεις»
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Washington Post: Το Πεντάγωνο θέτει σε ετοιμότητα περίπου 1.500 στρατιώτες για πιθανή ανάπτυξη στη Μινεσότα
- Αμοιβαία Κεφάλαια: Αυξήθηκε το ενεργητικό κατά €7,328 δισ. το 2025 – Οι πρωταγωνιστές της αγοράς
- Πέραμα: Ολονύχτια μάχη για κατάσβεση πυρκαγιάς που ξέσπασε κοντά στα καζάνια της Coral Gas
- ΒΟΑΚ: Αρχές Φεβρουαρίου ξεκινά η παραχώρηση για το τμήμα Χανιά-Ηράκλειο